Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

ÇİVİ İLE TELİN AŞKI!

ÇİVİ İLE TELİN AŞKI!

FİLOGRAFİ SANATIYLA, EŞSİZ ESER!

 

FİLOGRAFİ SANATIYLA, EŞSİZ ESER!ÇİVİ İLE TELİN EŞSİZ UYUMU!

Unutulmaya yüz tutan Filografi sanatını tanıtmaya çalışan ORMEK’te Filografi Tekniği ve Eğitmeni olan Pınar Sarubaş ve kursiyerler, yaptıkları Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu ORMEK’in açacağı sergide satarak derneğe bağışta bulunacak. 

Filografi Tekniği ve Eğitmeni Pınar Sarubaş ve kursiyerler, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursunda (ORMEK) Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu filografi sanatı ile işledi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursunda (ORMEK) Filografi Tekniği ve Eğitmeni olan Pınar Sarubaş ve kursiyerler, tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatı olan Filografi sanatıyla Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu yaptılar. 

ORMEK Filografi Tekniği ve Eğitmeni Pınar Sarubaş ve kursiyerler tarafından filografi sanatıyla yapılan, gelmiş geçmiş en ünlü Türk ressamlarından birinin fırçasından 1907’de  çıkan ve yalnızca Türkiye’nin değil, dünya resim sanatının da en ünlü eserlerinden biri olan, 1907 yılında kaplumbağaları müzikle terbiye etmeye hazırlanan bir dervişi konu alan Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu önümüzdeki ay ORMEK kursunun açacağı sergide sergilenecek ve tablo bir hayırsevere hediye edilerek, bir derneğe bağış yapması istenecek. 

'KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ'NİN FİLOGRAFİSİNİ YAPTILAR

ORMEK kursunda yaptıkları Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu önümüzde ki ay sergileyeceklerini söyleyen Filografi Tekniği ve Eğitmeni Pınar Sarubaş, “Bütün kursiyerlerin emeğinin yer aldığı, Filografi kursu olarak Osman Hamdi beyin “Kaplumbağa Terbiyecisi” eserini yaptık. ORMEK kursumuzun önümüzdeki ay sergisi olacak. Bu sergi esnasında eserimizden elde edeceğimiz geliri bir derneğe bağışlamak istiyoruz. Bir hayırsevere bu eserimizi hediye edeceğiz ve karşılığında da bir derneğe bağışta bulunmasını isteyeceğiz” dedi. 

HOBİ AMAÇLI YAPILIYOR

Filografi hakkında bilgiler veren Filografi Tekniği ve Eğitmeni Pınar Sarubaş, “Orta Doğu'da doğan ve Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar yayılmış  ancak yapımının zor olduğu düşüncesiyle yok olmaya yüz tutan, belirli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar hâlinde meydana getirilen Filografi; belli bir motifler üzerine tahtaya uygulanan çivi ve tellerle yapılan el sanatı. Filografiyi çoğu kimse bilmiyor. Kursumuza gelen kursiyerlerin çoğu hobi amaçlı yapıyorlar. Kursiyerlerimiz yaptıkları tekniklerle streslerini atıyorlar” ifadelerine yer verdi. 

STRES ATIYORLAR!

ORMEK kursiyerlerinden Hakan Eşitgen ise, “Emekliyim. Boş vakitlerimi değerlendirmek için bu kursa başvurdum. Kurs hocamıza ve belediyemize bize sıfırdan eğitim verip bize böyle bir yol açtığı için teşekkür ediyorum. Filografinin nasıl bir sanat olduğunu internet üzerinden araştırdım ve buldum. Kursa gelerek de bu sanatı denemek istedim. Ordu Büyükşehir Belediyemizin de bu gibi sanatlara öncülük edip, destek olup, Ordu’da böyle bir hizmet sunduğu için teşekkür ediyorum. Güzel işler ortaya çıkarıyoruz. Burada vaktimizi değerlendiriyoruz. Yaptığımız eserlerimizi kendi evimizde kullanacağız. Bazılarını ise hediye etmeyi düşünüyoruz. Kursumuz çok güzel gidiyor. Tek sorunumuz bu malzemelerin Ordu’da bulunmaması. Malzemelerimizi İstanbul’dan getirtiyoruz. Filografi çok güzel bir el sanatı. Herkese yapmasını tavsiye ediyorum. Her yaştan, her kesimden insan bunu tercih edebilir. Meslek olarak da tercih edilebilir” diye konuştu. 

SANAT AYIRT ETMİYOR!

Bir diğer kursiyer ise, “Çok fazla hızlı ilerlemeyen ama çok büyük zevkle yaptığımız, yaptıkça insana zevk veren bir el sanatı. Filografi halk arasında çok yaygın olmayan bir el sanatı. Biz bu işe, bu yıl daha geniş çaplı başladık. Kadın erkek, yaş, kişi ayırt etmeksizin herkesin yapabileceği bir hobi ve sanat dalı. Bu sanatı herkese tavsiye ediyorum. Herkesi de bu kursa davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN

 



  • Pazar 18 ° / 8.8 ° false
  • Pazartesi 19 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Salı 19.8 ° / 9.7 ° Güneşli