Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

MEYVELER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

MEYVELER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

 

 

“Yerli Yerinde Taflan Projesi”nin 2. Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, ABC Deterjan Firması ve Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği işbirliğinde Perşembe ilçesinde uygulanan “Yerli Yerinde Taflan Projesi”nin 2. Tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Proje ile birlikte Perşembe ilçesinde yerlere dökülerek ziyan olan ve çürümeye terk edilen başta taflan olmak üzere pek çok meyvenin işlenerek ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Bu sayede yılda 20 tonu taflan olmak üzere toplam 400 ton meyve değerlendirilmiş olacak. 2020 hedefi 400 ton olarak belirlenen tesis 2021 yılında 500 ton, 2025 yılında ise 1.000 ton meyve değerlendirme hedefiyle yola çıkıyor.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Bakanlığımızdan geçtiğimiz yıl yerlere dökülerek ziyan olan ve çürümeye terk edilen meyvelerin işlenerek ekonomiye kazandırılması amacıyla ilimizde bir kurutma tesisi yapılması konusunda talepte bulunduk. Bu talebimizle ilgili Bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmeler esnasında ABC Deterjan’ın da böyle bir iş birliği talebi ile Bakanlığımıza ulaştığını duyunca iyi olacak hastanın doktor ayağına geldi diye düşündük ve derhal çalışmalara başladık. Fizibilite çalışmalarını sunduk, ABC Deterjan ile tanıştık. Arazi bulma konusu biraz zaman aldı. Arazimizi bulduktan sonra STK iş birliği ile Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği ile temel atma ve hafriyat çalışmalarını yürüttük. Tesis binamız tamamlandı. Makine ve ekipmanlarımızın da büyük bir kısmı tamamlanma aşamasına. Yetiştirilen taflanlar ve ayrıca tüm bölgeden toplanan taflanlar ile diğer meyveler arazi içinde yeni kurulan tesiste işlemden geçirilerek dayanıklı hale getirilecek. Bu güne kadar yöre halkı tarafından çok az bir kısmı taze olarak tüketilen büyük bir kısmı da maalesef değerlendirilemeyerek çürümeye terk edilen taflan meyveleri bu sayede değerlendirilmiş olacaktır. Aynı şekilde taflan gibi ziyan olan diğer meyvelerde bu tesiste değerlendirilecek ve ekonomiye kazandırılacak. Bu sayede yılda en az 20 tonu taflan olmak üzere 400 ton meyve değerlendirilmiş olacaktır. Proje ile ilk etapta toplam 50 kadın için gelir sağlama olanağı yaratılacak, bu sayı zamanla artacaktır“ dedi.

Perşembe Üretici Kadınlar Derneği (PERÜKDER) Başkanı Elif Saka “Karayemiş olarak da bilinen bazılarının da Laz Kirazı olarak adlandırdığı taflan Karadeniz’imizin çok önemli bir meyve türüdür. Bölgemizde yerel halkımızın çok fazla tükettiği bir meyve olmakla birlikte insanların sadece ihtiyaçları kadarını kullandığı bunun dışında kalan taflanların ise dalda çürümeye bırakıldığını görüyoruz. Bunun önüne geçmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ABC Deterjan ile yoğun bir çalışma dönemine girdik. Binamızı tamamladık, meyve değerlendirilebilecek hale getirdik. Ayrıca tesiste Perşembe bölgesinde yetiştirilip fakat katma değerli ürünler haline getiremediğimiz pek çok meyve de bu sayede kurutularak değerlendirilmiş olacak. Böylece hem bölgemizde ki meyveler ziyan olmamış olacak hem de daha fazla kadının bu alanda yer alması sağlanmış olacak. Bizim tesisimize gelen bir meyvenin sıfır atıkla mamul haline getirilmesi hedeflenmektedir. Yani kurutmaya değerli görmediğimiz meyvelerimizi de reçel, pekmez, pestil ve turşu gibi ürünler haline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABC Deterjan Pazarlama Müdürü Deniz Özyer ise yaptığı konuşmada “Yerli Yerinde projesi kapsamında ilk yıl Osmaniye’deki safran çalışmamızı bu yıl Ordu’da taflan ile devam ettiriyoruz. Projelere başlamak güzel ancak devamlı ve sürdürülebilir hale getirmek çok daha güzel. Sürdürülebilirliği sağlamak içinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kapısını çaldık. Hem kadının emeğini değerlendirip istihdama katkı sunmak hem de bölgesel kalkınmaya destek vermek markamız için gurur verici bir şey. Bu yıl da 50 kadına ilave gelir sağlamak bizim için çok kıymetli. Önümüzdeki yıl başka bir bölgede başka bir tıbbi ve aromatik bitki ile karşınızda olacağız” diyerek sözlerini tamamladı. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false