Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

?ÖĞRETMENLİK PEYGAMBERLİK MESLEĞİDİR?

?ÖĞRETMENLİK PEYGAMBERLİK MESLEĞİDİR?

Bu haftaki röportajımıza, gazetemiz yazarlarından emekli öğretmen Mehmet Ali Aydın?la devam ediyoruz. Aydın?ın yaşamında gazetecilikle ilgili deneyimlerine de ortak olacağız.

-Hocam bildiğimiz kadarı ile gazetecilikle de bir ilgi ve alakanız var? Bu nereden kaynaklanıyor?

   - Öğretmen olmanız ve özellikle Tarih Öğretmeni nedeniyle önemli gün ve haftalarda mutlaka size konuşma yapmak için görev verilir. Bu nedenle konuşma metinleri hazırlarsınız. Bu işi iyi yapıyorsanız başkaları da size konuşma metinleri hazırlatır. Bu nedenle sayısız konuşma metni yazmışımdır. Ayrıca uzun yıllar idareci olmam nedeniyle yazışmaları da yapardım, böylece yazı yazma konusunda tecrübe kazanıyorsunuz.

2006 yılında bir grup arkadaşla bir araya geldik ve bizim duygu, düşünce ve fikir dünyamıza hitap eden bir gazetenin Ordu basın hayatında olmadığını ve bu boşluğu doldurmamız gerektiği kanaatine vardık ve çalışmalara başladık. Bu sonucunda aynı yıl “ORDU HAYAT” gazetesini otuz ortak olarak kurduk. Daha sonra ortak sayımız on beşe düştü. Kurduğumuz gazetede haftada 2-3 gün köşe yazısı yazmaya başladım. Daha sonra gazeteyi yürütemedik ve devrettik ama benim yazma serüvenim devam etti. Şimdi de HÜRSES ve diğer bazı yerel gazetelerde yazmaya devam ediyorum.

-Hocam doğa yürüyüşleri de yapıyorsunuz galiba. Bu konuda da bize bilgi verir misiniz?

     - Hani Yunus’un bir sözü var: ”Yaratılanı severim, yaratandan ötürü” diye. Bu nedenle Yaratan’ın büyüklüğünü onun eserlerinde görmek mümkün, onu temaşa etmenin en basit yolu tabiatı yakından tanımaktır. Bu amaçla önce birkaç arkadaşla yaklaşık on beş yıl önce başladığımız bu tür faaliyetlere son yıllarda Ordu ve Giresun’dan arkadaşla daha geniş katılımlı “Doğa Yürüyüşleri” düzenliyoruz. Özellikle tarihi günlerde olmak üzere ortalama 20-25 Km’yi bulan parkurlarda yürüyüşler yapıyoruz. Ordu ve Giresun yaylalarında düzenlediğimiz bu yürüyüşler sayesinde hem çevreyi tanıyoruz aynı zamanda tanıtıyoruz. Bizler yürüdüğümüz güzergâhları fotoğraflıyor, sosyal medya ve basında paylaşıyor ve böylece gitmeyenlere de tanıtmış oluyoruz. Bir nevi “gönüllü turizm elçiliği” yapmış oluyoruz.

Ayrıca bu yürüyüşleri yerel medyada haber yapmak suretiyle kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Her geçen gün de bizim bu faaliyetimize olan ilgi ve alaka da artmış oluyor.

 

-Özellikle bahsetmek istediğiniz meraklarınız var mı?

- Her insanın olduğu gibi benimde bazı meraklarım var. Mesela kitap almak ve okumak, evimde oldukça zengin bir kütüphanem olduğunu söylesem abartı olmaz sanırım. Gezmek, en sevdiğim yanım. Her fırsatta gezmeyi ve yeni yerler görmeyi severim ve yaparım. Türki’de gitmediğim yer çok azdır sanırım. Yut dışında da Balkan ülkeleri (Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk) ve Kafkas Ülkelerini (Azerbaycan, Gürcistan) gezme fırsatım oldu.

Fotoğraf çekme merakım oldukça eskiye dayanır. Geniş bir foto albümüm olduğunu söyleyebilirim. Siyah-beyaz resimler zamanından itibaren binlerce resimden oluşan bir albümüm olduğunu söyleyebilirim. Dijital çağdaki resimlerimin sayıları ne kadar bilemiyorum. Bu resimlerin bir kısmını da sosyal medyada paylaşıyorum.

Sporla çok yakından ilgilenirim. Gençliğimde uzun yıllar amatör liglerde futbol oynadım. Öğretmenlik yaptığım yerlerde bununla ilgili faaliyetlerim oldu. Futbol hayatımda da ilklerin oldu. Bolu-Seben’de çalışırken Kızıkspor’un ilk kaptanı bendim. Yine bu kulübün amatör liglerdeki ilk resmi golünü de Geredespor’la yaptığımız maçta penaltıdan ben atmıştım.

Çalıştığım okullarda öğretmenlerden kurulu futbol takımlarında, voleybol takımlarında oynadım. Öğretmenler günü anısına düzenlenen turnuvalarda oynadığım takımlarda birincilik ve ikincilik derecelerimiz var. Masa tenisi oynadım. 

Şimdi ise yaş ilerleyince iyi bir seyirci oldum. Artık iyi bir yürüyüşçüyüm diyebilirim.

 

-Sosyal medya dediniz de aranız nasıl?

-Bende her insan gibi sosyal medyayı kullanıyorum. Fakat genelde bilgilendirme ve insanlara bir şeyler öğretme amaçlı kullanmaya çalışıyorum. Birde öğrencilerim ve tanıdıklarımla haberleşme aracı olarak kullanıyorum. Gayesiz kullanımlara karşıyım.

 

-Hocam Emeklilere tavsiyeleriniz ne olurdu?

-Emekli olunca bir kenara çekilmemelerini, sosyal, kültürel ve toplumsal olaylara duyarlı olmalarını tavsiye ederim. Kahvelerde ve kulüplerde günlerini harcamamalarını ve faydalı işlerle meşgul olmalarını tavsiye derim. Mutlaka bir STK’da görev alarak zamanlarını değerlendirmelerini ve kendilerine faydalı meşguliyetler edinmelerini tavsiye ederim. Uzun süren çalışma hayatlarında kaz

 

-Hocam biraz da aktüel sorularımız olsa cevaplarınız nasıl olurdu.

-Hangi takımı tutuyorsunuz?

-Fenerbahçe. Gerçi bu sıralar biraz acıların takımıyız ama olsun.

 

-Sigara, Alkol ve benzeri alışkanlıklarınız var mı?

- Gençliğimde sigara kullandım ama 34 yıl önce bıraktım. Bunun dışında hiçbir kötü alışkanlığım olmadı. Bu bakımdan da yaşıma göre oldukça sağlıklı sayılırım. Kimseye de kullanmasını tavsiye etmem…

 

-Müzikle aranız nasıl, hangi tür müzikleri seversiniz?

- Dinleyici olarak fena sayılmam, Türk halk müziği favorim. Sanat müziğinin bazı makamlarını dinlemeyi severim. Fantezi müziğini de dinlerim. Batı müziğini sevemedim gitti. 

 

 - Televizyon, sinema ve tiyatro ile aranız nasıl? 

- Televizyonla aramız fena sayılmaz. Bazı dizileri, haber programlarını izlerim. Spor programları favorimdir. Belgeselleri takip derim.  Şu sıralar sinema ile pek aram olduğu söylenemez, televizyon sayesinde evlerimiz sinema salonu oldu zaten. Ama macera, komedi türü filmler ile çocukluğumuzdaki hobimiz Kovboy filmleri izlemeyi severim. Tiyatro batı kökenli, galiba o nedenle çok fazla aram yok. Bazen giderim. 

      

-Politika ile aranız nasıl? İlgili misiniz?

- Gayet limoni. Politikayı ve politikacıları sevemedim gitti. Ya bende bir yanlışlık var, yada bizdeki politik anlayışta bir yanlışlık var. Politika deyince hep menfaat ve çıkar ilişkileri aklıma gelir nedense, bu da benim ilgi alanım dışında. Çok yakın arkadaşlarım olan politikacılar var ama benim hiç ilgimi çekmiyor. Seçimden seçime oy vererek o görevi yerine getiriyorum. Siyasi partilere bağlılığım yok. Bugün uygulanan siyaseti sevmiyorum. Çünkü siyaset ve siyasetçilerde hakkaniyet maalesef yok. Torpil, adam kayırma, benim adamım, senin adamın anlayışı benim nefret ettiğim şeyler.

 

-Hocam eklemek istediğiniz bir şey var mı?

-Böyle bir fırsat verdiğiniz için çok teşekkür ederim. 


-Bize ayırdığınız zaman ve verdiğiniz bilgiler için biz teşekkür ederiz…



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false