Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

RİSK ALTINDA!

RİSK ALTINDA!

2024 yılında Türkiye'nin fındık üretimi, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak hava koşulları ve olası zirai don tehlikesiyle risk altında.

Özellikle Ordu bölgesindeki fındık bahçeleri için kritik dönem yaklaşıyor. Hal böyle olunca üreticilere tarım sigortası uyarısı yapılıyor.

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının devam etmesi durumunda dallarda yaprak açma süreci başlayabileceği ve olası donda ürüne ciddi zarar verebileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Fındık için önümüzdeki 1 - 1,5 ayın çok önemli olduğu süreçte dallarda karanfillerin (tomurcuk) açması, tozlanmayı ve döllenmeyi sağlayacak püsküllerin yeterince olmasından üreticiler bir hayli memnunken hava sıcaklıklarının veya olası bir donun fındığa zarar vereceği de üreticileri bir hayli tedirgin ediyor. 

Özellikle Ordu gibi ana üretim merkezlerinden biri olan ilimizde, beklenen kar yağışının eksikliği ve potansiyel zirai don olayları endişeleri bir hayli arttırıyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Karadeniz'de bir süredir mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ilerleyen zamanda sıfırın altına düşmesi ve beraberinde getireceği don riski, fındık üreticilerini tedirgin ettiğinden bahsetti. 

Üreticilere, olası zirai dona karşı bahçelerini TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) üzerinden sigortalatma çağrısında bulunan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise, "TARSİM'e başvuru 3 Mart'ta son bulacak. Üreticilerimizin bu riskleri göz önüne alarak gerekli başvuruları yapmalarını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de fındık üreticilerinin 3 Mart 2024 tarihine kadar ürünlerini sigorta yaptırmaları gerektiği uyarısında bulundu. 

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN

 

 



  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 19 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı