Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

RUTİN KONTROLLERİNİ AKSATMAMALI

RUTİN KONTROLLERİNİ AKSATMAMALI

 

 Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.  Halil Alagöz, gebelerin rutin kontrollerini yaptırması gerektiğine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

 Anne adaylarını koronavirüs ile mücadelede dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendiren, Doktor Alagöz “Gebeliğin  birinci ya da ikinci trimesterdaysanız, şeker taraması haftası olan 24. haftadaysanız ya da detaylı ultrason haftasındaysanız mutlaka bütün muayenelerinize gelmeye devam etmelisiniz. Ancak ara dönemlerde iseniz hekiminizin önerilerine göre hareket etmeniz doğru olur'' dedi.  Koronavirüs salgını herkes gibi anne ve anne adaylarını da endişeye sevk ediyor. Ancak sanılanın aksine, gebelerin enfeksiyondan daha çok etkilendiğini gösteren somut bir araştırma henüz mevcut değil. Koronavirüs enfeksiyonunun gebeler üzerindeki etkileri hakkındaki bilgilerin çok kısıtlı olduğunu söyleyen  Op. Doktor Alagöz, şu önerilerde bulundu:

"Koronavirüs ile ilgili olarak gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmemektedir. Bu virüs hasta bireylerden öksürme hapşırma ya da konuşma sırasında ortaya saçılan damlacıklarla veya yüzeylerden kişinin ağız, burun, göz mukozasına teması ile bulaşmaktadır. Enfeksiyonun en yaygın bulguları arasında öksürük, ateş yüksekliği ve nefes darlığı bulunmaktadır. Gebelerimiz bu enfeksiyonu orta hafif düzeyde geçirildiği düşünülmektedir. Kısıtlı sayıda gebede ağır enfeksiyonlar bildirilmektedir. Bahsettiğim bulgulardan eğer sizlerde de mevcutsa maskenizi takıp hastaneye başvurmanızda fayda vardır.“

ERKEN GEBELİK KAYBI BİLDİRİLMEDİ 

Gebelerin rutin kontrollerine devam etmeleri gerektiğini vurgulayan  Op. Dr. Alagöz, "Covid-19 enfeksiyonuna ilişkin düşük riski veya erken gebelik kaybı bildirilmemiştir. Yine aynı şekilde anne karnında bebeğe enfeksiyon geçişi henüz saptanmış bir bulgu olarak rapor edilmese de, geçebileceği riski göz önünde bulundurulmalıdır.

KORUMA ÖNEMLİ 

Gebeler için önerilerde de bulunan  Op. Dr. Alagöz, "Önerilerimiz aslında diğer insanlardan farklı değil. İlk olarak el hijyenimiz bizim için çok önemli. Havlu, mutfak eşyası gibi kişisel kullandığınız tüm eşyaları ayırmalısınız. Sosyal mesafeye dikkat etmeli, dışarıya çıkarken maske takmalısınız" diye konuştu. Haber: Dilek TİRYAKİ



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı