Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI

SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI


 

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nce Ocak Ayı Rahim Ağzı (Servisk) Kanseri  Farkındalık  Ayı kapsamında il genelinde etkinlikler devam etmekte.

 

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Rahim ağzı kanseri ile ilgili şu hususlara dikkat çekildi:

“Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra  dördüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yaptırmaları önerilmektedir. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden dolayı ölüm oranı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Ordu’da Rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimizde (KETEM),  Tüm  Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) ve Tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) yapılmaktadır. Haber: Dilek TİRYAKİ

 



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false