Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

ÜRETİCİ DİK DURDU!

ÜRETİCİ DİK DURDU!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Ordu'da serbest piyasada fındık fiyatının yükselişini sürdürdüğünü söyledi.

Serbest piyasada 70-75 TL arasında başlayan ve kademeli olarak yükselmeye devam eden fındık fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, üreticinin dik duruşu sayesinde fiyatların yükseldiğini ifade etti.

“DÜNYADA 1 NUMARA”

“Fındık hasadından sonra Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 82,5 TL’den alımlara başladı” diyen Başkan Arslan Soydan, “Serbest piyasada fındık fiyatı 70-75 TL arasında başladı. Ama 10 gün sonra serbest piyasada fiyatlar TMO’nun fiyatının üzerine çıkmış oldu. Belli bir zaman sonra fındıkta 100 lirayı bulan fiyatlar bir anda 90-88 lira seviyelerine kadar düştü. Uzun süre o fiyatlarda kalan fındık süreci yılbaşı ve yılbaşından sonra 100 liranın üzerine çıktı. Bugün 120-125 lira, hatta daha kaliteli fındıklarda 130 liraya kadar fiyatları gördü. Bunlar olması gereken fiyatlar. Çünkü fındığımız çok kaliteli ve dünyada 1 numara” diye konuştu. 

“ÜRETİCİLERİMİZİN DİK DURUŞU ÇOK ETKİLİ OLDU”

“Yüzde 70’ini üretiyoruz, yüzde 85’inin ihracatını yapıyoruz” diyen Soydan, “Ülkemize 2 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağlıyor. Bunun muhakkak bu fiyatlarda olması gerekirdi. Fiyatların bu seviyelere çıkması sürecinde üreticilerimizin dik duruşu çok etkili oldu. Üreticilerimiz elinden geldiği kadar inişli çıkışlı süreçlerde panik yapmadı. Üreticimiz fındığın sahibi benim, ben ürettim fiyatı da ben belirlerim deyip dik duruş sergiledi. İhtiyacı kadar olanı pazara indirmeye ve mücadele etmeye gayret etti. Ama ihtiyacı olup, pazara indirmek zorunda olan üreticilerimiz fındığını indirmiş oldu. Yılbaşından sonra fındığı elinde olup bekleten üreticilerimiz kademeli olarak fiyata göre pazara indiriyor. Şuan ki yükselen fiyatlar önümüzdeki fındık sezonu için bir referanstır. Bu fiyatlar ve üzerlerinde fiyatların oluşması lazım. Süreci biz Ziraat Odası ve Ziraat Odaları Birliği olarak, yakinen takip ediyoruz. Üreticilerimizin yeni sezonda bu fiyatların üzerlerinde oluşması yönünde süreci en iyi şekilde değerlendireceğiz. Fındıkta istikrarlı bir fiyatın oluşması yönünde elimizden geleni yapacağız” dedi.

İstikrarlı bir fiyatın oluşması gerektiğini söyleyen Soydan, “Üreticilerimiz düşecek mi, çıkacak mı? Gibi durumlarla karşı karşıya kalmaması lazım. İnşallah fındıkta iyi günler, bereketli ve kazançlı günler olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 19 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı