Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ÜRETİCİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA KALDI!

ÜRETİCİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA KALDI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı fındık fiyatı üreticiyi memnun etmedi. En az 20 TL olarak beklenen fiyat, 16.50 TL olarak açıklanınca, üreticinin umudu yine başka bir bahara kaldı.

Fındık üreticilerinin 18-20 TL arası fiyat açıklaması bekledikleri fındığa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16.50 TL fiyat verirken şu açıklamaları yaptı: 

 

BUGÜNE KADAR 8,5 MİLYAR LİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ

Bugüne kadar fındığı desteklediklerini ve Fındık üreticilerinin 18-20 TL arası fiyat açıklaması bekledikleri fındığa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16.50 TL fiyat verirken şu açıklamaları yaptı: 

 

BUGÜNE KADAR 8,5 MİLYAR LİRA DESTEKLEME ÖDEMESİ

Bugüne kadar fındığı desteklediklerini ve TMO’ye devreye soktuklarına değinen Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan dünya fındık üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. 3 ülke olarak fındıkla ilgili zirai mücadele verim, kalite artışı ve pazarlama konularında iş birliği çalışmalarını başlattık. Böylece önümüzdeki dönemde fındığın dünya piyasalarında hak ettiği değeri sürekli kılmak amacıyla önemli bir adım atmış olduk. Biz, fındık üreticilerini, geçen yıl başta olmak üzere hep destekledik. Çünkü oralarda da maalesef bu işin soygununu yapanlar var. Tedbirlerimizi aldık. TMO’yu bu noktada devreye soktuk. Bugüne kadar fındık üreticimize 8,5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık." Diyerek fındıkta çalışmalar da yaptıklarını söyledi. 

 

“ÇİFTÇİMİZİN, KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ”

TMO vasıtasıyla müdahale ettiklerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mesela geçen yıl ilk başlarda fındık fiyatları iyi düzeydeydi ama ne zaman fırsatçılar devreye girdi ve fiyatlar aşağı doğru seyretmeye başladı, işte hemen orada Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla duruma müdahale ettik. Böylece fiyatlar olması gereken seviyeye çıktı. Biz çiftçimizin, köylümüzün, müstahsilimizin yanındayız, 18 yıldır hiçbir zaman onları yalnız bırakmadık." Dedi.

 

REKOLTE GEÇEN YILA GÖRE YÜKSEK

Rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu aktaran Erdoğan, 700 bin ton civarında bir rekoltenin beklendiğine vurgu yaparak, TMO'ya hububat ve bakliyatta olduğu gibi hasat dönemi başlamadan fındık alımı için görev verme kararı aldıklarını, Ofisin alım yapacağı taban fiyatlar sayesinde spekülatörlerin önünü peşinen keserek, fındık pazarında üreticiler aleyhine oluşacak fiyat belirsizliklerini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı.

 

İŞTE FINDIK TABAN FİYATLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO'nun taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticisini fırsatçılardan kurtarmak istediklerini belirterek, yüzde 50 randıman esasına göre, Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyatının kilogramda 17 lira, Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyatın kilogramda 16,5 lira olduğunu, buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı destek eklendiğinde kilogram fiyatlarının fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına geldiğini kaydetti.

 

TMO HEMEN DEVREYE GİRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO’nun hasat başlangıcında yani Kurban Bayramı'nın hemen peşinden alıma geçeceğini de vurgulayarak, “2019 yılı fındık hasat sezonunun bereketli geçmesini, bu fiyatların üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum." dedi. 

Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false