Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Av. Ezgi KARA BAYRAKTAR


17 YIL SONRA GELEN ADALET


Geçtiğimiz haftalarda bizzat katılan vekili olduğumuz bir dosyamızda Ordu 1.Ağır Ceza Mahkemesi  17 yıl önce istismara uğramış bir genç kızın hayatını geri verdi. Avukatlığın belki de en güzel yanı bu. Adaletin yerini bulmasının verdiği inanılmaz mutluluk. Mesleğimin çok başında güzel bir kadına aslında ne kadar güçlü olduğunu gösterebildiğim için kendimle, cesaretle mücadele ettiği için onunla gurur duyuyorum…

 Genç bir kız olmaya ramak kalmışken yani daha çocuk yaştayken başına gelenler yüzünden hayatını askıya alan, kendi olmak için mücadele veren, toplum baskısına tacizlere boyun eğdirilmiş şimdilerde ise güçlü ne istediğini bilen bir kadından bahsedeceğim size. Abi dediği 2 insanın adi istismarına maruz kalmıştı o… Tek istediği güvenle evine, annesine dönebilmekti o gece.. 14 yaşına bastığı gece, gitmek istedi gidemedi. Bir lokal odasında… Önce bir tokat, kapılar kapandı ardında, sonra devamı…. Bir adi izledi, bir adi işledi… Doğum günüydü. Bir erkek baba veya ağabeydi o ana kadar. Bir anda hayatı dönülmez bir noktaya girdi. Tıpkı tecavüze uğramış her kadın, istismara uğramış her ufak gibi. Açmamış bir gül goncası… Ne hayalleri vardı. Hala yaşayamadığı için kendine kızgın bir yanı kaldı. 30 yaşına da gelmiş olsa karar gününe kadar hep 13 yaşında kaldı aklı… Kaç kere düşündü intiharı… Kaç kere denedi… Bizler hayatımızı yaşarken kaç hayat soldu onun gibi… ’’Aslan oğlum,s en yaparsın’’ diyenler yüzünden.

 Varmadan 14’üne, ergin oldu… Sustu, çocuk kadın. Bir lokal odasında olan oldu. Yaşadığı travma baki. Bir adi izledi, bir adi işledi. Ölmek böyle miydi?

Şimdi üzerinden tam tamına 17 yıl geçmişken, onur mücadelesi veren tüm kadınlara ışık olacağını nereden bilebilirdi. Asla utanmadı, utanması gereken bizleriz… Ama sakladı… Çünkü kötü adamlar tepemizdedir hep. Ne yapmamız gerektiğini bizden önce bilen, bildiren, doğruyu yanlışı yaftayı en güzel yakıştıran. Kötü adamlar… İstismar, istismarı doğururdu. Belki başka kötü adamlar cesaretlenirdi. Sustu, çocuk kadın. Tam tamına 17 yıl.

Şimdi o kadın ,tam 17 yıl sonra gelen adaleti kutluyor. Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi geçenlerde her iki sanığa 15’er yıl hapis cezası verdi. Onun kaybolan yılları geri gelmedi ama bir nebze içi soğudu. Hem doğum gününde başına gelenlerden kutlamazdı doğum gününü, kararın verildiği gün yepyeni bir doğum günü oldu. O kadın yeniden genç kız oldu, yeniden kadın oldu, yeniden mutlu oldu. Kararın verildiği gün onun yeni doğum günü oldu. İyi ki doğdun güçlü kadın! Herşey çok güzel olacak.

Onur mücadelesi  veren tüm güçlü kadınlara ithafen…