Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Tevrat İŞLEYEN


BAKIŞ AÇISI

BAKIŞ AÇISI


Mutluluk her insanın peşinde koştuğu, hatta tüm ömrünü adadığı bir duygu halidir. Mutluluk  arandığında bulunabilen bir şey mi, yoksa elde edilebilir mi? Veya bir ömür mutlu olunabilir mi?  Bunlar insanlık aleminin var olduğu günden bugüne kadar sorulan veya zihinleri kurcalayan sorular olsa gerek. Evet! Şimdilerde de aynı soruları soruyor ve yanıtlar arıyoruz.

Mutluluğun tarifini yapmak için binlerce tanım yapılmış ve mutluluk sayısız gerekçelere dayandırılmış. Kimileri mutlu olmanın yolunu bir insana bağlıyor, kimileri olaylara göre mutlu olunabileceğini düşünüyor. Oysa mutluluk pek çok şeye bağlı gözükse de temelde sadece bizim bakış açılarımıza bağlıdır.

Evet! Mutlu olmak isteyen bir insan bunun için her fırsatı değerlendirmeli, her olayın iyi taraflarını görebilmelidir.  İnsan her şeye iyi yönden bakmalı, olumlu düşünmeli ve her daim pozitif olmaya çalışmalıdır.

MUTLULUK ÖĞRENİLEBİLİR Mİ?

Günümüze dek neredeyse tüm şairler, psikologlar ve yazarlar mutluluğun tarifini yapmışlar, nasıl mutlu olunacağına dair ipuçları vermişlerdir. Bütün bunlardan çıkarılacak dersler var elbette. Ancak biz yapı olarak karamsarsak ve olayların ya da durumların olumsuz taraflarına bakarsak, ne anlatılırsa anlatılsın yararı olmayacaktır.

Özellikle mutluluğun bir duygu hali olduğunu, üstelik tıpkı bir davranış gibi öğrenilen bir olgu olduğunu bilmek gerekir. Mutlu olabilme hali kişiden kişiye değişebilir ama mutlu olma davranışı herkes tarafından öğrenilebilir.

Hepimizin çevresinde kimi insanlar vardır ki, girdikleri ortama neşe ve enerji yayarlar. Gözlerindeki ışıltıları hemen fark edilir. Konuşmaları, ses tonları, jest ve mimik dolu davranışları çok etkileyicidir. Hal böyle olunca her daim böylesi insanların yanında olmak ve onunla arkadaş olmak istersiniz.

Bunlar belki de klasik anlatımla bardağın hep dolu tarafını görmek durumudur. Öyleya her zaman bardağın boş tarafını görüp mutsuz olmaktansa, dolu tarafını görerek mutlu olma yolunu seçmek daha mantıklıdır

AİLE İÇİNDE MUTLULUK

Bizim birey olarak en büyük hatamız mutluluğu dışarıda aramaktır. Oysa mutluluk en önce aile içinde ulaşılabilir olmalıdır. Bir anne için çocuklarının sağlıklı ve mutlu olması, en büyük mutluluk kaynağıdır. Eşlerin birbirlerini seviyor ve bunu ifade ediyor olmaları mutluluğun kendisidir. Geleceğe dönük hayaller kurabiliyor olmamız mutluluktur.

Tabir caizse mutluluk davet isteyen bir duygudur, biraz nazlıdır, arayıp sormamızı bekler. Eşinize ya da sevgilinize iltifat etmiyorsanız, sevgi sözleri söylemiyorsanız mutluluğu boş yere bekliyor olursunuz. Kısaca var olan güzellikleri görmek gerek. Olmayanlara odaklanmak hem kendinize hem de sevdiklerinize gereksiz üzüntüler yaşatmaktır.

Mutluluk kelimesi bile, biz öyle düşündüğümüz için mutluluğu çağrıştırır. Mutluluk duruma göre, yere ve kişiye göre değişebilir ama asıl değişmeyen bizim bakış açımızla şekillendiğidir. Bu anlamda aslolan; mutlu olmayı istemektir. İnsan mutlu olmak istiyorsa mutlaka olur. İnsan mutlu olmayı sinede yük addedip mutsuz olmak istiyorsa mutsuz olur. Bu tamamen bireylerin seçimlerine bağlıdır. Rabbim kimseyi mutsuz etmesin. Kucak dolusu mutluluk dileklerimle.