Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Muzaffer GÜNAY


BAŞKAN AŞKIN TÖREN’İ DİNLEDİK

BAŞKAN AŞKIN TÖREN’İ DİNLEDİK


                                           

                        Ordu Tanıtım Kulübü Derneği (ORTAK)  olarak Altınordu Belediye Başkanı sayın Aşkın Tören’i ağırlayarak yeni sezona merhaba dedi.

                Geçtiğimiz Cuma akşamı Öğretmenevi’nde düzenlenen sohbet toplantısının katılımcıları bir çeşit ORTAK AKIL  platformunda bir araya geldi.

                Araştırmacı-Yazar, Şair, STK mensubu, sanatçı, turizmci, eğitimci gibi değişik meslek ve sahalarda çalışmaları ve eserleri ile tanınan isimler.

                İhsan Gürdal, Mürsel Engin, Naim Güney, Haydar Yıldırım, Halit Ziya Çelebi, Tevfik Karabulut, Pervin Özcan, Nurten Kelebekli, Hicran Tercan Aktürk, Mustafa Bektaş, Namık Uzunlar, Sezgin Güzelordu, Hülya İlhan, Tamer Tomakinoğlu, Uğur Toparlak( Kültür ve Turizm Müdürü) , Şinasi Duman ( PTT Baş Müdürü), Şenol Pazar, Mustafa Köksal  vb.

                Program,  ORTAK Başkanı Arzu Tosunoğlu’nun açış konuşması ile başladı. Katılımcılara teşekkür eden Başkan, Derneğin çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu.

                Katılımcılar, kısaca kendilerini tanıttılar.

                Ardından sayın Belediye Başkanımız Aşkın Tören, konukları selamlayarak konuşmasına başladı. Şehir Tarihçisi Kalvino’dan aktardığı şu cümle çarpıcı idi : “ Bir şehirde hayran kaldığın şey, sorduğun soruya verdiği yanıttır.”

                Ve şöyle devam etti:

                “ Şehirlerin de dili vardır. Her şehrin bir rengi, bir kokusu vardır. Bir şehir, o şehirde yaşayanların resmidir. Şehirleşme bir vizyon işidir. Değerleri ile düşünülmelidir.Ortak bilinç  harekete geçirilmelidir. “

                Bu esnada söz alan Mürsel Engin: “ Ordu aşığıyım. Büyük bir arşivim var. Sayın Başkan sizi mekanımda ağırlamak istiyorum “ diyerek daha başta ortamın ne kadar güzel olduğunun adeta resmini çizdi.

                Ahşap Yakma-Süsleme Sanatçısı İhsan Gürdal büyüğümüz nefis bir şiir okuyarak havayı daha bir rayihalandırdı.

                Aşkın Bey, geçen  sekiz ayı mali portreyi restore etmekle geçirdiklerini altını çizerek ifade etti ki, bu sözler, hayli anlam yüklü cümle olarak önemliydi.

                Kent konseyinin ne denli önemli olduğuna dair sarfettiği sözler de keza ilgi çekiciydi:
                “ Değişim eşyanın tabiatıdır. Ama, değişim şehrin tarihini yıkmamalıdır. Mesela, Ordu’nun tarihi simgelerinden Fidangör Caddesi’nin  “Yeni Fidangör” adı ile bir başka cadde için kullanılması uygun değildir. Bu meyanda  Kent Konseyine ihtiyacımız var. Öte yandan Kent konseylerinin bir başka görevi de  2. neslin sözcüsü olmaktır. Kent için alınan kararlar paydaşların katılımı ile alınmalıdır.

                İnsanı merkeze alan bir ortak akla ihtiyaç var. İhtirasım yok ama iddiam var.

                10 milyon ziyaretçisi olan bir butik şehir hayal ediyorum. Zihni serüvenimiz devam ediyor. Zengin demografik yapımız bir fırsattır.”

                BAŞKAN BEY’İN BAZI PROJELERİ

                Aşkın Başkan, belli periyotlarla hayata geçirilecek olan projelerinden de örnekler verdi. Bir kaçı şöyle:

                -İŞGEM ( İş Geliştirme Merkezi).

                -ARAŞTIRMACI-YAZAR SITKI ÇEBİ ŞEHİR DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ. ( 2020 yılı içinde hizmete girecek).

                -ÜMİT TOKCAN KÜLTÜR-SANATEVİ (Zaman verilmedi).

                -GASTORONOMİEVİ ( ORDU MUTFAĞI)

                -İHTİSAS ANA OKULU

                -MESLEKİ EĞİTİM MÜKEMMELİYET MERKEZİ

                -ENGELLİLER  KREŞ MERKEZİ ( 2020)

                -KİTAP/KAHVE KONSEPTİNDE MEKANLAR ( Geliri düşük Ailelerin Çocukları için)

                -SÖYLEŞİ (SOHBET)EVLERİ

                -GELENEKSEL(ORGANİK) PAZARYERİ

                -AŞEVLERİ

                Başkan Bey’in bir ara paylaştığı : “ Kirli bağışlara tenezzül etmeyeceğiz. “ sözü son derece anlamlı ve dahası takdire layık bir içerikte.

                Eski Milletdüzü( Çarşamba Pazarı) üzerine de manidar açıklamalarda bulundu Aşkın Başkan. Buna en ziyade memnun olan ise Mürsel Bey oldu. Milletdüzü’nün en eski fotoğraflarını seve seve vereceğini söyledi.

                Bir saat olarak planlanan sohbet, üç saat sürdü.

                Çok kıymetli görüşler ifade edildi katılımcılar tarafından.

            Program, Başkan Aşkın Tören’e ORTAK Başkanı’nın Teşekkür Belgesi, Taşbaşı Mahalle Muhtarı Ahmet Cemal Aydın’ın  çiçek takdimi ile sona erdi.