Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hüsnü YÜCEL


BELDE EVLERİ NE OLACAK

BELDE EVLERİ NE OLACAK


 

Tam bu iş sessiz soluksuz unutulacak derken, Ankara’dan artçı depremleri aratmayan bir tepki geldi.  Yaptığımız basit konut inşaatları bile Ankara gündemine oturuverdi. Hem de Tayyip Erdoğan il başkanları toplantısında “ Belde Evler yıkıldı mı “ diye sormasın mı? Yıkılmadı cevabı gelince, bir gece ansızın gelebilirim diye olayı takip edeceğini ifade ettiler.

Şimdi çık işin içinden. İş o kadar karıştı ki, uydudan takip edileceğe benziyor. Sondan başlayalım. Belde evler bu talimat ile yıkılabilir mi ? Daha önce de bunun ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu tür özel tadilat projelerinde süreç nasıl işler. Ben hukukçu değilim ve işin hukuki yönüne girmek istemem. Zaten mahkemesi devam eden sürece hukuki yönden  müdahil olmak da doğru değildir. Ben sadece eski bir Belediyeci olarak teknik süreci tekrar anlatayım istedim.

Eğer siz normal bir inşaatınız için inşaat ruhsatı almak istiyorsanız gerekli belgeler ile Belediyeye başvurursunuz. Sizin arsanızın imar durumu zaten Belediyenin bilgisayarında kayıtlıdır. Kaç metre kare yapacağınızdan tutunda kaç katlı bina yapacağınız işlenmiştir. Hiçbir Allahın kulu size burada ayrıcalık tanıyamaz.

Ama kişiye özel ruhsatlar vardır. Belde otel inşaatı ile ilgili süreci örnek göstereyim . Daha bu arsa alınmadan bir ön hazırlık yapılmış ve kaç kat yapar isek kaç liraya satar isek bu arsadan para kazanabiliriz. Önce talebi olan arkadaşlar teknik elemanlarını çağırmışlar bayağı bir çalışma yapmışlar. Kat sayısı burada çok önemli. Önce burası turizm alanı olduğundan imar tadilatı gerektiriyor. İmar tadilatı yapılırken, yoğunluk talebi azami ölçüde alınmalı ki,kat sayısı artabilsin. Bir de yoğunluk yatay değil de dikey kullanılmalı ki, bir de oradan kat sayısında artı bir artış sağlayalım.

Hazırlıklar yapılıp maliyet hesabı ve proje çalışmaları bittikten sonra Belediyeye müracat edilmiş. Ama özel bir talep olduğu için ön görüşmeler yapılarak her şeyde mutabık kalınmış. Proje ve gerekli imar tadilatı ile ilgili belgeler Belediye sunulmuş. Belediye önce kendi grubunda durumu görüşmüş ve kendi Meclis üyelerinden destek alarak gündemi Belediye  indirmiş. Muhalefet partileri destek verdi mi bilemiyorum. Belediye Meclisi talebi imar komisyonuna havale etmiş ve komisyonun olumlu raporu ile tasarı Meclis oylamasına gelmiş ve kabul edilmiş.

Unutmadan belirteyim, Bu müracat Belediye Meclisine gelmeden İmar Daire Başkanlığının rapor yazması gerekiyor. Rapor da olumlu yazılmış olmalı ki, oylamada olumlu oy almış.

Şimdi durum şu. Adam Belediyeye müracat etmiş ve inşat ruhsatını almış ve inşaata başlamış. Burada hiçbir sıkıntı yok. Biz adama inşaatına başla demişiz.

Sonra yönetim değişmiş ve oluşan kamuoyunun etkisi ile adamın inşaatını durdurmak istiyoruz. Adam bir şey yapmamış ki, YAPIN DEMİŞ YAPMIŞ.

Vicdani olarak şunu söyleyebiliriz. Neden bu kadar haksız bir talep ile geldin? Neden bu kadar aç gözlülük yaptın? Diyebiliriz. Ama yasal olarak firma yeterli izinleri almış. HEM DE BELEDİYE MECLİS KARAI İLE. Nokta. Bu iş bitmiştir.

Yeni yönetim inşaatı durdurdu. Firma mahkeme kararı ile devam kararı aldı. Belediye bir üst mahkemeye müracat etti. Süreç işlerken Cumhurbaşkanı BU İNŞAAT HALA YIKILMADI MI diye soruyor. ŞİMDİ ÇIK İŞİN İÇİNDEN. Üst mahkeme Firmayı haklı bulursa bu tazminatlar nasıl ödenecek. Burada imzası olan Meclis Üyeleri de buradan nasiplerini alabilecekler mi ? Yeni yönetim ben benden önceki Meclisin verdiği inşaat ruhsatını tanımıyorum diyemediğine göre, başka çözüm yolları aranmalıdır.

Eyyy daha önce bu inşaat durdurulsun diyenler neredesiniz ? Daha hiç sesiniz çıkmıyor. Bir çıkış yolu önerseniz ya? Yık demek ile olmuyormuş demek ki.

Ben önereyim isterseniz. Zaten bu konuyu bunun için gündeme getirdim.

Mahkeme firma lehine karar verse de bu inşaat Ordu sınırlarında yapılmaktadır. Gerekli alt yapı hizmetlerini Belediyeden almak zorundadır. Yani  anahtar teslimine kadar Belediyeye muhtaçtır. Belediye ile anlaşmadan buradan çıkamazsınız. Firmaya bu hissettirilmelidir. Her türlü yaptırımların deneneceği anlatılmalı anlamıyorsa da anlatılmalıdır. Bu kadar yazabiliyorum. Gerisini anlayan anlar. Ne yapılabilir. Belli katlar tıraşlanabilir. Olan oldu bir defa. En azından kat sayısını düşürerek kısmi bir düzeltmeye gidilebilir. Kat sayısı düşürülse bile firmanın buradan zarar etmesi mümkün değildir. Çünkü daire bedelleri inşaat başlangıcına göre kat kat artmıştır. Bundan başka çare yok. Bir üst mahkeme Firma lehine karar verir ise, Belediye tazminatlara boğulacaktır. Belediye lehine karar verir ise de firma yaptığı harcamaları benden değil herhalde yine Belediyeden tazmin edecektir.Aklı selim düşünmeye ihtiyacımız var. Mecburiyetimiz var. Olan olmuş ve bu sorunu çözmek yine uzlaşma ile olacağa benziyor. Kırmadan ,dökmeden bir araya gelmek tek çözüm diye düşünüyorum.