Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Tevrat İŞLEYEN


DERS ÇIKARMAK

DERS ÇIKARMAK



Ülke olarak Elazığ ili Sivrice ilçesi merkezli bir deprem afeti yaşadık. Malum bu deprem Elazığ ili başta olmak üzere Malatya ili ile bağlı ilçelerinde de hissedildi. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, bu depremde toplamda yazıyı kaleme aldığım sıralarda 35 vatandaşımız hayatını kaybederken, binaltyüzün üzerinde vatandaşımız da yaralandı. Belki de ölü sayısı artacak. Bu anlamda yapılacak bir şey yok. Takdir Allah’ın. Zaten yetkililer sahada ve gerekli çalışmalarda yapılıyor hamdolsun. Bu vesileyle hayatını kaybedip ahirete irtihal eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı olan kardeşlerimize de Yüce Rabbim’den acil şifalar diliyorum.
Böylesine acılı bir günümüzde şu hususun altını çizerek ifade etmek gerekir ki, an itibarı ile sözün bittiği yerdeyiz. Asırlardır bu topraklarda onca deprem hadisesi vuku bulmuş ve yüzlerce hatta binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Yüce Rabim bizlere böyle afetler yaşatmasın inşallah. Malum bu bir temenni. Bu anlamda bizlerin temenni ile yetinmeyip tedbir alma zamanımız geldi hatta geçti bile.
Mesela din görevlilerimiz cenazelerde bizlere nasihatte bulunuyor haklı olarak. Cenazelerden ders çıkarın, empati yapın ve o tabutun içerisine kendinizi koyarak muhasebe yapın diyor. Ama biz, aradan saat geçmiyor ki, tabutu da, ölümü de unutup kendimizi dünyanın şatafatı ile baş başa bırakıyor her şeyi unutuyoruz. Ta ki, bir daha ki cenazeye kadar. Aslında bu böyle olmamalı ama insanız ya ‘boş ver’ deyip geçiyoruz.
Yine sağ olsunlar doktorlarımız sağlığımızı tehdit eden faktörlerden, emniyet; trafikteki can ve mal güvenliğimizden, meteoroloji uzmanları doğal afetlerden ve din görevlilerimiz ahirette bizi bekleyen bir dizi tehlikeden bahsediyorlar, ama bu uyarılar kulağımızın birinden giriyor, diğerinden çıkıyor. Bu böyle olmamalı, bu depremden ve bu depremin ortaya koyduğu büyük fotoğraftan bir ders çıkarıp, birey, toplum ve devlet olarak gerekli tedbirler alınmalı diye düşünüyorum.
Bu tedbirlerin başında “Dünyada mekan, ahirette iman” ilkesi yer almalı ve bundan böyle yapacağımız konutların, ilgili birimlerden gerekli mühendislik hizmetleri alınarak sağlam bir şekilde yapılmasıdır. Artık bina yaparken günü kurtarma ve cebimizi düşünme yanlışından vazgeçilmeli, malzemeden kısarak yüz metrekare bina yapmak yerine, mühendislerin önerdiği malzemeleri kullanarak altmış-yetmiş metrekare de olsa, depreme dayanıklı sağlam bina yapmak kaçınılmaz olmuştur. Bu insanlık âlemi için bir öneri değil, zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü meydana gelen depremlerdeki acı tablo bu gerçeği işaret etmektedir.
Akabinde; birinci, ikinci ve üçüncü deprem kuşağı üzerinde yer alan yerleşim yerlerinde ikamet edenler acilen bir araya gelmeli, devletin destek verdiği ‘kentsel dönüşüm’ projesinden yararlanmalıdır. Yetmedi bu konuda hiç zaman kaybetmeden ilgili kurumlarla ve yerel yönetimlerle istişare yapılarak ‘acil eylem planları’ hazırlanmalı, kullanım süresini tamamlamış apartman ve site sahipleri bir araya gelerek ‘oybirliği ile karar’ almak suretiyle binalarını yenilemelidirler.
Bunlar yapılırken il ve bazı ilçelerde hizmet veren ‘yapı denetim firmaları’ aktif olarak çalışmalı ve kağıt üzerindeki değerlerle hareket etme yerine, konut inşaatları her bir aşamada denetlemeli ve oldubittilere fırsat verilmemelidir. Yani yapı denetimiz ve kontrolsüz yapılmış hiçbir konuta oturma izni verilmemelidir.
Demem o ki doğal afetler Allah’tan, tedbir almakta bizdendir. Bu tedbirler alınmadığı sürece, ne bu can kayıpları sona erecek, ne taziyeler bitecek ne de yıkımların ve yaralanmaların sonu gelecektir. Geliniz birey ve millet olarak hep birlikte elimizi taşın altına koyalım ve üzerimize düşen tedbirleri alıp takdiri Allah’a bırakalım. Biliyorsunuz bunu yapan ve başaran devletler var. Mesela Japonya. Bu şiddetteki bir depremde Japonya’da bırakın ölümü, bir kişinin burnu bile kanamıyor. Evet! Reçete açık ve net. Bu hastalıktan kurtulmak istiyorsak ilacı reçetedeki tarifeye göre kullanmalıyız diyor ve tekrardan bu depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyor, yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum Milletimizin başı sağ olsun.