Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mehmet Ali AYDIN


DİNİNİN İLK EMRİNİ ISKALAYANLAR

DİNİNİN İLK EMRİNİ ISKALAYANLAR


 

 

"Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah'ı övmektedir. O'nun her şeye gücü yeter ve her işinde hikmet vardır."

"Göklerin ve yerin mülkiyeti yalnız O'nundur. O, yaşatır ve öldürür. O'nun her şeye gücü yeter."

"İlk de son da, açık da gizli de yalnız O'dur. O her şeyi bilir."

"O'dur, gökleri ve yeri altı evrede yaratan sonra bütün bunları hakimiyeti altına alan. Toprağa gireni de çıkanı da, gökten ineni de göğe yükseleni de O bilir. Nerede olursanız olun, O sizinle beraberdir. Allah yaptığınız her şeyi görmektedir."

"Göklerin ve yerin mülkiyeti yalnız O'nundur. Bütün işler sadece O'na döner."

Geceyi gündüze, gündüzü de geceye katar. O kalplerden geçeni de çok iyi bilir." (Hadid Suresi 1-6. Ayet mealleri)

İlk ayeti ve ilk emri "OKU" olan bir dinine inanan insanlar olarak neyi ne kadar okuyup neyi ne kadar anlıyoruz. 

İşimize gelenleri okuyor ve işimize geldiği gibi anlıyoruz. Bir müzik parçasında hatırladığım kadarıyla şöyle bir söz vardı: "Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete".

Ne yazık ki sadece bunu yapacak kadar her şeyden gafil olanlar var. Kaptırmış kendisini dünya denilen fani aleme farkında değil gidiyor kıyamete.

İnandığımız dinin kitabını okumadan iman etmişiz onda bize neler anlatılıyor bigane kalmış ve kafamıza göre uydurduğumuz bir dini hayatımıza geçirmişiz. 

Kimi zaman da falan hoca şöyle dedi, filan hoca da şöyle dedi diyerek onların söylediklerini bahane ederek kendimize çıkış yolu bulmuşuz.

Allah ne dedi, Allah Resulü ne dedi onlara bakma zahmetine katlanmamışız. Ya da onların söyledikleri ile bizim inandıklarımız uyuşmadığı için dikkate almamışız. 

Kur'an bir mucizedir. Bunu anlamak için illa kahin olmaya gerek yok. Onu okuyup anlamaya gayret etmek yeterlidir. Anlamak isteyene tabii ki bu sözümüz.

Önümüze gelenin sözüne inanır itimat ederiz ama Allah ve Resul'ünün sözüne aldırış etmeyiz. Onları hayatımıza uyguladığımız anda dünyevi pek çok zevkimizden, hırsımızdan, arzumu dan ve nefsani isteklerimizden vaz geçmek zorunda kalırız. Bu da şeytanın ve bizim hoşumuza gitmez.

Bire Müslüman azıcık zaman ayır ve Allah kelamı olan kitabını okumayı öğren ve oku. Her kelimesine sevap yazıldığını aklında tut. Okuyorum ama Arapça olduğu için anlamıyorum diyorsan, dinlediğin tonlarca gavurca müzik parçaları var onlardan ne anlıyorsun ki dinliyorsun. 

Öğrenim hayatın boyunca ortalama on yıl boyunca bir yabancı dili öğrenme talimi yaptın. Biraz da senin hem dünyanı hem de ahiretini dizayn eden dinin kitabını anlamak için onun dilini öğrenme talimi yap. Yapamazsın çünkü o senin işine gelmez. 

Arapça öğrenmene de gerek yok, bizim yerimize öğrenen bir sürü alim var onların, onların yazdıklarını oku, karşılaştır ve öğrenmeye ve öğrendiklerinle amel etmeye gayret et.

Yukarıda mealini vermeye çalıştığım HADİD suresinin ayetleri insan olana ve inanan insana yeter de artar bile. Dünyada başıboş değilsin. Her şeyini bilen, izleyen var. İlahi kameralar kayıtta. Yarın bütün yaptıkların karşına çıkacak ve kendi çevirdiğin ömür denilen filmi baştan sona izleyeceksin.

İzlerken sonra aaa bunu ben mi yapmışım? dememek için neler yaptığına dikkat et. Sonra yüzünün kızaracağı, utanacağın sahneleri izlemek zorunda kalma.

Unutma sen inkar etsen de sana şahitlik edecekler var. Öncelikle uzuvların sana şahitlik edecekler. Öbür tarafta yaptıklarından pişman olup tövbe edip değiştirme şansında olmayacak. 

Yapabileceklerinin hepsini bura yapacak orada da hesabını vereceksin.