Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


EV İŞLERİNDE

EV İŞLERİNDE



Vefatından sonra eşi ve bütün inananların annesi Hz. Ayşe’ye sorarlar:
-Allah’ın Elçisinin evdeki hali nasıldı?
Hz. Ayşe cevaplar:
-O kendi işini kendi görmekten hoşlanırdı. Arkadaşları bütün işini yapmaya hazır olmalarına rağmen bunu istemezdi. Evdeyken, elbiselerini yamar, evi süpürür, keçileri sağar, develeri bağlar ve yemlerini verirdi. Ayrıca, ayakkabılarını ve delik su kırbalarını tamir eder, hizmetçilere de yardım ederek onlarla birlikte hamur yoğururdu.
Çarşıdan kendi yiyeceğini kendi taşır, birisi “Ey Allah’ın Elçisi! İzin ver taşıyayım” dediğinde, “ her mümin taşıyabiliyorsa kendi yükünü kendi taşısın” derdi.
İşte Peygamberimiz bu. Hayat düsturu olarak benimsediği şey başkalarına yük olmamak, gücü yettiği ölçüde kendi işini kendi görmek ve başkalarına da elinden geldiğince yardımcı olmak.
Biz eğer gerçekten Müslüman olmak ve İslam’ı yaşamak istiyorsak, Allah Resul’ünü örnek almak zorundayız. Bunun başka alternatifi, seçeneği ve şıkkı yok.
Şimdi biz erkekler olarak yukarıdaki işleri yapmaya çalışsak hemen sıfatımız hazır. Hanıma yardım etmeye kalksak “kılıbık”, başkalarına yardım etmeye kalksak “hizmetçi” gibi unvanlar hemen hazır da bekletiliyor.
Kazak erkek kavramı da bize ait. Yani evde herkese sözünü geçiren ve dediği dedik olan adamlar bizde. Hani Peygamberimiz ’in sade hayatı, hani bizim her dediğini yaptıran, gerekirse evde terör estiren kazaklar.
Ümmetin Peygamberi gücü yettiğince işlerini kendi hallediyor. Gel gör ki günümüzde, şansı yaver hasbel kader bir yerlere gelenler, sanki cihan padişahı olmuş gibi o mevki ve makamın bütün gücünü kendi zevki ve rahatı için kullanıyor. Makam arabaları, hizmetkarlar,, yardımcılar derken geldiği yeri unutup orasını tapulu malı zannediyor.
Tolum olarak ne kadar İslam’dan uzaklaştığımızı gösteren daha pek çok örnekler göstermek mümkün ama lafın tamamı deliye söylenirmiş.
Aslana demişler: “Boynun neden kalın” demiş “kendi işimi kendim görürüm”.