Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Murat HEKİM


GÜZEL ANNEM


Tüm anneler güzeldir. Çünkü annelik güzeldir. Çünkü Cennet annelerin ayağı altındadır.  Küçücük bir çekirdek, koca bir ağacı nasıl taşırsa içinde, anne de yavrularını taşır içinde.  Ve günü geldiğinde bir değil, bin doğurur anneler.

Yuvayı dişi kuş yapar ya!  İşte o misal, yalnızca anneler düşünür geleceği. Çünkü geleceği çocuklarıyla analar doğurur, analar oluşturur. 

Geçenlerde şöyle bir kıssa okumuştum. Bir ana gelir ve imamın yakasına yapışır; “Niye kadınlardan imam olmuyor?” diye sorar. Hoca efendi mahcup bir eda ile; “İmamları analar doğuruyor ve analar yetiştiriyor da ondan” der. Kadın pişman olur bu soruyu sorduğuna ama laf bir kez çıkmıştır ağızdan.  

Anaların o mübarek elleri, dünyaya yön verir. Yani o küçücük beşiği sallayan kınalı eller. Dua için Sema’ya açılan o temiz eller. Bu konuda  mucize arayanlar  yorulmasın boşuna. İşte mucize! Bir anne ile çocuğu. Anne durmuş çocuğuna bakıyor, çocuk durmuş annesine bakıyor. Birbirlerinin düşüncelerini okuyorlar sanki!  Kim bilir birbirlerine bakıp da ne hayaller kuruyorlar. 

Bülbül misali dilleri, hiç bitmeyen duaları vardır anaların. Dua kitaplarında olmayan, hiçbir yerde bulunmayan, tam da kalbinin ta derinliklerinden gözyaşıyla beraber dökülen, yağmur gibi inen, rahmet gibi dillenen duaları vardır annelerin. 

Analar her daim “Sen geçen bir ömrü ararsın, ben ise geçen bir günü” demezler mi? Ana gibi bir ana. Başka nerede aşk bu kadar saf, bu kadar temiz ve  durudur?  Analık yolu, yolların en zoru, en çilelisidir. Kazara bir sefere mahsus çıkarın ve  yok sayın annenizi hayatınızdan! Geriye ne kalır biliyor musunuz?  Uçsuz, bucaksız, ıssız kocaman bir çöl.

Sadece sütü, maması, aroması değil, annelerimizin ninnisi ve duası büyütür bizleri. Bir anneden bir çocuğa neler geçer, neler taşınır, bu da bilimin konusu. Düşünüyorum da bir ömür neden silinmez, üzerimizdeki anne kokusu? Mesela, neden bebekler o kadar güzel kokar acaba?  

‘Anne’ ne  tatlı bir kelime. Şimdi daha iyi anlıyorum anneciğim, Allah’ın anneleri niye yarattığını. Cennet’i dünyada da yaşayabilelim diye, değil mi anneciğim? Hele hele anaya hakkını ödememek, analara teşekkür etmemek, Allah’a şükretmemektir. Dahası ana hakkı, Allah hakkı demektir.

Özetle söylemek gerekirse bir şairin dediği gibi  “Anamın duaları üzerimde olmasa, yıkılır sırtımı verdiğim duvar. Kopar, elime gelir tutunduğum dal, kapımı çalmaz bahar.” diyor ve tüm annelerin “Anneler Günü’nü  en içten duygularımla  kutluyor ve analarımızın hayır dualarını bekliyoruz.