Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Muzaffer GÜNAY


KABAKDAĞI DOĞAL ÜRÜN PAZARI

KABAKDAĞI DOĞAL ÜRÜN PAZARI


                Kaç zamandır, Fatsa -Kabakdağı  Doğal Ürün Pazarı’nı  gezip görmek istiyordum. Epey gecikmeli olsa bile nihayet nasip oldu.

                Fikrimi Mürsel  abi ile paylaştım. Memnuniyetle  kabul etti. Pazar günü saat 12.30 sularında Kabakdağı  Mahallesi’ne vardık. Daha önceden haberleştiğimiz Tur Acentesi işletmecisi  Güven Özel dostumla kendisine ait Hayat Oksijen Otel bahçesinde buluştuk. Kısa bir süre sohbet ettikten sonra birlikte Kabakdağı Doğal Ürün Pazarı’na intikal ettik.

                Kabakdağı Camisi’nin geniş ve ferah avlusunda kurulan Pazar yerinde üç tezgah faal durumdaydı.  Hanımlar tezgahlarının  başında idi. Hava çok güzel . Pastırma yazının son günleri.

                Satışa sunulan ürünler, Kabakdağı sakinlerinin emeği olarak tezgahlardaki yerlerini almıştı. Sebze ve unlu mamullerin tamamı doğal yani organik. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını öğrenmiş olmanın memnuniyetini  yaşadık Mürsel Beyle..

                Pazarda herkes kendi ürettiğini satıyordu. Doğrudan üretici elinden  ürün almanın keyfi üstümüzdeydi.

                Kabakdağı ilçe merkezine 10 km kadar. Yol rahat. Halkı misafirsever. Karşılamak onlar için bir görev olmaktan ziyade gönüllerinden gelen bir dostluk hali idi bana göre.

                Pazarın iç sorumlusu Ömer Türk , çok sevecen ve nezaketliydi. Pazarın dış ve tanıtım sorumlusu Ahmet Becioğlu orada olmadığından tanışma imkanı olmadı.

                Güven Bey’in ikram ettiği gözleme ve yayık ayranı nefisti.

                Unutmadan ifade edeyim: Güven Özel kadim dostumdur. Her zaman ki gibi nezaketi ve güler yüzü yine üzerindeydi.

                 Mürsel Bey, bu enstantaneleri kaçırmadı. Akıllı telefonuna kaydetti.  Değil mi ki,  fotoğraf sanatçısı. Kaçırmaz.

                Ben de küçük makinemle kayıt altına almayı ihmal etmedim  kimi anları.

                Kabakdağı  1878’de Batum’dan gelenlerin iskan ettiği bir köy. Şimdi Mahalle diyoruz. B. Şehir olduk ya. Köy, yayvan ve yer yer tava içi düz alanları ile hoş bir manzaraya sahip. Tarihi beş ev tescilli.

                Pazar, yaz-kış her Pazar saat 11.00-17.00 saatleri arasında açık. Türlü türlü reçel, pekmez ve meyve suları. Makarna ve kadayıflar. Mevsimine göre meyve çeşitleri. Yine mevsimine göre kuru ya da taze sebzeler.. İçiniz çeke çeke  tüketebilirsiniz .

                Güven Bey’in özgün projesi: Pazarı “ AÇIK HAVA EV MÜZESİ” haline getirmek. Takdirlik bir proje. Anladığım kadarı ile Doğal Ürün Pazarı’nın öncüsü Güven Özel. Tebrik ettik.

                KABAKDAĞI CAMİSİ

                2010’da başlanıp 2013’te tamamlanan Kabakdağı Camisi, huzur veren bir mimaride. Tamamen kesme sarı taş kullanılmış. Getirildiği yer, Nevşehir. Kubbesi de taşla yapılmış. Karadeniz’e taş kubbeli iki camiden biri. Diğeri Bulancak’ta. ( Meşhur Cami…)

                Kabakdağı’n ilk camisi ahşap olup  1880’de yapılmış. Bir süre sonra yanınca beton cami yapılmış. Şimdiki cami ise o beton caminin yerine bina edilmiş.

                Taş malzeme ile yapılan camilerin bir estetiği oluyor. İnsana hoş temaşa duygusu yaşatıyor. Ahşap camiler de keza. Lakin beton camiler aynı hissi vermiyor.

                Bütçemize göre alış veriş yaptık bu arada.

                -----------------------------------

                Bildiğim kadarı ile böyle bir organik köy Pazarı, tüm ilimiz çapında sadece Kabakdağı’nda kurulmaktadır. Oysa, onlarca olsun istiyor insan. Katkısız ürünlerin beslenmedeki değerini bilmeyen yok nerede ise. Hal böyleyken bin bir emekle  yetiştirilen organik ürünlerin yeteri kadar ilgi görmemesini anlamak pek mümkün görünmüyor.

                Pazar yerlerinin  kulak tırmalayan avazeleri yok burada. Sessiz ve huzurlu. Kandırma ve aldatma da söz konusu değil.

                Unuttuğumuz alış-veriş kültürünü yeniden görmek isteyenler için büyük bir fırsat Kabakdağı Doğal Ürün Pazarı öte yandan.. 19.11.2019