Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


SADECE ANLAYANLARA

SADECE ANLAYANLARA



Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de Ankebut suresinde şöyle buyuruyor:
“Biz Lut'u da (gönderdik). O kavmine şöyle demişti: “Sizler kesinlikle sizden önce dünyada hiçbir kimsenin yapmadığı bir çirkinliği yapıyorsunuz.” (28)
“Sizler, erkeklerle cinsel ilişkide bulunuyor, yol kesiyor ve meclislerinizde her türlü arsızlığı yapıyorsunuz. Buna rağmen kavminin ona cevabı: “Eğer doğru söyleyenlerden isen haydi Allah'ın azabını bize getir” demekten öteye geçmedi.” (29)
“Lut da: “Ey Rabbim, kötü yola giden bu topluma karşı bana yardım et” dedi. (30)
“Elçilerimiz İbrahim’e o müjdeyi getirdiklerinde: “Biz bu kent halkını yok edeceğiz, çünkü oranın halkı zalim oldular” dediler.” (31)
“İbrahim:” Lut da orada” dediler. Elçiler: “Biz orada kimlerin olduğunu iyi biliriz. Biz onu ve ailesini kesinlikle kurtaracağız. Sadece karısı orada kalanlarla birlikte kalacaktır” dediler. (32)
“Elçilerimiz Lut’a geldiklerinde, onların gelmelerinden dolayı tasalandı ve üzüntüden bunaldı. Onlar şöyle dediler: “Korkma ve üzülme. Biz seni ve aileni kesinlikle kurtaracağız. Ancak karın orada kalanlarla birlikte kalacaktır.” (33)
“Biz bu kent halkına yoldan çıkmaları sebebiyle gökten, azap indireceğiz.” (34)
“Biz, o kentte düşünen bir toplum için apaçık bir ibret bıraktık.”(35)
Yukarıda Ankebut suresinde Lut peygamber ve Sodom halkı ile ilgili nazil olan ayetleri ayet numaraları ile birlikte vermeye çalıştım. Bu ayetlerde Lut kavminin yok oluş sebebinin kadınları bırakıp birbirleri ile eş cinsel ilişkiyi tercih eden ahlaksızlıklarının olduğu beyan edilmektedir.
Hatta ayetlerde Yüce Allah'ın Lut peygambere üç büyük meleği (bunların Cebrail, Mikail ve Azrail olduğu rivayet edilmektedir) misafir olarak göndermiş ve her biri bir birinden yakışıklı erkek kılığında gelmişlerdir. Bu misafirlerin gelişi Lut Peygamberi oldukça telaşlandırmış ve Sodom halkı bunu duyarsa misafirlerimi nasıl korurum endişesine kapılmıştır.
Karısı kentte kurulan erkeklerin alınıp satıldığı borsaya giderek, evlerinde bir birinde güzel üç erkek bulunduğunu söylemiştir. Bu nedenle de Sodom halkı ile birlikte helak olmuştur.
Sodom halkı Lut Peygamberin kapısına yığılmış ve misafirleri kendilerini vermelerini istemişlerdir. Misafirler de Lut Peygambere endişelenmesini, karısı hariç çocukları alarak derhal buradan uzaklaşmasını istemişlerdir.
Lut Peygamber gizlice çocuklarıyla birlikte şehirden uzaklaşınca melekler görevlerini yapıp şehri havaya kaldırıp yere vurmuşlar ve günlerce gökten tepelerine taş yağmıştır. Ve yerin dibine batmış ve bu gün Sodom şehrinin olduğu yer yeryüzünün en çukur yeri (Denizden 476 metre daha aşağıda, en derin yeri 376 metre, ortalama derinliği 146 metredir.) olan Lut gölünün dibindedir. Ve bu gölde hayat yoktur.
Kuran’da adı geçen 25 peygamber vardır. Bunların 24 ü Allah'a ibadet edin kulluk edin diye uyarı yapmış. Sadece Lut Peygamber kavmine ibadet edin, Allah'a kulluk yapın dememiş. İçinde bulunduğunuz sapıklığı terk edin demiştir. Sapıklığın insanlıkla bir alakası yoktur. Sapıklıktan vazgeçmeyince kulluk şuuruna ermeniz de mümkün değil demek ki.