Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mehmet Ali AYDIN


SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ

SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ



Ne yazık ki, ahlaki, sosyal, kültürel ve inanç olarak çürümeye doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. Her gelen günümüz, geçen günlerimizi mumla aratıyor. Belki maddi anlamda çok önemli adımlar atılıyor, gelişmeler kaydediyor olabiliriz. Fakat ne yazık ki insani değerler açışından her gün eksiye gidiyoruz.
Bizi biz yapan, toplumumuzun çimentosu olan pek çok güzel hasletimizi ne yazık ki diri diri mezara gömüyoruz ve ortak değerlerimiz bir bir yok olup gidiyor.
Arkadaşlarımdan biri bana Ülkemiz genelinde yapılan bir ankette sorulan sorulardan iki tanesinin sonuçlarını göndermiş. İnceleyince ve sonuçları görünce irkildim ve bu hale nasıl geldik diye düşünmeye başladım. Eminim aklıselim sahibi olanlarda benimle aynı kanaati paylaşacaklardır.
İşin ilginç yanı yaşlıları kendi mutluluğumuz için yanımızda görmek istemiyoruz ama yaşlanınca da birilerini yanımızda olsun istiyoruz. Ne tezat.
Ankette sorulan sorulardan biri şu:
“Yaşlı birinin ailedeki konumuyla ilgili aşağıdakilerden hangisine katılırsınız?
a-Ailenin genel olarak huzurunun bozulmasına yol açar.
b- Aile bireylerine sevgi ve mutluluk katar.
Bu sorulardan ikincisinin açık ara tercih edileceğini sanırsınız değil mi?
Kazın ayağı hiçte öyle değil. Birinci şıkkı tercih edenlerin oranı % 90,6; ikinci şıkkı tercih edenlerin oranı da % 9,4.
Efendim, neymiş Müslüman Türk toplumunda yaşlılar yani anne, baba, dede ve nineler (diğer yakın akrabaları saymıyorum) ailenin genel olarak huzurunu bozarmış! Buna diyecek bir şey bulamıyorum ne yazık ki. Batılılaşmak ve medenileşmek demek ki bize bunu getirmiş. Çünkü Avrupa ve batı bu gün bu durumda.
İşi daha da ilginç kılan aynı kişilere sorulan ikinci soru ve buna verilen cevaplar, bu soru ve verilen cevaplar da şu şekilde:
“Siz kendiniz bir gün yaşlandığınızda ve bakıma muhtaç duruma düştüğünüzde nerede kalmak istesiniz?”
a-Çocuklarımın yanında
b-Özel huzurevinde
c-Devletin bakımevinde.
Bunda da verilen cevaplar kendimizi inkâr edecek şekilde. A şıkkını tercih edenlerin oranı % 74.2 b şıkkını tercih edenlerin oranı % 13.1 ve c şıkkını tercih edenlerin oranı % 12.7
Demek ki, gençliğimizde huzurumuzu bozar diye yanımızda istemediğimizin büyüklerin yerine biz geçtiğimizde kimsenin huzurunu bozmuyor (!) ve çocuklarımızın yanında olmak istiyoruz. Ne tezat değil mi?
Bir toplum bu kadar mı yozlaşabilir? Bunun mantıklı izahını bulmak mümkün değil. Hâlbuki bizim sosyal ve kültürel değerlerimiz, yaşlılara, anne, babaya hürmeti, saygıyı, değer vermeyi ve onları bakmayı emreder.
“Cennet anaların ayağı altındadır”, “Bir evlat annesini sırtında Hacca götürse hakkını ödeyemez”. “Anne ve babası yanında yaşlanıp ta Cenneti kazanamayanların burnu yerde sürtülsün.” Diyen bir peygamberin ümmeti. “Anne ve babanıza öf bile demeyiniz” diyen bir dinin mensupları olarak geldiğimiz duruma ve düştüğümüz hale bakar mısınız?
Özellikle son zamanlarda başımızda kara bulutlar dolaşmakta. Her türlü felaketler insanlığı tehdit etmektedir. Bunun sebebini önce kendimizde aramalıyız. Yoksa Yüce Allah kullarına niçin zulmetsin ki! Her türlü azgınlık, ahlaksızlık ve kuralsızlık hayatımızı kuşatsın sonra da huzur ve mutluluk arayalım. Bir şeyi elde etmenin yolu onu hak etmektir.
Boşuna dememişler:
“Kula bela gelmez, Hak yazmadıkça,
Hak bela yazmaz, kul azmadıkça!”