Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Muzaffer GÜNAY


ZİYARTELERİMİZDEN KISA  NOTLAR

ZİYARTELERİMİZDEN KISA  NOTLAR


 

                                         

           

                Ziyaret  etmekten keyif alan bir insanım.   Tuhaf gelebilir size, ziyaret edilmekten daha ziyadedir bendeki bu duygu. Bu arada  ziyaret geleneğimizin epeyce dumura uğramış olmasına  fena halde canımın sıkıldığını paylaşmak isterim.

                Öte yandan kafa dengi arkadaşlarla birlikte yapılan ziyaretler, bir başka tatlı olur, hoş hisler yaşatır insana.

                Geçtiğimiz  Pazartesi ,ziyareti bol bir gündü benim adıma. İki sebepten dolayı : Ziyaret ekibimizin de , ziyaret ettiklerimizin de tarihe not düşülecek kadar önemli  olmasıdır.

                İsmail Kahraman, Mürsel Engin ve ben. Üç kişi. Kafa dengi üç arkadaş. Sanat ve kültür adına başladık ziyaretlerimize. Kısa bir bilgilendirme yapmadan olmaz. Şöyle : Sevgili dostum İsmail Kahraman 40 yıllık  bir gazeteci. Gebze Gazetesi’nin sahibi. Öte yandan Devr-i Âlem TV’nin de sahibi aynı zamanda. Bir dünya gezgini. Daha çok Türki ülkeleri  gezip dolaşıyor. Oralarda yaptığı belgeselleri kendi televizyonu başta olmak üzere  bir çok kanalda yayınlatarak büyük hizmet gerçekleştiriyor. Türk-İslam tarih ve kültürüne sevdalı bir sanat insanı. Milli Şuuru zirvede. Hayatını atalarımızı tanıtmaya adamış bir Karadeniz evladı. ( Giresun,Espiyeli).

                Bir yıl önce, Doğu Karadeniz Bölgesini 1300’lü yıllarda fetheden Hacı Emiroğulları Beyliği çekimlerine başladı. Halen devam ediyor belgesel çalışmalarına. Bir kısmı tv’lerde yayınlandı .

                En son hazırladığı belgesellerden biri: “ Vatan Yahut Fındık.” Kültür Bakanlığı destekli bu belgesel  tamamlanmış durumda.

                Mürsel Engin. Yeni kuşaklar tanımaz. Uzun yıllar sessizliğe büründü çünkü. Ama artık aramıza döndü. Fotoğraf sanatçısı. Arşivci. Ordu’nun en eski fotoğraf ve doküman arşivine sahip.

                Bu kısa tanıtımı ön bilgilendirme olması için yaptım. Yoksa , ziyaretlerimizin içeriğini anlatamamış olurdum.

                -------------------------------------------

                ALTINORDU BELEDİYESİ

              İlk durağımız, Altınordu Belediyesi oldu. Başkan Yardımcısı Ahmet Akyurt ile görüştük. İsmail Bey, Malatya Arapgir’de çektiği Hacıemir Beyliği belgeselini takdim etti. Mürsel  Abi ise, arşivinden getirdiği büyük boy eski bir Ordu fotoğrafını hediye etti.

                Belediye Kültür Müdürü Yaşar Bayramlı ile de görüşerek  bilgi alış verişinde bulunduk.

                -------------------------------------

                ORDU OLAY GAZETESİ

                Ardından Ordu Olay Gazetesi’ne gittik. Gazetenin sahibi  sevgili dostum Zeki Özel ile görüştük. İsmail Bey, çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Zeki Bey, Ordu –Giresun Havaalanı’na dair kendisinin hazırladığı kitabı İsmail Bey’e  hediye etti.

                Mürsel Bey Zeki Bey ile eski bir dostlukları olduğu için daha bir derin sohbet yaptılar.

                Organik yemek ikramı ise , bizim için sürpriz oldu.

                -----------------------------------------------------

                ORDU ÜNİVERSİTESİ

                Daha  önceden aldığımız randevu gereği  ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tahsin Tonkaz’ı  ziyaret ettik. İsmail Kahraman dostum, büyük emeklerle hazırladığı “Vatan Yahut” belgeselini Tahsin Hocamıza takdim ederek , uygun görülmesi halinde ODÜ öğrencilerine ( salonda) gösterim yapılması temennisini  dile getirdi.

                Mürsel Engin ise, büyük boy  eski Ordu fotoğrafını hediye etti.

                Daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Yılmaz’ı ziyaret ederek bir süre  anılan belgesel hakkında bilgi verdi İsmail Bey.

                Faydalı görüşmelerin sonrasında  Üniversite’den ayrıldık.

 

              KAHRAMAN SAĞRA KONAĞI FINDIK MÜZESİ

                Selimiye Mahallesinde bulunan Kahraman Sağra Konağı’na geçtik. İl Kültür Müdürü Uğur Toparlak da geldi. ( Önceden haberleşmiştik.)

                Yaklaşık  120 yıllık Kahraman Sağra Konağı. Taşocağı Caddesi’nin hemen üzerinde geniş avlulu ihtişamlı bir konak. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılan konak, artık Fındık Müzesi olarak hizmet verecek. Türkiye’de bir ilk bu Fındık Müzesi. Henüz tam manası ile hazır değil. Yakın zamanlarda hizmete girmesi bekleniyor.

                İsmail Bey, Kültür Müdürü ile söyleşi yaptı Müze hakkında.

                Mürsel Abi, Ordu ve fındık hakkında 180 fotoğraf  bağışlamış Müze  için. Bir de el kantarı.

                -------------------------------------------------

                GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ

                Ziyaret programı gereği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç’le görüştük. Mustafa Bey, Müslüman Türkler’in Ordu topraklarında ilk  girdikleri Aybastı Perşembe Yaylası’nda “ Danişmendli Şehitlerini Anma Programı” etkinliklerini yapıyor birkaç yıldır ve bu vesile ile birkaç yıl önce tanışmışlar İsmail Beyle. Çok kıymetli sohbet oldu doğrusu. Mürsel Bey, Müdür Bey’e Eski Ordu Fotoğrafı hediye etti.

                ------------------------------------------------

                TV 52 ZİYARETİ

                Son olarak  TV 52’yi ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni  Volkan Topkaya ve Kanalın sahibi İsa Akçay ile sohbet ettik.

                İsmail Bey, kendisinin hazırladığı belgesellerden birkaç adedini yayınlanmak üzere İsa Bey’ e verdi. Mürsel Bey de  büyük boy eski Ordu fotoğrafını hediye etti.

                Böylece ziyaret programımız aksamadan tamamlanmış oldu. 07.11.2019