Ordu tarihi hakkında bir çok eser yazıldı bu güne kadar. Bu eserlerin bir kaçı akademisyenlerce, bir kaçı da işin uzmanları ve araştırmacılar tarafından kaleme alındı. Muhterem hemşehrimiz Prof.Dr. Bahaeddin Yediyıldız Hocamız, ilmi olarak Ordu’nun son 700 yıllık geçmişi hakkında çok kıymetli çalışmalar yapmış olmakla tanınmaktadır.
Folklorik manada Ordu tarihi hakkında bir çok kitap yazan ise merhum Sıtkı Çebi’dir. İlkçağlardan itibaren Ordu tarihi üzerine çeşitli kitaplar kalem alan Sıtkı Çebi’nin eserlerinin ilk baskıları çoktan tükenmiş olduğu için yeni baskılara ihtiyaç olduğunu bu vesile ile ifade etmem gerekir.
Kıymetli Araştırmacı-Yazar Mithat Baş da keza yerel tarihimizin bir çok noktasını gün ışığına çıkaran eserleri ile önemli hizmetler yapmıştır ve dahası bu gibi çalışmalar yapmaya devam etmektedir.
Keza, Ulubeyli Prof. Dr.Necati Demir Hoca da çok değerli eserleri ile geçmişimiz hakkında kaynak çalışmaları ile tanınan bir bilim adamımızdır. Halen Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi olan Demir, çalışmalarına dur-durak demeden devam etmektedir.
Bu sahada çalışan daha başka araştırmacı-yazar ve akademisyen olduğunu biliyoruz.
Hacıemiroğulları Beyliği’nin kesin olmamakla birlikte Bayram Bey tarafından kurulduğu çeşitli tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. Mesudiye’nin Kaleköy mahallesinde bulunan Kale’yi ise bir nevi yönetim merkezi olarak teşkilatlandırmıştır. Bu vesile ile belirtilmeli ki, artık harabe haline gelen bu kale ilgili kurumlarca onarılmalıdır. Prof.Dr. Necati Demir gibi bir çok akademisyen ve uzman bu kalenin onarımı hususunu defalarca gündeme getirmelerine rağmen bu güne kadar atılmış bir adım yoktur. Şahsen ben de geçmiş yıllarda kalede yaptığım saha çalışmaları ve hazırladığım belgesellerde defalarca onarım meselesini gündeme taşıdım ama hiçbir yankı bulmadı maalesef.
Bayram Bey, gönüllülerden oluşan askerleriyle 2 Ekim 1313’te Maçka’ya akın yapmıştır. Özkürtün ile Kürtün arasında Süme deresi vadisinde Harşit Irmağı’ndan 3 km kadar uzaklıkta bulunan Süme Kalesi’nin muhtemelen Hacıemir Beyliği tarafından bu tarihlerde ele geçirildiği kaynaklarda yer almaktadır.
Bayram Bey; Ağustos 132 yılında, 18 yaşında hakimiyeti eline alıp 8 ay tahtta kalan II. Manuel zamanında da Maçka’ya bağlı Hamsi köye kadar gitmiş, fakat büyük kayıplar vererek geri dönmek zorunda kalmıştır.
Bayram Bey’in ne zaman öldüğü belli değildir. Bununla birlikte 1357’nin ilk aylarında öldüğü tahmin edilmektedir.
Yerine ise oğlu Hacı Emir İbrahim Bey geçmiştir. ( Kaynak: Prof.Dr. Necati Demir, Hacıemiroğulları Beyliği)