Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

50 YAŞIN ÜZERİNDE DAHA FAZLA

50 YAŞIN ÜZERİNDE DAHA FAZLA

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Hacı Önder, 20 Ekim  Osteoporoz günü ile ilgili önemli  bilgiler verdi.

 

 

 

 

Kemik hastalığı olan Osteoporoz’un 50 yaşın üzerinde daha fazla görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Hacı Önder,  şu bilgileri verdi:

“En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir iskelet sistemi sorunudur.

50 yaşın üzerinde her 3 kadından birinde ve 50 yaş üzerinde 5 erkekten birinde osteoporoz görülmektedir. Oranlara bakıldığında kadınlarda meme kanserinden erkeklerde ise prostat kanserinden daha fazla görülmektedir.

 

NASIL TANI KONULUR?

 Hastalık klinik vermeden önce kemiğin düşük mineral yoğunluğu ile karakterizedir. Kemik mineral yoğunluğu, halk arasında kemik taraması olarak bilinen, DEXA ile ölçülür.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ortalama yaşam süresinin giderek artmasına bağlı olarak osteoporoza bağlı kırıklar çok önemli bir sağlık sorunu durumuna gelmiştir. Osteoporoza bağlı kırıklar en çok omurgalarda, el bileğinde ve kalçada görülmektedir ancak kemik mineral yoğunluğunun çok azaldığı durumlarda tüm bölgeler risk altındadır. Özellikle omurga ve kalçalarda mikro kırıktan kaynaklı yaygın bel ve sırt ağrıları, boy kısalması ve yaygın vücut ağrıları olabilir.

 

NASIL KORUNULABİLİR?

Osteoporozun önlenmesi çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde optimal kemik gelişimi ile başlar. Kemik yaşayan doku olduğu için kemikler ve iskelet doğumdan ergenliğin sonuna kadar sürekli gelişir ve büyür, erken erişkin dönemde veya 20’li yaşlarda maksimum güce ulaşır. Çocuklar ve ergenlerin kemik gelişimi açısından uymaları gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

Yeterli kalsiyum alımı, Güneş ışığından yararlanma ve yaşa uygun yeterli D vitamini alımı, Yeterli protein alımı, Düzenli fizik aktiviteye katılım, Sigaradan uzak durma eğitimi.

 

İnsanda kemik kaybı genellikle 40’lı yaşlardan sonra başlar ve kaybedilen kemikler kadar yerine yenisi konamaz. Menopoz sonrası kadınlarda kemik kaybı hızlanır. Erkeklerde kemik kaybı 50’li yaşlarda başlar ancak kayıp hızı daha yavaştır. Bu aşamada kemik kaybını önleyici yöntemler kemik kaybını yavaşlatabilir. Kalsiyum, D vitamini ve proteinin yer aldığı iyi beslenme kemik kitle ve gücünün korunmasında önem taşımaktadır.

Osteoporoz ve kırık gelişiminin engellenmesi için 50 yaş üzeri erişkinlerde günlük 1200 mg kalsiyum alımı önerilmektedir.

50 yaş üzeri erişkinlerde önerilen günlük D vitamini dozu 800-1000 IU’dir. Diyetle yeterli miktarda alınması mümkün olmadığı için destek tedavisi verilmesi önerilmektedir.

Osteoporoz için 5 ayrı tipte egzersiz programı önerilmektedir: Germe egzersizleri(yoga,plates), denge egzersizleri(yoga,plates), kuvvetlendirme egzersizleri(daha çok menapoz öncesi;ağırlık kaldırma), yüksek güçlü egzersizler, vücut ağırlığı ile yapılan aerobik egzersizler(yürüme,koşma,ip atlama,merdiven inip çıkma).

Bunları yanında sportif aktiviteler tavsiye edilir. Tenis, voleybol, basketbol gibi sporların kemik kitlesini artırdığı ve denge ve koordinasyonu artırdığı bilinmektedir. Haber Merkezi



  • Çarşamba 25.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı