Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ACELE ETMEYİN!

ACELE ETMEYİN!

 


Ordu'da fındık hasat tarihleri belirlenirken fındık üreticilerinden hasatta acele edilmemesi istendi.
Sahil, Orta ve yüksek olmak üzere 3 kesim olarak belirlenen fındık hasat tarihleri, Sahil kesimi için 7 Ağustos, Orta kesim için 11 Ağustos, Yüksek kesim için 15 Ağustos olarak belirlendi. Üreticilerden belirlenen tarihlerden önce fındık hasadına başlanmaması istendi.

FINDIK GEÇ OLGUNLAŞACAK

Fındığın bu sene havalardan dolayı geç olgunlaşacağını açıklayan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Bu sene havaların çok aşırı sıcak olmaması, serin gitmesi dolayısıyla fındıkta olgunlaşma bu tarihleri bulacak. Üreticilerimizin fındığı daha randımanlı ve kaliteli alabilmeleri için bu açıklanan tarihlere riayet etmesinde fayda var.” Diyerek hasatta belirlenen tarihlere uyulmasını istedi.

RANDIMAN DÜŞÜYOR

Fındığın erken hasadının randıman düşüklüğüne sebep olduğunu vurgulayan Başkan Soydan, “Erken toplanan her fındıkta randıman düşüklüğü olacaktır. Onun için acele etmeyelim. En az bu tarihlerin gelmesini bekleyelim. Üreticilerin kaliteli fındığı randımanlı bir şekilde alabilmeleri için bu tarihlere uyması gerekir.” Diyerek üreticileri uyardı.

NAYLON ÇUVALLARDA BOZULUYOR

Naylon çuvallarda fındığın bozulduğuna da değinen Başkan Soydan, “Bahçelerde fındığımızı topladığımızda muhakkak harmana günlük getirmemizde fayda var. Özellikle naylon çuvallara koymamamız lazım. Koyarsak bile harmana günlük getirmemiz lazım. Çünkü fındık naylon çuvallarda ısınmayla beraber bir bozulmayla başbaşa kalıyor.” Diyerek uyarılarda bulundu.

HAVALAR YAĞIŞLI GİDEBİLİR

Fındık hasadı sürecinde havalar yağışlı gidebileceğini de söyleyen Başkan Soydan, “Harmanda da fındığı sererek havalandırmak lazım. Özellikle yağışlı havalarda veya harmana geldiğinde sık sık karıştırmakta fayda var. Fındığı uygun şartlarda kurutarak daha randımanlı olması demektir. Çünkü her randıman demek ekonomik gelir demektir. Fındığın yüksek fiyatlara satılması demektir. Fındıkta en önemli süreç toplama ve harman sürecidir.” Dedi.

“İYİ BİR FİYAT BEKLİYORUZ”

İyi bir fiyat beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Soydan, “Bugünlerde bir fiyat açıklaması bekliyoruz. Muhakkak fiyatlar açıklanacaktır. Çünkü üreticiler bahçeye girmeden fiyatları bilmek istiyor. En kısa zamanda iyi bir fiyat açıklanacağını tahmin ediyoruz. Üreticilerimiz de bu hasat dönemini en iyi şekilde geçirecektir.” Dedi. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false