Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ANDROJEN EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

ANDROJEN EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

ANDROJEN EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

Testosteron hakkında bilgilendirmede bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz; “Yaşlanan erkekte androjen eksikliği, ileri yaşta ortaya çıkan testosteron hormonu düzeyindeki yetersizlikle kendini gösteren klinik ve biyokimyasal bir sendromdur.” dedi.

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun erkeklerde üreme ve cinsel işlevlerin gelişimi ve sürdürülebilmesi için hayati önem taşıdığını söyleyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Bu işlevlerin haricinde testosteron hormonu kas oluşumu, kemik mineralizasyonu, yağ metabolizması ve bilişsel fonksiyonların sağlığı için de gereklidir. Yaşlanan erkekte testosteron seviyelerinin azalması, Tip II Şeker Hastalığı ve Metabolik Sendrom riskini artırabildiği bilinmektedir.” şeklinde konuştu.

 

CİNSEL ARZUDA AZALMA VE UNUTKANLIK OLABİLİR

Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, testosteron eksiliği neticesinde görülebilen şikayetleri de şöyle sıraladı: “Cinsel arzuda azalma, sertleşme kaybı, unutkanlık, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, çökkünlük, sıcak basması, kas gücünde ve kitlesinde azalma, kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi ve göbek çevresi yağ dokuda artış en çok görülebilen şikayetlerdendir.”

 

VÜCUDUN SİNYALLERİNE DİKKAT!

Testosteron eksikliğinin orta yaş erkekler arasında yüzde 2-12 arasında rastlandığına dikkat çeken Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Yukarıda belirttiğimiz şikayetler dışında testislerde küçülme, meme dokusunda büyüme, kıl dökülmesinde artış, kaslarda incelme ve göbek etrafı yağ dokuda artış gibi fizik muayene bulguları varlığında laboratuar testlerinde testosteron düşüklüğü tespit edilmesi ile tanı konulmuş olur. Benzer bulguların testosteron seviyesi normal olduğunda da ortaya çıkabileceği ve altta başka rahatsızlıkların var olabileceği unutulmamalıdır.” dedi.

 

DÜZENLİ SPOR VE DİYET ANDOJEN EKSİKLİĞİNE İYİ GELİYOR

Sağlıklı beslenme ve spor yapmanın testosteron yetersizliği belirtilerini hafiflettiğini ve hatta geciktirdiğinin altını çizen Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Tedavide ilk olarak hastada yaşam tarzı değişiklikleri (düzenli spor ve diyet) önerilmelidir. Bunlarla beraber amaç eksik olan testosteron hormonunu normal fizyolojik seviyelere yükseltmek ve bu sayede hormon eksikliğinin hastalarda yol açabileceği problemleri ortadan kaldırmaktır.  Bu amaçla ağızdan alınan haplar, cilde sürülen jeller ve kas içine uygulanabilen ilaçlar mevcuttur. İlaç tedavisi uzun süreli olacağı için bu hastalarda düzenli kan sayımı ve prostat hastalıkları açısından takip edilmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı. Haber: Furkan TOMAKİN



  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı