Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ!

ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ!

2022 yılında 29 milyon 800 bine yükselen Mesleki Ve Teknik Anadolu Liselerinin döse işletme cirolarında % 187,76 artış gerçekleşti.

Son yüzyılda hızla gelişen teknoloji, teknolojinin artan kullanımı, bilgi, iletişim sistemlerinin artması ve sayısallaşan dünya, mesleki eğitimi her zamankinden daha önemli hale getirdi. Bilim, sanayi ve teknolojinin sürekli geliştiği bir dünyada bireylerin hayal ettikleri meslekte çalışmaları için; yeniliğe açık, girişimci ve yaratıcı olmaları bekleniyor. Bu yolda amaçlarına ulaşıp, mesleklerinde yetkin bireyler olabilmeleri için öğrencilere meslekî ve teknik eğitim okullarında tercih ettikleri alan ve dalda eğitim alma şansı sağlanıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığının mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için attığı adımlar ve hayata geçirdiği projeler, meslek liseleri bambaşka bir noktaya taşıdı. Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri gerekiyor. Eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Eğitim Kenti Ordu'da, Mesleki Eğitim Merkezleri ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. 

Ordu İl Mili Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “2021-2022 eğitim öğretim yılında 13.647 öğrencimiz, meslek lisesi programlarında, 1.683 öğrencimiz de mesleki eğitim merkezi programlarında olmak üzere toplamda 15.330 öğrencimiz  mesleki eğitim alırken; 2022-2023 eğitim öğretim yılında 13.332 öğrencimiz Meslek Lisesi programlarında, 14.176 öğrencimiz de Mesleki Eğitim Merkezi Programlarında olmak üzere toplam 27.250 öğrencimiz eğitim görmekte olup bu alanda %842,30 oranında artış kaydedilmiştir. Bakanlığımız himayelerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak Mesleki eğitimde döner sermaye kapsamında üretimi artırmaya önem vermekteyiz. Döner sermaye kapsamında öğrencilerimiz; gerçek iş ortamında, yaparak yaşayarak öğrenip mesleki mesleki tecrübe edinmektedirler. Mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz; kar amacı gütmeden yetişmiş insan kaynağı ile "Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Çocuk Gelişimi, Grafik ve Fotoğraf, Moda Tasarım, Güzellik Hizmetleri, Mobilya ve Metal Alanı (Öğrenci Sırası, Dolap, Masa), Kütüphane ve Büro Malzemesi, Su Arıtma, Reklamcılık, Tasarım ve Konaklama" hizmetleri kapsamında "Altınordu, Fatsa, Ünye, Perşembe, Kumru, Kabadüz ve Gölköy" ilçelerimizde hizmet vermektedir. 2022-2023 eğitim öğretim yılına mesleki ve teknik Anadolu liselerimizden döner sermaye işletmesi olan 12 okulumuzun toplam öğrenci sayısı 6.994'tür. Bu kapsamda Mesleki ve teknik Anadolu liselerimizin döner sermaye işletme ciroları; 2021 yılında 10 Milyon 300 Bin iken, 2022 yılında 29 Milyon 800 Bine yükselmiş olup Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin döner sermaye işletme cirolarında % 187,76 artış gerçekleşmiştir. Üretimdeki bu artış, öğrencilerimizin öğrenme süreçlerine, ülke ekonomisine ve ilimize büyük katkı sağlamaktadır. Meslek liselerimiz, artık Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan, patent, faydalı model, marka tasarım ve tescil konularında çalışmalarla ihracat yapan ve en başarılı öğrencilerimizin tercih ettiği okul türlerinden biri haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

Ordu İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve topyekûn bir kalkınma için eğitim, elimizdeki en güçlü enstrümandır. Eğitim Kenti Ordu'muzda, İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak sizlerin emaneti olan, "Türkiye Yüzyılı"nı inşa edecek çocuklarımızın en güzel şekilde yetişmeleri için elimizdeki imkânları seferber ediyoruz. İlimizde mesleki eğitimi güçlendirirken aynı zamanda genç işsizliğin azaltılmasına da çok önemli bir katkı sunmayı hedefleyerek çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Öğrencilerimiz, mesleği sahada öğrenirken, teoriyi sektörle birlikte hazırlanan müfredatlar çerçevesinde kazanmaktadır. Bu vesileyle öncelikle Mesleki eğitimde çok büyük atılımlarla yeni bir dönemin başlamasını sağlayan, bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Bakanımız Sayın Mahmut Özer'e, Valimiz Sayın Tuncay Sonel'e, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze, bu süreçte özverili bir şekilde çalışan yöneticilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Haber: Dilek TİRYAKİ

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false