Tarih: 26.06.2024 09:26

“ASLA İÇMEYİN!”

Facebook Twitter Linked-in

Özellikle son haftalarda artan sıcaklıklarla birlikte su dışında tüketilen içeceklerin insan vücuduna etkilerinden bahseden Uzman Doktor Ali Coşkun, dünyanın en güzel ve en sağlıklı içeceğinin su olduğundan bahsetti.

Sıcak havalarda serinlemek için tüketilen özellikle kola, meşrubat ve asitli içeceklerin son derece insan vücuduna zararlı etkilerinin olduğundan bahseden Uzman Doktor Ali Coşkun, bu içeceklerin asla tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Suyunda susamadan içilmesi gerektiğinden bahseden Dr. Ali Coşkun, su tüketimini güne ve saate bölerek bardak bardak içilmesi gerektiğinden bahsetti. 

“SUYUN MOLEKÜL YAPISI TÜM HÜCRELERE ŞİFADIR”

“Dünyanın en güzel ve en sağlıklı içeceği sudur” diyen Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Suyun molekül yapısı tüm hücrelere şifadır. Su molekülleri arasındaki 105 derecelik açı suya vücudumuzun en ücra köşesindeki hücreye dahi girebilme imkânı tanır. Dolayısıyla suyun tüm hücreleri temizleme özelliği vardır. İnsan sağlığına son derece zararlı olan içeceklerin olduğu gibi kısmen içilebilir diyebileceğimiz içeceklerde var. Bunlardan en faydalı içeceklerden bir tanesi ayrandır. Ayran kalsiyum ve protein deposu olan ve tüketimi oldukça güzel olan yazları da bizleri serin tutan bir içeceğimizdir. Ayran güvenle içilebilir. Bunun dışında çay vardır. Çay artık milli içeceğimiz olmuştur. Çayı da günde 8-10 bardağı geçmeyecek şekilde abartmamak kaydıyla içilebilir. Bunun dışında kahve vardır. Ama kahve tüketilmesi son derece dikkat isteyen bir içeceğimizdir. Kahve sanıldığı kadar masum, zararsız bir içecek değildir. Özellikle bir fincandan daha fazla kahve içilmesi vücut için sağlıksız bir hale dönüşür. Bir fincandan fazla kahve içildiğinde vücudumuzu asidoza meyil ettirir ki asidozda da birçok hormon ve kullandığımız ilaç taşıdığı proteinlere bağlanamayıp etki göstermez. Dolayısıyla fazla kahve içmenin de zararı var” dedi. 

“MEŞRUBAT, KOLA GİBİ ASİTLİ İÇECEKLER SAĞLIĞIMIZI SON DERECE TEHDİT EDER”

“Meşrubatlardan kolalar ve gazlı içecekler son derece zararlıdır” diyen Coşkun, “Hepsi son derece zararlıdır ve bunların asla tüketilmemesi gerekir. Bununla beraber su, ayran, çay dışında yazın içilebilecek içeceklerin cevabını ecdatlarımız sağlığını düşünerek vermiştir. Hoşaflar, şerbetler, loğusa şerbetleri ve kompostoları hiç şeker kullanmadan tüketmişler. Türk mutfağı dünyanın en sağlıklı mutfağıdır. Bunların içerisinde en sağlıklı içecekler şerbetlerdir. Şerbetler belli törenlerde yapıldığı gibi yazın hararet giderici ve sağlık için şifa olarak da kullanılabilir. Bal, gülsuyu gibi çok fazla şerbet var. Hiçbir şekilde şeker kullanılmadan bu şerbetlerin tüketilmesi vücuda faydaları vardır. Suyun dışında bu gibi şerbetleri tüketmek vatandaşlarımız için daha sağlıklı olacaktır. Meşrubat, kola gibi asitli içecekler sağlığımızı son derece tehdit eder. Bu içeceklerden uzak durulursa daha sağlıklı bir yaşam sürdüreceklerdir” ifadelerine yer verildi.

“DEVAMLI HALDE TÜKETİLMESİ DOĞRU DEĞİLDİR”

“Suyun dışında hiç bir şey devamlı kronik halde tüketilmez” diyen Coşkun, “Maden suyu da vücuda dışardan alındığı için doğal değildir. Devamlı halde tüketilmesi de doğru değildir. Eğer gün boyunca çok fazla terlediysek, efor sarf ettiysek ve o gün çok fazla su kaybettiysek maden suyunu bir bardak tüketebiliriz. Ama yemeğimizi sağlıklı bir şekilde tüketiyoruz, mineralleri, madeni yemekten alıyoruz bunun yanında birde maden suyu tüketmemizin hiçbir anlamı yok. Minerallerin buharlaştığı durumlarda maden suyu bir bardak olmak kaydıyla tüketilebilir. Ama kronik hale getirilmemeli. Her gün bir maden suyu şeklinde olmamalı. Vücudumuzu çok yorgun hissettiğimiz anlarda da maden suyu kullanılabilir” diye konuştu. 

“SUYU SUSAMADAN İÇİN”

“Suyun tüketilmesinin de bir miktarı var” diyen Coşkun, “Kilo başına 30 ile 40 ml arasında kiloya göre değişiyor. Çok yoğun bir işte çalışılıyorsa ve buharlaşma varsa 40 ml kullanılabilir. 50 kiloda ki bir kişinin ortalama günde en az 2 litre su tüketmesi gerekir. 100 kiloda olan bir kişinin ortalama 4 litre su tüketmesi gerekir. Bunu da bardak bardak güne ve saatlere bölerek tüketilmesi gerekiyor. Bardak bardak içersek su çok sağlıklıdır. Her zaman söylediğim bir söz var. Suyu susamadan için” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —