Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ATATÜRK’ÜN ORDU’YA GELİŞİ KUTLANDI

ATATÜRK’ÜN ORDU’YA GELİŞİ KUTLANDI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’ya gelişinin 96’ıncı yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk'ün Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yaptığı yurt gezileri kapsamında, 19 Eylül 1924 tarihinde gerçekleştirdiği Ordu’yu ziyaretinin 96’ıncı yıl dönümünü kutlamak amacıyla çeşitli programlar düzenlendi.

Atatürk’ün, Ordu’ya gelişinde karaya ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı’nda Altınordu Kaymakamlığı ve Altınordu Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen program çelenklerin sunumuyla başladı.

Şehit ve gaziler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 19 Eylül Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Filiz Saka yaptığı konuşmada Atatürk’ün Ordu’ya gelişi ile ilgili bilgiler verdi.

BAŞKAN TÖREN: “BİR BAŞKA GURUR GÜNÜDÜR”

Programda bir konuşma gerçekleştiren ve 19 Eylül’ün Ordu adına bir gurur günü olduğunu ifade eden Başkan Tören, “19 Eylül tarihi, Millî mücadelemizin başkomutanı ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e mareşal rütbesi ve gazi unvanı verilişinin yıldönümü ve Gaziler Günü olmasının yanı sıra Ordu'muz ve şehrimiz için de ayrı bir anlam ve öneme sahiptir. Tarihimizde, geleneklerimizde, bir beldeye, bir haneye devletli gelmişse, o beldenin, o hanenin yaratıcıdan kut aldığı, kutlandığı söylenir. İşte biz böyle bir günün yıldönümünü kutluyoruz bugün. 19 Eylül 1924’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ordu’yu- şehrimizi ziyaret ederek Ordu'luları onurlandırmıştır. Bugün Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehrimizi teşriflerinin 96. Yıl dönümüdür. Bu sebeple 19 Eylül günü şehrimiz adına bir başka gurur günüdür” dedi.

“AZİZ TÜRK MİLLETİ SİZE MİNNETTARDIR”

Aziz Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatan için can vermiş kan vermiş tüm kahramanlara minnettar olduğunun altını çizen Başkan Tören, “Hürriyetimizin bilincinde olup bağımsızlığımızı kalkınma ile, gelişme ile güçlendirip, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemizi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmalıyız.

Aziz Atam; Tam bağımsız bir Türkiye hayali ve ideali peşinde koşan, yeni baştan küllerinden yeni bir devlet oluşturan büyük bir lider olarak dün de bugün de yarın da hepimiz için bir ışık ve umut kaynağı olmaya elbette devam edeceksiniz. Şunu bilmelisiniz ki, kadirşinas bu millet, size ve aziz kahramanlarına minnettardır. Bize bu haklı gururu yaşatan siz ve silah arkadaşlarınızı, bu vatan uğruna canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, başta siz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla yad ediyoruz” diye konuştu.

KAYMAKAM KARAHAN: “ŞEHRİMİZ İÇİN ONUR VESİLESİDİR”

Programda konuşan Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, “Ülkemizin ve milletimizin yedi düvele karşı vermiş olduğu kahramanlık destanı içeren Kurtuluş Savaşı akabinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Eylül 1924 tarihinde şehrimize bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Altınordu Hükümet Konağı olarak kullanılan binayı ziyaret etmiştir. Burada yaptığı konuşmasında, ‘Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet bütün cihana karşı iftihar etme hakkına maliktir’ demek suretiyle Ordu halkımızı övmüş ve onurlandırmıştır. Bin bir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideri ile görüşmek ve bir arada bulunmakta şehrimiz için bir onur vesilesi olmuştur.

Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları vatan yapan ve koruyan şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından ise günün anlamını yansıtan şiirler okundu. 

VALİ SONEL ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI

Vali Tuncay Sonel, İlkadım Anıtındaki tören sonrası Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ordu'yu ziyaretinde Hükümet Konağı olan Altınordu Kaymakamlığını ziyaret ederek, burada şeref defterini imzaladı. Vali Tuncay Sonel, şeref defterine şunları yazdı: 

 

“Türkiye    Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İlimize teşriflerinin 96. yılında zat-ı alinizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine yükselmesi için sizin izinizde çalışmaya devam ediyoruz. 'Beni anlamak demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir' sözünüzden hareketle fikirlerinizi ülkenin her karışında nakış nakış işleme yolunda gayret gösteriyoruz.

 Aziz Atam, 96 yıl önce size ve silah arkadaşlarınıza duyulan sınırsız sevgi Ordu halkının gönüllerinde  sonsuza dek yaşayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ne bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sahip çıkacak, sizin gösterdiğiniz hedef olan çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için üstümüze düşen görevi en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olacağız. Birlik ve beraberlik sayesinde buna yürekten inanıyoruz.

Bize bu mutlu gururu yaşatan siz ve silah arkadaşlarınız başta olmak üzere bu vatan uğruna canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad, mekanınız cennet olsun” Haber: Furkan TOMAKİN



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli