Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

BAHÇELER ŞENLENDİ!

BAHÇELER ŞENLENDİ!

 

Hasat başlamadan önce Cumhurbaşkanının 22 TL fındık fiyatı açıklaması hem üreticiyi memnun etti hem de büyük bir azimle bahçelerde fındıklar toplanmaya başlandı. Bayramla birlikte erken başlayan hasat ile bahçeler adeta şenlendi.

Geçen sene ve bu sene fındığın değer kazanması dolayısıyla kentten köye göçler başladı ve üreticiler bahçelerine ve ürünlerine sahip çıkmaya başladılar. Bu sene birçok üretici bahçesine girerek bahçe bakımlarını ve gübreleme işlemlerini yaptılar.

FINDIK PARA ETTİ

Mart ve Nisan aylarında TMO’nun elindeki fındığı 24 TL’den satışa çıkarması dolayısıyla fındık para ederken diğer taraftan da alıcıların daha fazla fındık talep etmesiyle birlikte piyasada fındığın kalmadığı ortaya çıktı. Geçen seneden stok olmaması ve bu sene fındık rekolte tahminlerinin düşük olması sebebiyle fındığın bu sene de iyi para etmesi bekleniyor.

ERKEN HASADA BAŞLADILAR

Sahil, Orta ve yüksek olmak üzere 3 kesim olarak belirlenen fındık hasat tarihleri, Sahil kesimi için 7 Ağustos, Orta kesim için 11 Ağustos, Yüksek kesim için 15 Ağustos olarak belirlenmesine rağmen ve üreticilerden belirlenen tarihlerden önce fındık hasadına başlanmaması istenmesine rağmen üreticiler bayramla birlikte hasada başladılar.

YABANCI İŞÇİ YOK

Koronavirüs Salgını dolayısıyla Yurtdışından mevsimlik tarım işçisi alınmazken diğer illerden ve özellikle doğudan gelen işçiler ise Saraycık Mahallesi’nde bulunan Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama alanında konaklıyorlar. Gelen mevsimlik tarım işçileri ise yetkililere bildirilerek gerekli izinler alınmasıyla bahçelerde fındık topluyorlar.

İŞÇİ SIKINTISI YOK

"Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın" projesi kapsamında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu platform ile bahçe sahipleri fındık işçileriyle buluşturularak bahçeler işçisiz kalmıyor. Belediyenin oluşturduğu platformda oluşturulan işçi grupları boşta kalmazken bahçe sahipleri de işçi sıkıntısı çekmiyor. Klasik Dayı başı, aşçı gibi işçi maliyetini yükselten kalemlerin aradan çıkmasıyla bahçe sahipleri de bu fındık platformundan memnun kalıyorlar. Ayrıca patoz işçileri için de bir çalışmanın olduğunu belirten yetkililer fındık hasadının peşinden başlayacak patoz döneminde de işçilerin değerlendirileceğini belirtti. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false