Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BU NE UZUN BİR İMTİHAN!

BU NE UZUN BİR İMTİHAN!

BU NE UZUN BİR İMTİHAN!

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Covıd-19'un dünyaya yayılmasıyla, Türkiye'de ilk vaka görüldüğünün açıklanmasının üzerinden bir yıl geçti.

Türkiye’de ilk Koronavirüs vakası tespit edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti. 1 yıl boyunca Covid-19 salgını insanlara; özgürce gezebilmeyi, sevdiklerine sarılmayı, dostlarla muhabbetin ne kadar kıymetli olduğunu öğretirken, bunun yanı sıra insanların birbirlerinden kaçmak zorunda kalmanın ne kadar zor olduğunu, özgürce yaşamanın nasıl bu kadar değerli olduğunu, koronavirüse yakalananların ailelerine nasıl hasret kaldıklarını ve dışarıda çalışanların evlerine giderken nasıl korku ile gitmek zorunda kaldıkları gibi daha birçok acıyı da öğretmiş oldu.

İlk Çin’de çıkan vakalar sonucu ne olduğunu dahi anlamadan Türkiye’de kendini olayın içinde buldu. Ne yazık ki hızla yayılan vakaların önüne geçilemedi. Türkiye’de ilk vaka tespit edilen kişinin ardından vaka sayısı 81 ile hızla yayıldı. Türkiye'de ilk koronavirüs kaynaklı ölüm ise 17 Mart 2020 tarihinde kayıtlara geçti. Türkiye’de bu süreçte, 34 milyondan fazla Covid-19 testi yapıldı.  Yaklaşık 3 milyona yakın kişiye koronavirüs tanısı kondu. Bugüne kadar toplam 29 bin 160 kişi hayatını kaybederken 2 milyon 640 bin kişi de iyileşti.

 

HELVA BİR TEK, KAVRULAN EVDE TATLI GELMEDİ! 

Türkiye genelinde olduğu gibi Ordu’da da Koronavirüse karşı sıkı bir denetim uygulansa da maalesef hala vaka sayısı azalmış değil. 1 yıllık süreçte maddi manevi çok şey kaybedildi. Esnaf kepenk kapattı, birçok kişi işinden oldu, çoğu kişi ise canından… Koronavirüs kaynaklı ölümler 29 bin 160 kişi olurken, durumun ciddiyetini maalesef ki çoğu kişi anlamakta güçlük çekti. Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ordu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Fatih Aydın,  ‘En büyük dertlerinin semptom göstermeyen kişiler olduğunu’ söyleyerek sağlıkçıları en çok yoran kişiler için şu ifadeleri kullandı; “Özellikle gençlerde semptom göstermeyebiliyor ve toplum içine rahatlıkla girip, başkalarına virüsü yayabiliyorlar. Bizim en büyük derdimiz bu kişileri yakalayabilmek. Onların testlerinin pozitif olduğunu gösterebilmek, sonrasında karantinaya alabilmek ve hareket alanlarını kısıtlayabilmek” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yapsalar da aradan bir yıl geçmesine rağmen hala bu durumu ciddiye almayanlar var.

Sağlık Bakanlığının Çin’den tedarik ettiği CoronaVac aşısı bütün vatandaşlara umut olurken, bazılarında rehaveti de beraberinde getirdi. Aşının ülkemize gelmesiyle birlikte rehavete kapılan çoğu vatandaşlar, virüsün yayılma hızını artırırken, İlimiz halkı bu salgının biran önce bitmesini temenni ettiklerini söyledi.

Özel Haber: Furkan TOMAKİN

 

 

 

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false