Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

BÜYÜK DÜŞMAN, BÜYÜK MÜCADELE!

BÜYÜK DÜŞMAN, BÜYÜK MÜCADELE!

Ordu'da fındığı tehdit eden kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Kahverengi kokarca zararlısının Ordu'da son bir yıl içerisinde yoğun şekilde görülmeye başlandığını söyleyen Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, bu süreçte bakanlık onaylı ilaçlarla özellikle kışlaklarda ilaçlama çalışması yapıldığını ve bu kapsamda şimdiye kadar 40 bin noktada ilaçlama yapıldığını belirtti. 

Kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarını aralıksız tüm hızıyla sürdüren Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kokarca zararlısının kışlaklarından uyanarak fındık bahçelerinde görülmeye başladığı alanlarda ilaçlama çalışmalarına ağırlık verdi. 

YOĞUN ÇALIŞMA!

Kahverengi kokarcanın en yoğun olduğu ilçelerin başında Fatsa’nın geldiğini söyleyen Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Özellikle sahil kesimi olan ilçelerimizde Fatsa, Perşembe, Ünye, Altınordu ilçelerimizde çok yoğun görülüyor. Bu ilçelerimizin dışında Çamaş, Çatalpınar ilçelerimizde de Kahverengi Kokarca yoğun bir şekilde görülüyor. İlk tespitler Fatsa’da yapıldıktan sonra yoğun olarak çalışmalarımıza başladık” dedi. 

“MÜCADELE ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

2017 yılında kahverengi kokarca istilacı türünün Türkiye’ye giriş yaptığını dile getiren İl Müdürü Kemal Yılmaz, “2018 yılından itibaren de ilimizin sahil kesiminde 30 noktada yapışkan tuzaklar kullanmak suretiyle böceğin yayılışını takip ettik. Geçen yıla kadar bu tuzaklara hiç kokarca takılmadı. Geçen yıl Fatsa, Perşembe bölgelerimizde tuzaklarımıza Kahverengi Kokarca yoğun bir şekilde takılmaya başladı. O andan itibaren de tüm sektör paydaşlarımızla konuyu yakından takip ederek mücadele çalışmaları gerçekleştiriyoruz.”

4 İLAÇ RUHSATLANDIRILDI!

“Kahverengi kokarca zararlısına karşı bakanlığımız tarafından fındık bahçelerinde mücadelede kullanılacak 4 tane ilaç ruhsatlandırıldı” diyen İl Müdürü Yılmaz,  “Biyoteknik mücadele için feromon tuzak ruhsatlandırıldı. Sağlık bakanlığı tarafından da insan yaşamının olduğu yerlerde kullanılabilen 4 tane de ilaç ruhsatlandırıldı. Bu ilaçlarla mücadele devam ediyor.”

40 BİN KIŞLAKTA İLAÇLAMA YAPILDI

“İlk olarak gördüğünüz yerde yok edin, gelecek sene rahat edin diyerek çalışmalarımıza başladık” diyen Yılmaz, “Elle, süpürgelerle gördüğümüz yerde yok etmeye gayret ettik. Daha sonraki dönemde bu zararlı, havaların soğumasıyla birlikte kışlaklara çekildi. Depolar, serenderler, odunluklar, çatı araları gibi yerler bizim kışlak diye tabir ettiğimiz kahverengi kokarcaların kışı geçirdiği yerler. Bu alanlarda kahverengi kokarcayı yok edelim. Popülasyonunu baskılayalım ki havalar ısınıpta sahaya çıkmadan bu zararlıyla mücadele edelim diye düşündük. Sektör paydaşlarımızın da destekleriyle 40 bin kışlakta ilaçlama çalışması yapıldı. Büyükşehir belediyemizin de ilaçlama ekipleriyle 40 bin kışlakta ilaçlama çalışması gerçekleştirdik. Üreticimizle el ele verdik. Bu çalışmalardan da ciddi neticeler alındı. Çok sayıda kokarca kışlağından çıkmadan yapılan mücadele çalışmalarıyla imha etmiş olduk. İçinde bulunduğumuz bu dönemde ise bu kışlaklardan kokarcalar yeniden çıkmaya başladı. Bir kısmı henüz kışlaklarda, bir kısmı ise kışlaklarından çıkmaya başladı. Bu dönemlerde kışlaklarından çıkan zararlı ile kimyasal mücadelelerimizi gerçekleştiriyoruz. Şuana kadar 600’ün üzerinde toplantılar yaptık. Tüm paydaşlarımız bu süreçte bizlere katkı veriyorlar. Tüm paydaşlarımızla birlikte üreticilerimiz ile el ele, omuz omuza vererek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu dönemde kışlaklarını henüz terk etmeyen çatı aralarında, odunluklarda, serenderlerde bulunan henüz kışlağını terk etmeyen kokarcalar mevcut. Bunları da üreticilerimizin tekrar kontrol ederek bu alanlarda tekrar ilaçlama yapmak suretiyle kışlaklarda kalan son kokarcaları da sahaya çıkmadan imha etmelerini istiyoruz. Çünkü canlı kalan bir kokarca 150, 200 yumurta bırakacak. Bu da kokarca istilasının çok hızlı bir şekilde çoğalması ve yayılması demek. Bunu önlemek için bir kısım kokarca kışlaklarından çıktı ama henüz kışlaklarını terk etmeyen kokarcalar için kışlakları kontrol etmeleri ve bu alanlarda gerek mekanik, gerekse kimyasal mücadelelerle uzman gözetiminde ilaçlama yapılarak kışlaklarda kalan son kokarcaları da yok etmelerini istiyoruz. Bu bizim önümüzde ki süreçte yapacağımız çalışmalarımıza da çok büyük katkı sağlayacak” ifadelerine yer verdi. 

“MÜCADELE ÇALIŞMALARIMIZDA HERHANGİ BİR GECİKME, EKSİKLİK YAŞANMADAN GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

“Önümüzde ki süreçte yine bölge üreticimizin alışkın olduğu fındık kurdu mücadelemiz var” diyen Yılmaz, “Fındık kurdu mücadelemiz ile birlikte aynı dönemde kokarca ile mücadelemizi de yapmış olacağız. Tabi bir ilaçlama yeterli gelmeyecek. Yoğun olan yerlerde yapacağımız kontrollerle 2. Hatta 3. Bir ilaçlamayı da yapmamız gerekecek. Tüm il, ilçe teşkilatlarımız ve sektör paydaşlarımız ile konuyu yakından takip ediyoruz. Mücadele çalışmalarımızda da herhangi bir gecikme, eksiklik yaşanmadan çalışmalarımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”

“ZARARLININ TARIM ÜRÜNLERİMİZE YAPTIĞI VE YAPACAĞI ZARARI MİLİMİZE EDECEĞİZ”

Yılmaz, “Tüm bu mücadelelerin dışından birde samuray arısı mücadelemiz mevcut. Bu da biyolojik mücadelede kullanılacak. Bakanlığımız Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne görev verdi. Samuray arısı üretimi orada devam ediyor. Onlar bu konuda çalışıyorlar. Ordu ilimizde de Mayıs sonu yada Haziran ayı içerisinde enstitümüzle birlikte tarihi belirleyeceğiz ve dönemi tespit ettikten sonra samuray arılarını da doğaya salmak suretiyle kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele çalışmasını da ilimizde başlatmış olacağız. Mücadele yöntemlerinin tamamını zamanı ve dönemi geldiğinde kullanmak suretiyle üreticilerimizle birlikte kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla tüm sektörlerin katkıları ile Sayın Valimiz Muammer Erol’un önderliğinde yürüttüğümüz bu çalışmalarda başarılı olmak suretiyle bu zararlının tarım ürünlerimize yaptığı ve yapacağı zararı milimize edeceğiz. Kararlı bir şekilde mücadele çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.9 ° / 8.3 ° Güneşli