Tarih: 11.07.2024 09:09

DEĞERLER YAŞATILIYOR!

Facebook Twitter Linked-in

Kültür ve sanat alanında Türkiye’de önemli başarı yakalayan Ordulu ustaları unutmayan Altınordu Belediyesi, yeni bir etkinliğin daha altına imza atıyor.

Altınordu Belediyesi kentin kültürel mirasına sahip çıkıyor.

ORDU AHMET ÖZDEMİR KLARNET FESTİVALİ’YLE DEĞERLER YAŞATILIYOR

Altınordu Belediyesi, bölgenin müzik kültürünün önemli enstrümanlarından biri olan klarnetin tanıtımına yönelik olarak 2014 yılında hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk klarnet yapım ustası Ordulu Ahmet Özdemir adına klarnet festivali düzenliyor. 

Gün boyu sürecek etkinliklerin finalinde ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı sahne alacak. Belediye Başkanı Ulaş Tepe, “Kültür yaşantımızda önemli yere sahip isim ve kültürel değerlerimizi hem tanıtmak hem de yaşatmak istiyoruz” dedi.

KULAKLARIN PASINI SİLECEK

Kültür ve sanat alanında Türkiye’de önemli başarı yakalayan Ordulu ustaları unutmayan Altınordu Belediyesi, yeni bir etkinliğin daha altına imza atıyor. Bu kapsamda Altınordu Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, 23 Şubat 2014 tarihinde hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk klarnet ustası ve mermerden yaptığı klarnetle adını duyuran Ahmet Özdemir adına festival düzenliyor. Woody Allen'dan Alain Damiens'a, Bon Jovi'dan Sarah Elbaz'a, Mustafa Kandıralı'dan Hüsnü Şenlendirici'ye kadar dünyaca ünlü sanatçıların klarnetini çaldığı usta için yapılacak olan ‘Ordu Ahmet Özdemir Klarnet Festivali’nde ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı da sahne alacak. Klarnetiyle kulaklarının pasını silecek olacak Serkan Çağrı, Ordululara muhteşem bir gece yaşatacak. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan ‘Ordu Ahmet Özdemir Klarnet Festivali’, 16 Temmuz 2024 Salı günü gerçekleşecek.

BAŞKAN TEPE: “MÜZİĞE VE SANATINA DUYDUĞU TUTKU İLE HEPİMİZE ÖRNEK OLMUŞTUR”

Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, kültürel mirası yaşatmak ve genç nesillere ilham vermek için etkinlikler düzenlediklerini söyledi. 

Bunlardan bir tanesinin ‘Ordu Ahmet Özdemir Klarnet Festivali’ olduğunu belirten Başkan Tepe, “Klarnet, dünya müzik kültüründe kabul görmüş önemli bir enstrüman. Ülkemizde de özellikle Balkan coğrafyasında iyi biliniyor. Bunun yanı sıra Ordu ve Giresun’da da yöresel tavırlarla çalınıyor. Şehrimiz için bir diğer önemi ise ilk el yapımı klarnet ustasının hemşehrimiz Ahmet Özdemir olması. Kendisi sadece ülkemizde değil, dünya çapında tanınan ve saygı duyulan bir klarnet ustasıydı. Ahşap ve mermerden klarnet yapma sanatıyla tanınan Ahmet amcamız, müziğe ve sanatına duyduğu tutku ile hepimize örnek olmuştur” ifadelerine yer verdi.

“SANATI VE USTALIĞI, HEPİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR İLHAM KAYNAĞIDIR”

Başkan Tepe, “Ahmet amcamız, yetenekleri ve çalışkanlığı ile zorlu yolları aşmış, klarnet yapımında çığır açan bir isim olmuştur. Bugün onun mesleğini torunları devam ettiriyor. Bu festival, hem klarnetin bölgemizdeki önemini tüm Türkiye’ye tanıtmak hem de Ahmet Özdemir'in hatırasını yaşatmak ve onun sanata olan katkılarını onurlandırmak için düzenlenmektedir. Bu vesile ile genç müzisyenlere ve sanatseverlere ilham vermeyi amaçlıyoruz. Ahmet Özdemir'in sanatı ve ustalığı, hepimiz için büyük bir ilham kaynağıdır” diye konuştu.

“GÜN BOYU AÇIK OLARAK KATILIMCILARIN İLGİSİNE SUNULACAK”

Bu yıl ilki düzenlenecek olan Ordu Ahmet Özdemir Klarnet Festivali’nin programı da netleşti. Detayları paylaşan Kültür İşleri Müdürü Dr. Onur Yılmaz, "16 Temmuz 2024 Salı günü açılış kortejiyle etkinliğimizi başlatacağız. 52 kişilik davul ve klarnet ekibi eşliğindeki kortejimiz, 19 Eylül Ortaokulu önünden başlayarak Sırrıpaşa ve İsmetpaşa caddeleri üzerinden Altınordu Belediyesi önünde son bulacak. Etkinliklerin devamı ise Akyazı sahilinde Altınordu Belediyesi’ne ait Ücretsiz Otopark Alanı’nda gerçekleşecek. Saat 19’da Sercan Aytepe, saat 20’de Bayram Karagül Klarnet Okulu ve saat 21’de ise Serkan Çağrı sahne alacak. Ordu ve bölge müzik kültürüne yönelik çalıgı yapım standları alanda gün boyu açık olarak katılımcıların ilgisine sunulacak" ifadelerinde bulundu.

AHMET ÖZDEMİR KİMDİR?

Ahmet Özdemir 3 Eylül 1932’de dünyaya geldi. Fındık çiftçisi olan ailenin üçüncü ve son çocuğudur. Ahmet Usta’nın el becerisi daha çocukluk yıllarında kendini göstermiş. Arkadaşlarına tahtadan oyuncak tabancalar, düdük, kaval gibi çalgılar gibi enstrümanlar yapar; zaman zaman da bunları satarmış. En çok heveslendiği meslekler; demircilik, marangozluk ve klarnet ustalığıdır. Demirciliğe merak sardığı gençlik yıllarında klarnetle de tanıştı.

Ordu’nun eski, meşhur klarnet çalan Kara Mustafa isimli ustasında ilk kez klarneti gördü. Ardından çakı bıçağıyla ilk klarneti yaptı. Her parçası ağaçtan olan klarneti, bir süre kullanıp, kendince çalmayı öğrendi. Ahmet Özdemir, 1942 yılında gövdesi manda boynuzu, perdeleri ise metal olan ilk klarnetini yaptı. Ahmet Özdemir’in kendi geliştirdiği klarnet türleri, klarnet parçaları, üretim aletleri ve takımlar bulunmaktadır. Abanoz ağacı, zeytin ağacı, gül ağacı, diş budak ağacı, erik ağacından çeşitli klarnetler üretti.

Haber: Müberna AVCI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —