Bugün, 8 Eylül 2024 Pazar

DERSLER KADAVRA BAŞINDA UYGULAMALI YAPILACAK!

DERSLER KADAVRA BAŞINDA UYGULAMALI YAPILACAK!

DERSLER KADAVRA BAŞINDA UYGULAMALI YAPILACAK!

 

Samsun’da vefat eden bir kişinin bedeni Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kadavra olarak bağışlandı. Gerekli teknik alt yapının oluşturulduğu Tıp Fakültesinde eğitim alan öğrenciler 2024-2025 öğrenim döneminden itibaren eğitimlerini kadavra başında gerçekleştirecek.  

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler 2024-2025 Eğitim Öğretim dönemi itibari ile derslerini kadavra başında uygulamalı olarak yapacak.

Kadavranın Tıp Fakültesi’ne getirilmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Fakülte Yönetimi, akademik personeli ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla Morfoloji binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Orhan Baş gerçekleştirdiği açıklamada “Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nde çok güzel işlere imza atıyoruz. Bu işlerden bir tanesi de Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’na bir kadavra bağışının gerçekleşmesi ile oldu. 2011 yılında kurulan Üniversitemiz Tıp Fakültesi’ne 2024 yılına kadar çeşitli nedenlerle kadavra temin edememiştik. Bugün itibari ile bu temini gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz çünkü tıp eğitiminde kadavra, eğitimin önemli bir parçasıdır. Kadavra bağışçımız Samsun’dan bir beyefendi, bundan önceki süreçte görüşmelerimiz olmuştu. Bundan sonra eğitim kalitemizi daha da artırmış olacağız ve eğitim seviyemizi uluslararası standartlara getireceğiz.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin kadavra ile cerrahi işlemleri birebir öğrenebileceğini ve bu işlemlerin etik kurallara uygun bir şekilde yapılacağını ifade eden Rektör Baş, “Kadavra bizim için neden önemli, çünkü mezun ettiğimiz öğrencilerimizin çalışma sahası insan vücudu. Elimizdeki maketlerin çoğunluğu insana birebir uyumlu maketler ancak bazen değişiklikler oluyor. Bunu en iyi göstereceğimiz materyal ise bir kadavradır. Öğrencilerimiz bu sayede cerrahi işlemleri ve muayene yöntemlerini öğrenecek, doku ve organların yerini net bir şekilde görebilecek. Kadavrayı ya yurt dışından alacağız ki maliyeti çok yüksek, ya da bağış yoluyla gerçekleştirilecek. Göreve geldiğimiz günden bu yana Fakülte’mize kadavra getirmek ve Üniversitemizin eğitim kalitesini artırmak için ciddi bir şekilde araştırmalar yaptık. Aldığımız kadavralarda yaptığımız cerrahi işlemlerde etik ve ahlaki kurallara riayet ederek, standardizasyonlara uygun bir şekilde çalışıyoruz. Hiçbir zaman kadavrayı topyekûn açık bir şekilde öğrencilerimizin önüne sermiyoruz. Hangi bölgenin diseksiyonu yapılmışsa sadece o bölgeyi anlatarak ilgili işlemleri yapıyoruz.” dedi.

Rektör Baş,  “İnsana saygımız sadece yaşarken değil yaşam süresi sona erdiğimde de devam etmeli. Yaşamımız boyunca vatanımıza, milletimize nasıl katkı sağlıyorsak, öldüğümüzde de bedenimiz bu vatana, bu gençlere feda olsun. Biz kadavralarımıza nasıl davrandıysak yetiştirdiğimiz öğrencilerim de bize o şekilde davranacağını biliyorum, bu yüzden gönlüm rahat. Hepimizin beden bağışçısı olması gerektiğini düşünüyorum, ben de bir beden bağışçısıyım.” diye konuştu.

Basın açıklaması sonrasında Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Fakülte Yönetimi ve akademik personelin katılımıyla anatomi laboratuvarı ile anatomi uygulama laboratuvarını gezerek basın mensuplarını bilgilendirdi. 

Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazar 25.9 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 28.3 ° / 17.3 ° Güneşli