Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ

​​​​​​​TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu Ordu Mali Müşavirler Odasının “2021 yılı gelir ve kurumlar beyanında özellikli konular ile dijital dönüşüm çalışmalarının muhasebe mesleğine etkileri” konulu seminerine katıldı.

Ordu Mali Müşavirler Odası, 24 Mart Perşembe Günü 13.30 – 16.00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonunda ‘‘2021 Yılı Gelir ve Kurumlar Beyanında Özellikli Konular ile Dijital Dönüşüm Çalışmalarının Muhasebe Mesleğine Etkileri” konulu seminer düzenledi. 

Seminere TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Burhan Düz, E.GİB Başkan Yardımcısı YMM Abdullah Kiraz, YMM Selahattin Gökmen, meslek mensupları ile stajyerler katıldı.

Açılış konuşması yapan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; “Sayın Genel Başkanımız; ” Birlikte başaracağız” demişti. Genel Başkanımız Ekim 2019 da göreve geldikten sonra mesleğimiz, meslektaşlarımızın sorun yaşadığı konuları mecliste hem iktidar hem muhalefetle görüşerek dile getiriyor. Adeta meclisi abluka altında aldı. Hayati dokunuşlar yaptı. TÜRMOB’un internet sitesinde her gün bir bilgi aktarılıyor. Elektronik uygulamalarla ilgili çok fazla çalışmalar yaptı. 15.10.2019 tarihinde mücbir sebep ile ilgili yeni düzenleme yapılmasında, Geçici Vergi 4.Dönem kaldırılmasında, beyan sürelerinin yeniden düzenlenmesinde, SÜRGEM eğitim programlarının uygulanmasında, GİB ile sözleşme entegrasyonunun sağlanmasında, pandemi dönemi sokağa çıkma yasağı sorunlarının çözümünde, İzmir ve Elazığ depremlerinde mücbir sebep çalışmalarında, enflasyon muhasebesi uygulama döneminin uzamasında” katkıları ve emekleri büyüktür. Sayın Genel Başkanımıza meslektaşlarımızın haklarını korumak, uygulama sorunlarının çözmek adına her alanda yaptığı özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum. Yakın zamanda finansman gider kısıtlaması ve binek oto gider kısıtlaması uygulamaları yürürlüğe girdi. Özellikle finansman gider kısıtlaması işletmelerin öz kaynak ile çalışmasını teşvik etmek için yapılmıştır. Bu ekonomik düzende işletmeler kredi ile çalışırken bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. 2021 yılında uygulanmaya başlanan finansman gider kısıtlaması faiz oranlarının yüksek olduğu, işletmelerin kredi ile faaliyetlerini sürdürme ihtiyaçlarının yüksek olduğu ekonomik ortamda ilave vergi yükü getirmektedir. Binek oto giderlerinin kısıtlanmasının uygulanmaması gerekmektedir. İşletmeler ticari faaliyetlere dair binek oto giderlerinin tamamını indirim konusu yapmalıdır. Giderleri kısıtlayarak bir yere varamayız. Geliri artırmamız gerekiyor.” dedi.

 

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu; “Değerli oda başkanım Bahadır Baş beni çok mahcup etti çok duyulandım, çok güzel bir sürprizle başladı. Beni çok mutlu etti. Onur duydum çok gurur duydum. Demek ki Bahadır başkanımızı mahcup etmemişiz bu üç yıllık süreç içerisinde. Mahcup etmemek için bugüne kadar çok büyük bir çaba gösterdik. Çok teşekkür ediyorum hisleri ve düşünceleri için, iyi ki var, iyi ki yol arkadaşı olduk. Bir şey yaptıysak hep beraber yaptık. Beraber başardık. Birlikte yapabiliriz demiştim. Bu birliktelik güçlendikçe daha kolay yapabiliriz. Kendisine çok teşekkür ediyorum. “Pandemi ülkemiz ekonomisini de etkiledi. Ekim ayında enflasyon oranımız %18’di. Ekim başlarında döviz kuru dolar kuru 8 TL’ydi. Ancak yıl sonu itibariyle bir yükseliş olmaya başladı. Şubat ayı enflasyonu 3 Mart tarihinde açıklandı. Dolayısıyla hem döviz kurlarındaki yüksek artış hem enflasyon oranındaki yüksek artış bir ülke işletmelerimizi zor durumda bırakıyor. Mali müşavirler bu dönemde de fedakârca çalışmalarına devem ettiler. Katma değer yaratmaya değer üretmeye devam etmekteler. Son dönemde yüksek kur düşük faiz amaçlandı özellikle üretime dayalı ihracat dayalı bir büyüme modeli sergilenmek istendi. 2005 yılından itibaren aslında bizim alanımızda mali alanda ekonomik alanda ciddi bir dijital dönüşüm gerçekleşti. 2005 yılından itibaren beyannamelerin elektronik olarak alınmasından başlayan bu süreç bugün itibariyle nerdeyse tüm faturaların elektronik ortama dönüşmesinde, tüm defterlerin elektronik ortama dönüştüğü bir süreci karşımıza getirdi. Zor bir dönemden geçiyoruz, önce sağlığımız dedik bunun için mücadele ettik, mesleki sorunlarımız çeşitli bazılarınız sizler yaşamadan bizler çözmeye çalışıyoruz, bazılarını hepimiz yaşıyoruz. Mesleğimiz ile ilgili hiç beklemediğimiz alanlardan örneğin kooperatifler kanununda bir düzenleme yapılıyor. Dış denetim diye bir müessese getiriliyor. Bir yerde denetim varsa bunu yapabilecek olan sadece Mali Müşavirdir diyoruz. Orada bir risk var tehdit var bununla mücadele ediyoruz. Şuan hayatımıza girmeyen bir tehdit ancak önlem almalıyız.”

“DEFTER, BEYANNAME VE BELGE BİRBİRİ İLE UYUMLU İSE MALİ MÜŞAVİRİN SORUMLULUĞU YOKTUR”

Başkan Kartaloğlu,            “Kazanımlarımız oldu elbette ki, Mücbir sebep, kadın meslektaşlarımız için doğum öncesi ve sonrası için hakkını elde ettik, Nakit tevkifat iadelerinde bir limit vardı ve 17 yıldır değişmiyordu ve limitler güncellendi, Defter beyan sistemi dönem dönem kriz yarattı bizlere özellikle mtv ile çakıştığı dönemlerde ve ne yapılabilir diye gelir idaresi başkanlığı ile çalışma yaptık ve iki tane son çıkış yolu bulduk. Birincisi kayıt süreci 26 izleyen ayın 15’i olarak düzenlendi, BDP her zaman açık hale getirildi. Hizmet Sözleşmeleri ve Aracılık sorumluluk sözleşmelerinin entegrasyonu, yeşil uyarı ve kırmızı uyarı ile bu süreci yönetmeye çalışacağız, sorumluluk ile ilgili ciddi bir çalışmamız var. Özetle mali müşavirler için bahsediyorum defter ile belge uyumlu ise Mali Müşavirin sorumluluğu yoktur.” dedi.

Seminerde YMM Selahattin Gökmen 2021 Yılı Gelir Ve Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Konular, E. GİB Başkan Yardımcısı YMM Abdullah Kiraz ise Dijital Dönüşümün Muhasebe Mesleğine Etkileri konusunda sunum gerçekleştirdi.

Seminer sonrasında Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu’na, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Burhan Düz’e E.GİB  Başkan Yardımcısı YMM Abdullah Kiraz’a ve YMM Selahattin Gökmen’e plaket takdiminde bulunuldu.

Haber: Sümeyye ŞAHİN

 

 

 



  • Perşembe 28.8 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı