Vali Muammer Erol, Dünya Arı Günü münasebetiyle düzenlenen programa katıldı.
Vali Muammer Erol, 20 Mayıs Dünya Arı günü dolayısıyla Ulubey İlçesinde düzenlenen programa katıldı.
20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda oybirliği ile kabul edilen “Dünya Arı Günü” etkinlikleri ile arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdığı önemin hatırlatılması amacıyla her yıl düzenlenen 20 Mayıs Dünya Arı günü etkinliği, Ulubey Anaokulunda gerçekleştirildi.
Ulubey Anaokulunda düzenlenen programa Vali Muammer Erol’un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ulubey Kaymakamı Esra Demirtaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ulubey İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Odabaş, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çifçi katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu yaptı.
“Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) 'ne bünyesinde arıcılık üzerine Türkiye’nin araştırma kuruluşudur.” diyerek, konuşmasına başlayan Şeref Cınbırtoğlu, “Enstitü olarak yerelde, bölgesel düzeyde ve Türkiye’nin tüm illerinde aynı zamanda Uluslararası iş birlikleriyle ARGE/İnovasyon faaliyetleri ile eğitim programları düzenlemekteyiz. Enstitümüz Akredite Bal ve Arı Ürünleri Analiz Laboratuvarı, Arı Sağlığı, Yapay Tohumlama, Genetik ve Biyoteknoloji, Morfoloji, Bombus Arısı laboratuvar Ulusal Bal Arısı Gen Bankası gibi birimleri ile çalışmalarını yürütmektedir. 2025 yılında DOKAP desteği ile arılarda virüs hastalıkları laboratuvar çalışmalarına başladık. Hem sahada hem de laboratuvar analizleri ile çalışmayı yürüteceğiz. Arıca arıcılıkta yapay zekâ ile ilgili çalıştay düzenleyeceğiz” diye konuştu.
Programda bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ”Arılar, gerek bal üretimi, gerekse balın yanında diğer arı ürünlerinin polen, propolis, arı zehri gibi ürünlerin üretimi açısından son derece önemli bir canlı. İnsanlığa katkı sağlıyorlar. Bu ürünlerinin üretiminin yanında popülasyona yaptıkları katkıyla da çok büyük önem arz ediyorlar. Arı, gıda için mutlaka olmazsa olmaz bir canlı. İlimizde arıcılık sektörünü geliştirmek adına Bakanlığımızla birlikte desteklerimiz var ve bunun dışında da yerelde uyguladığımız projelerle arı ürünlerini artırmaya çalışıyoruz. Arıcılık sektörünün il ekonomisine 2,5 milyar TL katkısı var sadece bal üretiminde. Arıcılık sektörünün il ekonomisine yapmış olduğu katkıyı artırmak istiyoruz. Arı üretimi de her geçen gün artıyor.” dedi.
Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çifçi ise yaptığı konuşmada, “Arılar, sadece bal üreticisi değil; doğanın dengesini koruyan, tarımın sürdürülebilirliğini sağlayan hayati canlılardır. Tarımsal ürünlerin büyük bölümü arıların yaptığı tozlaşmaya bağlıdır. Yani arılar olmadan ne gıda olur ne de hayat. İlimiz, ülkemizin en önemli bal üretim merkezlerinden biridir. Bu başarı hem zengin doğamıza hem de özveriyle çalışan arıcılarımıza aittir. Birlik olarak bizler, üreticilerimizi desteklemeye, eğitimler ve projelerle arıcılığı daha ileri taşımaya devam ediyoruz” dedi.
Ulubey İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Odabaş ise konuşmasında, “Çocuklarımıza arıları ve arıların dünyasını tanıtacak ve sevdirecek bir etkinliğin burada yapılmasından dolayı çok mutlu oldum. O yüzden bugün burada bulunan çocuklara arıların dünyasını ve ne kadar faydalı olduklarını bir nebze olsun hissettirebilirse bu etkinlik, burada yapılmış olan en güzel etkinliklerden biri olacak” görüşlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından, Ulubey Anaokulu öğrencileri tarafından şiirler okundu, yaptıkları ront gösterisi ise ilgiyle izlendi.
Daha sonra ödül törenine geçildi. Arı günü temalı yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Muammer Erol tarafından verildi.
Ulubey Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile devam edilen programda “Dünya Arı Günü” pastası kesildi.