Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

DOĞRU AMA ZAMANSIZ!

DOĞRU AMA ZAMANSIZ!

DOĞRU AMA ZAMANSIZ!

İlimizde yaklaşık 45 yıllık Balıkçı Esnafı olan Bahtiyar Memiş, hamsi avı yasağının uzatılmasına ilişkin, “Doğru ama zamansız” değerlendirmelerinde bulundu.

Geçtiğimiz gün, Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avı yasağının 28 Ocak'a kadar uzatıldığını açıklamasının ardından bazı balıkçı esnafları, bu kararın yerinde bir karar olduğunu vurgularken, bazıları ise geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

 

“ZAMANSIZ YAPILAN BİR YASAK”

Sektörde 45 yılı ardında bırakan Bahtiyar Memiş, “Hamsi avı yasağı, doğru ama zamansız yapılan bir uygulama. Devletin bu konuyla ilgili daha büyük bir yaptırım uygulaması gerekiyor. Sezonun içinde balık yasağı uygulanmaz. Balık avlandığı günden bu yana küçüktü zaten. Karadeniz’e kıyısı olan birçok ülke var. Bu yasağın Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri de kapsaması gerekiyor ki, bu sorunun önüne geçilebilsin. Sadece Türkiye’nin aldığı karar, bir anlam ifade etmiyor. Karadeniz bir havuz, hamsi Karadeniz’de tur yapıyor. Bunun içinde hamsi büyüyemiyor. Boyu küçük zaman kısıtlı. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde avlanmasa hamsi büyüyecek ama avlandığı için büyümeye fırsatı olmuyor. Hamsiyi avlayan da Türk tekneleri. Yabancı sulara giden teknelere, devletin yaptırım uygulaması gerekiyor. Hamsinin avlanmaması gerekiyor ki, büyüyebilsin” dedi.

 

“KARARLAR ALINDI AMA YETERLİ DEĞİL”

3-4 yıl öncesine kadar hamsinin boyu gayet normaldi diyen Balıkçı Memiş, “Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde hamsinin avlanması bu hale getirdi. Oralarda pazar yok, hamsiyi tutuyorlar yem fabrikalarına veriyorlar. Boy yasağı da yok. Devlet bu yıl bu konuyla alakalı baya kararlar aldı. Ama yinede caydırıcı değil. Fabrikalar daha çok yağ yapmanın, balıkçı da çok tutup çok kazanmanın peşinde” ifadelerine yer verdi.

 

“3-4 HAFTAYLA OLACAK İŞLER DEĞİL”

Hamsi avı yasağının 10 gün daha uzatılmasının yetersiz olduğunu ve bu kadar kısa sürede hamsinin büyümeyeceğini söyleyen Memiş, “Tekneler, ağlar, cihazlar aşırı büyüdü. Eskiden balık cihazları çok yakın mesafeyi görüyordu, artık bu cihazların görüş alanı çok büyüdü. Bu işler 3-4 haftayla olacak işler değil. Bu oyalama taktiği. Bu kadar kısa sürede hamsi büyümez. En hızlı büyüyen balık bile 3 ayda büyüyor. Hamsi her bulduğu yemi yiyen bir hayvan olmadığı için büyüme hızı da yavaş. Bu konunun geniş kapsamlı araştırılması ve ona göre daha geniş kapsamlı tedbirlerin alınması gerekiyor. Tekneler ağlar büyüyor, balık yerinde sayıyor” diyerek hamsi avında daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Özel Haber: Furkan TOMAKİN

 



  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı