Ordu; Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesinde vatandaşların serinlemek için gittiği su parkında elektrik akımına kapılan 8 yaşındaki Elif Naz Derdiyokoğlu’nu kurtarmaya çalışan işletme sahibinin hayatını kaybetmesi olayıyla sarsıldı.
Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesinde vatandaşların serinlemek için gittiği su parkına giren Elif Naz Derdiyokoğlu (8) elektrik akımına kapıldı. Durumu fark eden işletme sahibi Mustafa Kemal Günay (48), çocuğu kurtarmaya çalışırken hayatını kaybetti. Elif Naz Derdiyokoğlu’nun durumu ise ağır. Ordu dün yaşanan bu olayla gündeme geldi.
Hal böyle olunca akıllara elektrik akımıyla ilgili alınacak önlemlerin, bu gibi olayların neyden kaynaklı yaşandığı gibi soruları akıllara getirdi. Yaşanan bu üzücü olaya ilişkin Ordu Elektrikçiler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mahmut Kara, çok önemli açıklamalarda bulundu.
“YETKİLİ KİŞİLERCE YAPILMALI”
“Öncelikle tesisatlar yetkili kişiler tarafından yapılması gerekir” diyen Ordu Elektrikçiler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mahmut Kara, “Kullanılan malzemelerin kalitesine dikkat etmek gerekiyor” dedi.
“ELEKTRİK İŞLERİNDE MALZEMELER KALİTELİ KULLANILMASI GEREKİYOR”
Ordu Elektrikçiler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mahmut Kara, “Özellikle elektrik tesisatında kaçak akım rölesi dediğimiz bir role var. O role kaçak akımda elektriği kesip devreyi veya kişileri koruyor. Orda kaçak akım rölesinin kaliteli olması gerekiyor. Bunun malzemelerinin piyasada birçok çeşidi var. Belli başlı markalar var. Elektrikçi arkadaşlarımız bunları biliyor. Elektrik malzemelerinde, işçiliğinde, uygulamasında, elektriğin tasarrufu olmaz. Elektrik işlerinde malzemeleri kaliteli kullanılması ve yetkili elektrikçilere yaptırılması gerekiyor. Bu gibi olaylar ucuz kullanılan malzemelerden kaynaklı bilinçsiz yapılan işlerin sonucudur. Burada müşterimize de görev düşüyor. İş verdiği kişiye bugün işletmelerde, yarın evinde beyaz eşya gibi işlemlerde yani her nerde olursa olsun elektrikle alakalı her ne işlem olursa gelen kişinin yetkili olup olmadığı, esnaf odasına, vergiye kaydı var mı? Gerek ev gerekse işyerlerinde elektrikle alakalı iş ve işlemler yaptırılırken bunları bilerek yaptırmaları gerekir. Kayıt dışı çalışan kişilerin yapmış olduğu işlerde bu gibi olaylar daha ağırlıklı olarak gerçekleşiyor” diye konuştu.
“MAALESEF BİZLER TOPLUM OLARAK, ‘BİZE BİR ŞEY OLMAZ’ DİYE AŞIRI BİR ÖZGÜVENİMİZ VAR”
“İşletme sahibine çok fazla sorumluluk düşüyor” diyen Başkan Kara, “Belli zamanlarda kontrollerin olması gerekiyor. Ama genellikle maliyetten kaynaklı da bu işlere pek yaklaşılmıyor. Genellikle basite alınıyor. Ben bu olayı öğrendiğimde çok üzüldüm. Ama maalesef bizler toplum olarak, “Bize bir şey olmaz” diye aşırı bir özgüvenimiz var. Ama bu özgüvende maalesef böyle kötü sonuçlar doğuruyor” ifadelerine yer verdi.
“KONTROL ŞART”
Elektrik iş ve işlemleriyle alakalı belli aralıklarda kontrollerin yapılmasının gerektiğinden bahseden Başkan Kara, “Yapılacak kontroller de işletmeden işletmeye, kullanılan ürünlere göre değişir. Eğer bu işleri ehliyetli kişiler yapmışsa kullanılan malzemeye göre ne kadar sürede kontrollerin yapılması gerektiğini ve periyodik bakımları zaten söyleniyor. Önemli olan bunlara dikkat etmektir. Oradaki yetkilinin söylemiş olduklarını önemsemek ve dikkat etmek gerekir. Burada sorumlu olan herkese görev düşüyor” dedi.