Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?EN BÜYÜK SIKINTI SEYYAR SATICILAR?

?EN BÜYÜK SIKINTI SEYYAR SATICILAR?

Ordu Manvacılar ve Sebzeciler Odası Başkanı Cengiz Üzüm manavcıların ve sebzecilerin en büyük sıkıntılarının seyyar satıcılar olduğunu söyledi.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Memleketim Giresun’un Alucra ilçesi, ancak dedelerimiz bundan 50 sene önce Ordu’ya yerleşmiş ve bende Ordu doğumluyum. Ne kadar Alucralı olsam dahi çok iyi bir Orduluyum. Bizim için doyduğumuz yer her zaman önceliğimizdir. Biz Alucra’yı bir Giresun değil de bir Ordu’nun ilçesi olarak görüyoruz. Ordu’da ticaret ile uğraşıyorum. Ordu Manavcılar ve Ssebzeciler Odası başkanıyım. Biz bu görevi devir alalı yaklaşık 2 buçuk sene oldu. Bundan önce 2 dönem başkan vekilliği yaptık ve seçime gittik, ekibimle beraber de seçimi hakkıyla kazanmasını bildik. Bizler de elimizden geldiği kadar esnafımızın yanında durmaya gayret gösteriyoruz. Başkan olmamın sebebi de, bazı noksanlar gördüm, esnafa sahip çıkılmadığını gördüm. Bu zaman kadar bir çok hatamız olabilir, bazı noksanları tamamladık ve esnafımızı daha ferah bir duruma soktuk. Aynı zamanda  Türkiye Manavcılar ve Sebzeciler Federasyon üyesi oldum.  Göreve gelmeden önce halk pazara dahi girmek istemiyorudu. Hakikatten esnafımız pazarcılıktan çıkarak hak ettiği esnaflığına kavuştu. Gerçekten eskiye göre pazar fiyatları daha ucuz. Mesela bazı ürünlerde Çarşamba gününe özel indirimler yaptık ve bir çok ürünü hal fiyatlarının altında sattık.

 

-Başkanlık sürecinizde amaçlarınız nelerdir?

Bizim bir çok amacımız var. Ancak biz belediyelere bağlı bir odayız. Ben buradan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Altınordu Belediye Başkanımıza sizin aracılığınızla çok teşekkür ediyorum.  Biz belediyemizle sırt sırta vererek bu zamana kadar geldik, saolsunlar hiç bir lafımız geri kalmıyor. Bizim tek sıkıntımız seyyar satıcılar. Seyyar satıcılar devlete vergi vermiyor, bağkur ödemiyor. Bu da bizim gerçek esnafımızın hakkının yenilmesi oluyor. Bazı noktalara biz belediye ile beraber 15 tane seyyar satıcı koyduk, ancak bunlar kimseyi rahatsız etmiyor. Çünkü onlar tek kalem mal satıyor. Mesela balıkçılar kışın balık, yazın sebze ve meyve satar. Biz bunun olmamasını istiyoruz. Bizim tek isteğimiz seyyar satıcılığın olmamasıdır.

 

-Şu anda kaç üyeniz var?

Şu anda 268 tane üyemiz var. 

 

-Aktivitelerimizi duyurma noktasında hangi meteryalleri kullanıyorsunuz?

Biz yerel basın ve internet yardımı ile aktivitelerimizi halkımıza duyurmaya çalışıyoruz.

 

-Önümüzdeki süreç içerisinde herhangi bir proje var mı?

Bazı sesler geliyor, belediye basın açıklaması yapmadan bucak pazarının kalkacağını söylüyor. Şu anda bizlere öyle bir yazı gelmedi. Ancak Şirinevler mahallesinde Pazar komplenksi kuruluyor. Tabi bu esnafımız için kuruluyor. Kurulacak olan Pazar yerinde tuhafiyeden sebzesine bulunacaktır. Artık bundan sonra açık Pazar yeri kalmayacak. 

 

-Odanızın en büyük sıkmıntısı nedir?

Her odanın olduğu gibi bizimde belli başlı sıkıntılarımız var. Geçmişte bizim sekreterimiz yoktu, sadece sicilde iş yapıyorduk. Ancak şimdi pazarcı esnafının bir sekreteri var. Ben olayım olmayayım sekreterimiz gelen esnafımıza yardımcı oluyor. Esnafımız bazen aidatlarını ödeyemiyorlar, o zamanda çalışan sekreterimizin maaşını ödeyemiyoruz. Ancak kimsenin hakkını yememek için bazı durumlarda kendi cebimden karşılıyorum. 



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı