35 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu kolunu kaybeden Ordu Sakatlar Derneği Başkanı Selma Gülseren, ben engelliyim ama hayatı dolu dolu yaşamayı seviyorum. Dernek olarak ta bu yaşama sevincimi bütün engelli kardeşlerime aşılamak ve onları mutlu etmek için çalışıyoruz dedi.
Ordu Sakatlar Derneği Başkanı Selma Gülseren ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Başkan Gülseren, engelli bir bayan olarak dernek yöneticiliğinin zorluklarını ve engelilerin sıkıntılarını anlattı.
5 YILDIR DERNEĞİN BAŞKANLIĞINI YÜRÜTÜYORUM
Başkan Gülseren, Türkiye Sakatlar Derneği Ordu Şubesi Başkanlığı görevini yapıyorum. 35 yaşında iken geçirdiğim bir trafik kazası sonucu engelli oldum. Tek kolumu kaybettim. Şuanda da dernek yönetimi ile beraber engelli arkadaşlarım için başkanlık görevini icra ediyorum. 5 yıldır başkanlık yapıyorum. Ondan önve derneğimizde sekreterlik görevinde de bulundum.
DERNEĞİMİZDE AMAÇ ENGELLİLERİN ELİ KOLU OLMAK
Derneğimizin Genel Merkezi 1960 yılında kuruldu. 2000 yılında da Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezine bağlı olarak Ordu Sakatlar derneği kuruldu. Derneğimizin amacı, engelli kardeşlerimizi sosyal hayata adepte olmasını sağlamak, kurum ve kuruluşlarla engeliler arasında yaşanan iletişimsizliği çözmek ve muhatap alınmasını sağlamak. Biz kapı kapı gezerek engelli kardeşlerimizin sorunlarını dinleyerek bunları kurumlara aktarıyoruz. Çünkü yatalak üyelerimiz de var onların hem ağzı hem dili olarak sorunlara çözüm üretmeye çalışıyoruz. Özellikle ücra köşelerde yaşayan engelli kardeşlerimizin sorunlarını kurumlara iletiyoruz. Kısaca engelli kardeşlerimizi sosyalleştirmeye çalışıyoruz.
BİZ ÜYE ARAMIYORUZ ÜYELER BİZİ BULUYOR
Üye bulmakta zorlanmıyoruz. Çünkü üyeler bize gelerek talepte bulunuyor. Sıkıntılı engelli kardeşlerimiz sıkıntısını çözmek için derneğimize geliyorlar. Çünkü muhatap bulamıyorlar. Herkes derdini her yere anlatamadığı için bize gelerek üye oluyorlar. Bizde onların sorunlarına çözüm üretiyoruz.
DUYURALARIMIZI SOSYAL MEDYADAN YAPIYORUZ
Derneğimizde duyuralarımızı daha çok paylaşım sitemizde yapıyoruz. Bu site sayesinde sorunları kamuoyuna yansıtıyoruz. Bunun yanı sıra medya aracılığı ile duyurular yapıyoruz.
ENGELLİ TİYATRO PROJEMİZ VAR
Engelliler için tiyatro projemiz var. Diğer yönetimde tiyatroda bize yer verildi. Ama bu yönetim engelli tiyatrosunu pek fazla önemsemedi. Biz de bu eksikliği doldurmak için tiyatro çalışması başlattık. Bir yıl içinde bu pojemizi bitireceğiz. İnşallah bizler istediğimiz bir projeyi hayata geçireceğiz. Tiyatro hocamızın verdiği ders ile hazırlanarak turnelere çıkacağız.
DERNEK OLARAK MEKAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ
Dernek olarak en büyük sıkıntımız mekandır. Bizim 68 şubemiz var. Çoğu yerde belediyeler engellilere yer vermiş. Yada derneklere ortak yer vermişler. Bizim dernek olarak bu alan 20 kişi toplasak, 21. kişiyi dernek binamıza alma şansımız yok. Bu nedenle sosyal bir tesis gibi alan istiyoruz. En az ayda bir kere üyelerimizi toplayabileceğimiz bir yer istiyoruz. Tabi ki maddi olarak engelli dernekleri olarak dışarıdan destek almıyoruz. Üye aidatları ile bu kadar bir dernek binasına sahip olabiliyoruz. Bu nedenle yer sıkıntısı çekiyoruz. Valilik ve belediyelerin bu konuda daha fazla duyarlı olması gerekiyor.
2 BİN’DEN FAZLA ÜYEMİZ VAR AMA 500 ÜYE AKTİF
2 binin üzerinde üyemiz var ama aktif olarak 500 kişi diyebiliriz. Çünkü çoğu engelli üyemiz yatalak ya da engel durumu ağır olduğu için aktif değiller. Mesela mesaj sistemine dahi bakamayacak kadar durumu zor olan üyemiz var. Biz kapı kapı gezerek onlara gidiyoruz. Yardım paketleri dağıtıyoruz. Bunu da bütçemiz dahilinde yapıyoruz.