Başkan Karataş’tan finansmana erişim sorunlarına yönelik açıklama.
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı zorluklar ve girdi maliyetlerini karşılamak konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken bir açıklama yayımladı.
Başkan Karataş'ın açıklaması: “Kamuoyunun malumları olduğu üzere son yıllarda içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamı ve bu ortamda iş dünyası adına artan girdi maliyetlerini karşılamanın zorluğu daha önce sık sık vurguladığımız fakat ne yazık ki bir türlü tam anlamıyla çözüme kavuşmamış hususlar olarak yeni yılda da karşımızda durmaktadır.
Yüksek enflasyonla birlikte devam eden yüksek faiz ortamı da ne yazık ki işletmelerimizin finansmana erişim imkanlarını iyice zorlaştırırken erişilebilen olanaklarda da maliyetler işletmelerin karşılayabileceğinin üzerindedir.
İş dünyası olarak yeni bir yıla yeni umutlarla başlamak isterken önceki yıla dönüp baktığımızda karşılaştığımız bazı veriler gerekli tedbirler alınmazsa bazı konularda dönüşü zor zamanların bizi beklediğini gösteriyor. Örnekle; maliyetlerini fonlamak hususunda iş dünyasının önemli enstrümanlarından biri olan çek sistemi verilerine baktığımızda iş dünyasının genel sorununu ve darboğaz yaşadığı hususları kolaylıkla analiz edebiliyoruz.
Geride bıraktığımız yılın sonunda, sadece aralık ayında karşılıksız çek tutarının toplam ibraz edilen çek tutarına oranı %2,7 olarak ölçüldü. Önceki yıl %1,2 seviyesinde seyreden bu oran ne yazık ki 2019 yılından bugüne karşılaştığımız en yüksek oran olarak kayda geçti. Verileri dikkatle incelediğimizde görüyoruz ki 2024 yılı kasım ayında toplam ibraz edilen çek tutarı 384,4 milyar TL iken sadece 1 ay sonrasında, aralık ayı sonunda bu tutar 648,3 Milyar TL seviyesine çıkmış. Bu toplam tutarın içerisinde karşılıksız çıkan çek tutarı ise yine sadece 1 aylık bir zaman diliminde ne yazık ki 8,24 milyar TL'den 17,39 milyar TL'ye yükselmiş. Bu dramatik artış aslında esnafımızın, şirketlerimizin, yatırımcılarımızın tümünün maliyetlerini fonlamak konusunda ne kadar büyük sıkıntılarla boğuştuklarını ve makul bir finansman kaynağına erişemediklerini net olarak ortaya koyuyor.
Tam bu noktada ivedilikle koşulları uygun, ihtiyaç analizi dikkatle yapılmış, doğru oranlar ve doğru limitlerle KGF’yi devreye alarak uygun koşullu finansman olanağı sağlamak soruna yerinde ve zamanında müdahale etmek olacağı gibi iş dünyası için artık içinden çıkılması güç görülen bir kısırdöngüden çıkışın da anahtarı olacaktır. Kredi Garanti Fonu’nun kuruluş ve işleyiş amaç ve ilkeleri de zaten tam da şu an içinde bulunulan sorunlara çözüm geliştirmekle ilgilidir.
Vardığımız noktada erişimi kolay ve ihtiyaç tespit analizi doğru yapılmış böyle bir kaynak iş dünyamız için kaçınılmaz bir zorunluluğa dönüşmüştür. Daha önce olduğu gibi ilgili kurumların bu inisiyatifi almakta gecikmeyeceğine dair umutlarımızı da yeni yıla dair umutlarımızı da taze tutmaya çalışıyor. Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz olunur” ifadelerine yer verdi.