Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ERKEN TANIYLA TEDAVİ MÜMKÜN!

ERKEN TANIYLA TEDAVİ MÜMKÜN!

Kadın genital organlarında görülen kanserlerin farklı türleri ve her birinin farklı belirtileri var.

 

Erken aşamada tanı konduğunda, hepsi için tedavi mümkün. Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil alagöz, kadın genital kanserlerinde hangi belirtilerin görüldüğünü anlattı.

KADIN GENİTAL KANSERLERİ NELERDİR?

Kadın genital kanserleri, vulva kanseri, rahim ağzı kanseri, uterus kanserleri, rahim zarı kanseri, yumurtalık kanserleri, tüp kanserleri olarak sınıflandırılabilir. Sıklık olarak, ilk üç sırayı her zaman yumurtalık kanseri, rahim zarı kanseri ve rahim ağzı kanseri alır.

GENİTAL KANSERE HANGİ KADINLAR DAHA YATKINDIR?

Vulva kanseri daha çok şişman, diyabetik ve yüksek tansiyonlu hastalarda, tedaviye yanıt vermeyen uzun süreli vulva kaşıntısı olan kadınlarda sıktır. Rahim ağzı kanseri artık cinsel yolla bulaşan bir kanser türü olarak tanımlanmakta ve bunda asıl rolü Human Papilloma Virüsü oynamaktadır. Rahim zarı kanseri, daha ziyade hiç doğum yapmamış, şişman, erken yaşta âdet görmeye başlamış, geç menopoza girmiş, uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmış kişilerde sık görülür. Yumurtalık kanserlerinde aile hikâyesi öne çıkar. Yumurtalık kanserlerinin yüzde 10’u genetik geçişlidir. Birinci derece akrabalarında (anne, teyze, kız kardeş) yumurtalık kanseri hikâyesi sadece bir tane olan kişide risk yüzde dört iken, iki tane birinci derece akrabasında yumurtalık kanseri olan kişide risk yüzde 50’ye kadar çıkar.

BELİRTİLERİ NELER?

Vulva kanserlerinin en erken belirtisi tedaviye yanıt vermeyen uzun süreli kaşıntıdır. Bu durumda mutlaka biyopsi alınmalıdır. Vagen kanseri genellikle anormal vajinal kanama veya akıntı ile kendini belli eder. Rahim ağzı kanserlerinin en önemli belki de ilk belirtisi cinsel ilişki sonrası kanamadır. Bunun yanı sıra kokulu ve kanlı akıntı ile de kendisini belli eder. Yumurtalık ve tüp kanserlerinin maalesef erken belirtisi yoktur. Bunlar ancak ileri evrelerde karın içine yayılınca belirti vermeye başlar. Bunlar arasında da en sık gözlenen karında sıvı toplanmasıdır.

YILLIK KONTROL ÖNEMLİ

Kadın genital kanserlerinde erken tanı başarısı en çok rahim ağzı kanserlerinde yakalanmıştır. Bir tarama yöntemi olan smear’ın tanı koyduruculuğu yüzde 86’dır. Rahim ağzı kanserinin, yayılma kabiliyetine ulaşmadığı dönemden çevreye yayılabilen hale geçmesi için ortalama 7-10 sene gerekir. Dolayısıyla, yılda bir kez kontrol ile rahim ağzı kanserini yayılma öncesi dönemde yakalama şansı hemen hemen yüzde yüzdür.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR? 

Genital kanserlerin tedavisi hastalığın evresi, tipi ve histolojik farklılaşması ile doğrudan bağlantı gösterir. İlk tercih edilecek yöntem cerrahi olmakla birlikte, hastalığın yayılma miktarı ve özelliklerine göre cerrahiye ilave olarak radyoterapi veya kemoterapi ya da her ikisi birden verilir. Bazen de hastalık ilk başvuruda cerrahi sınırları aşmış olur. O zaman da hastalığın türüne göre ilk seçenek olarak kemoterapi veya radyoterapi ya da her ikisine birden başvurulabilir.

YAŞAM KOŞULLARI GENİTAL KANSER RİSKİNİ ARTIRIR MI?

Vulva kanserinde dış irritanların rolü küçümsenmeyecek orandadır. Dış genital organlarda irritasyona yol açacak her şeyden kaçınmak gerekir. Yine vulva, vagen ve rahim ağzı kanserlerinde, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak, bu kanserlerden korunmayı da sağlayacaktır. Bu da tek eşlilik ve prezervatif kullanımı gibi yöntemlerle sağlanabilir. Rahim ağzı kanseri için aşı geliştirilmiştir. Yumurtalık kanserinde ise doğum kontrol hapları yumurtlamayı durdurarak korunma sağlar. Eğer kişinin doğum kontrol hapı kullanımı yönünden tıbbi bir engeli yok ise beş yılın üzerinde kullanımı, Yumurtalık kanseri riskini yüzde 50 azaltır. Haber Merkezi



  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı