Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

FINDIĞA 28.5 TL İSTEDİLER

FINDIĞA 28.5 TL İSTEDİLER

 

 

Tüm Üretici Köylüler Sendikası, 2020-2021 sezonu fındığının maliyetinin 21,92 TL olduğunu açıklayarak fındık fiyatın en az 28,50 TL olmasını istedi.

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra,  Altınordu İlçesi Tahıl Pazarı Meydanı’nda yaptığı açıklamada tarım-fındık sorununun yalnızca fiyat olmadığını vurgulayarak, “Tarım politikası bir bütündür. Fiyat sonuçtur. Fiyat tartışmasıyla serbest Pazar uygulaması göz ardı ettirilmek isteniyor.” dedi.

           

FINDIKTA SORUN YALNIZCA FİYAT DEĞİL

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra,” Her yıl sorun çözümünden uzak konuşmaları duymaktan bıktık. Fındık sorunu genel tarım sorununda koparılarak ele alınarak yerel sorunmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Her ürünün kendine göre sorunları ve çözüm yolları bulunmakla birlikte asıl olan devletin tarım politikalarıdır. Tüm sorunların kaynağı uygulanan tarım politikalarının yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerinin lehine uygulanmasıdır. Serbest piyasa denilen uygulama da buna hizmet etmektedir.” diyerek fındık politikasının üreticinin lehine olmadığına vurgu yaptı.

 

MALİYETİ BELİRLEMEK GEREKİR

Fındık fiyatı dillendirilirken ortaya konuşulduğunu, maliyet hesabı yapılmadığını belirten Sağra, “Geçen sezon en ayrıntılı fiyat değerlendirmesini Tüm Köy Sen Ordu Şubesi olarak yaptık. Bu konuda ayrıntılı bilgilendirme yapmıştık. 2019-2020 sezonu için maliyetin 16.52TL olduğunu, buna göre de satış fiyatının 24.78TL olmasının gerekliliğini belirtmiştik. Fındığın bu fiyatı sezon sonunda çıktığını da gördük. Ancak her zaman yapıldığı gibi yeni sezon fındığının fiyatını düşük tutabilmek için fiyatlar birdenbire aşağı çekildi. Anlaşılan o ki, tarım ve gıda tekelleri üreticinin ürününe maliyetinden aşağı fiyat belirleme hazırlığı yapıyor.” dedi.

 

FINDIK EN AZ 28,50TL OLMALI

Geçen yılki gibi fiyat hesaplaması yaptıklarını belirten Sağra, “Bu yıl da aynı titizlikle hesap yaptık ve maliyetin olduğunu belirledik. Buna göre 2020-2021 sezonu fındığının maliyeti 21,92TL. Satış fiyatına %30 kar hakkı (6,93TL) eklendiğinde en az 28.50TL olması gerekir. Bu hesaplamada 2020-2021 tahmini enflasyonu yer almadı. Bu fiyatın altında fındık piyasasının oluşması tarım ve gıda tekellerinin ekmeğine yağ sürecektir. Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Çarşamba 25.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı