Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

FINDIĞI ORDULULAR TOPLAYACAK

FINDIĞI ORDULULAR TOPLAYACAK

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Fatsa Belediyesi koordinasyonunda muhtarların katılımıyla fındık işçisi çalışması konulu toplantı yapıldı.
  Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı'nda gerçekleşen toplantıya Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay, Ordu Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanı Bekir Karataş, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in Danışmanı Asım Suyabatmaz, Fatsa Muhtarlar Derneği Başkanı Naci Kızılkaya ve muhtarlar katıldılar.

“DÜŞÜNEN, ÜRETEN, YARIŞAN ORDU MANTIĞIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay’ın selamlama konuşmasından sonra açılış konuşmasını yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanı Bekir Karataş, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile düşünen, üreten, yarışan Ordu mantıyla çalıştıklarını belirterek, “Yani biz bize yeter mantığıyla biz aslında fındık işçilerimizle bahçe sahiplerini buluşturuyoruz. İlimiz işçi arkadaşlarımızla aslında kendine yeten bir şehir iken bir a nda farkına varmadan kendi değerlerimizi kaybetmeye başladık. Bu bağlamda Asım Suyabatmaz beyin çok kıymetli bir projesini anlatmak için Fatsa’dayız. Her ilçenin maddi ve manevi değeri o ilçenin içerisinde kalmasını amaçlıyoruz. Bu süreçte fındık toplama işini  eziyet olmaktan çıkarıp eğlenceli hale getirmeliyiz.” dedi.


“BAHÇE SAHİBİ İLE İŞÇİYİ BULUŞTURUYORUZ”
Amaçlarının Ordu'nun parasının Ordu'da kalması gerektiğini belirten Asım Suyabatmaz, “Dışarıdan bölgemize fındık toplamaya gelenler iki aylık yiyeceğini yanında getiriyor, yağını yanında getiriyor. Yani biz bu noktada bizim paramızın bizde kalması için bir şeyler yapmak zorundayız. Kendi koruma kalkanımızı oluşturmak zorundayız. Biz şunu gördük ki Ordu'nun iş gücü Ordu'nun fındığını toplamaya yetiyor. Bu noktada biz Büyükşehir olarak bunun organizatörlüğü yapmaya karar verdik. Bu anlamda mevcut bahçe sahipleri ile işçi gruplarını yan yana getirelim bunların iletişimini sağlayalım işçi problemini Ordu genelinde alışveriş yaparak çözelim. Bu sadece Ordu'ya hizmet edecek bir model değil. Biz bunun için bir sistem kurduk ve sistem.” dedi.

ŞU ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR
Sistemin 444 10 52 telefon numarası üzerinden çalıştığını ifade eden Suyabatmaz, “Bahçe sahibiyseniz bahçe sahibi olarak, işçiyseniz işçi olarak çalışmak amacıyla kayıt oluşturuyorsunuz. Bahçe sahibi bana 15 kişilik bir ekip lazım diyor, iletişime geçen kişiye o bölgede olan işçi grubunun telefon numarası veriliyor ve irtibat sağlanıyor sonra biz devreden çıkıyoruz. Normal koşullar neyse taraflar aralarında anlaşıyor. Yemek parası, transfer parası hepsi taraflar arasında anlaşılacak meseleler. Biz burada tamamen işçi ile bahçe sahibine uzlaştıracak birleştirecek bir ortam oluşturuyoruz. Fındık sadece 15 günde toplanıp biten bir ürün değil. 15 gün sahil bölgesinde, 15 gün orta kesimde, 15 gün yüksek kesimlerde toplanabilen bir ürün. Biz bu toplantıyı 15 ilçemizde de yaptık ve meyvesini almaya başladık. Şu anda 4 bin dönümü aşmış bir bahçe talebi var, bine yakın işçi kaydı var. Bu sisteme öğrenciler, ev hanımları ev ekip oluşturmuş kişiler dahil olabiliyor. Bunu sadece fındık hasadı olarak düşünmemek lazım, fındık hasadı sonrası yapılan işler var. Bunun için bahçe sahipleri talepte bulunuyor bizde işçilere diyoruz ki fındık haricinde başka iş talepleri var çalışır mısınız diyoruz. Ot temizliği, gübre atma ve ilaç atma konularında işçiye ihtiyaç var. Pandemi dönemi bize gösterdi ki biz bize yetmenin ne kadar değerli olduğunu kaynakların kendi içerisinde döngüsünün olduğunu ne kadar değerli olduğunu hepimiz gördük.”  diye konuştu. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı