Başkan Akça, fındık kurdu ve zararlarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu:
“Fındık bahçelerinde ana zararlısı konumunda olan ve Ekonomik zarar seviyesinin üzerinde zarar yapma kabiliyeti olan Fındık Kurdu zararlısı; Fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirmektedir. Erginler öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki etli kısımla beslenir. Zarar gören meyveler, normal iriliğe erişinceye kadar kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı renk alır. Sonradan bu renk kabuk üzerinde de belirir. Meyve beslenmediği için kabukta çöküntüler oluşur. Bu zarar şekline halk arasında 'sarı karamuk' denir. Meyve normal iriliğe eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır. Kabukta oluşan çatlaklardan dışarı sızan siyah bir sıvı, zuruf ve kabuğu kirletir. Bu zarara da 'kara karamuk' denir. Bir ergin beslenme yoluyla yaklaşık 160 adet meyveye yumurtlamayla da 40 adet toplamda 200 adet meyveye zarar verebilir.
KÜLTÜREL MÜCADELE ÖNEMLİ…
Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi kültürel mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.
KİMYASAL MÜCADELEDE ÖNCE TESPİT YAPILMALI…
Fındık Kurdu mücadelesinde kimyasal mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir.
Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak surette bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 Ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 Ocak, 30’dan büyük bahçelerden 30 Ocak 3x3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 Ocakta 2’den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir. İlaçlama bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir.
İLAÇLAMA YAPILIRKEN ARICILARA BİLGİ VERİLMELİ…
Ayrıca bölgemizde son yıllarda fındıkta verim ve kalite üzerine önemli kayıplara neden olan Fındıkta Külleme Hastalığına karşıda Fındık Kurdu mücadelesi ilaçlarıyla birlikte bakanlıkça ruhsatlandırılmış uygun bir bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapılması hem Fındık Kurdu zararlısını, hem de Külleme hastalığını baskı altına alınacaktır. İlaçlamaya başlamadan önce arıcıların kolonileri etkilenmemesi amacıyla arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları fırsat vermek amacıyla 7 gün önceden kimyasal Mücadele yapılacak alandaki arı üreticilerine bilgi verilmek zorundadır.” Haber: Soner Özdemir