Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

FINDIK ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYIN!

FINDIK ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYIN!

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, muhalefetin fındık üzerinden siyaset yapmasına bir basın açıklamasıyla cevap verdi.

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, bölgemizi ilgilendiren fındıkla ilgili basın toplantısı yaparak Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağı olan fındıkla ilgili muhalefetin sürekli dile getirdiği ve tutarlı olmayan iddialarına aynı zamanda AK Parti hükümetinin 18 yıllık iktidar döneminde fındıkla ilgili yaptığı çalışmaları açıkladı.

 

Fındığın ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan ve geçtiğimiz yıl rekor düzeyde pandemiye rağmen 2 milyar 111 milyon TL'lik bir ihracatla ülkemize çok ciddi bir ihracat girdisi sağladığını açıkladı.

 

Fındıkla ilgili spekülasyonların yapıldığını da belirten Milletvekili Gündoğdu, “Fındıkla ilgili sürekli spekülasyonlar yapılmakta. Fındık üreticisi üzerinden prim yapılmaya çalışılıyor. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini Karadeniz Bölgesinde üretmekteyiz.” Dedi.

 

AK Parti iktidarı döneminde fındığın değerini bulduğunu açıklayan Milletvekili Gündoğdu, “Bunun yanında 2002 yılında iktidarı devraldığımızda geriye dönüp baktığımızda Cumhuriyet hükümetleri döneminde en fazla fındığa değer veren, değer katan iktidar AK Parti iktidar olmuştur. AK Parti iktidarı ve Cumhur ittifakı döneminde fındık 3 doların altına düşmemiştir. Türkiye genelinde ÇKS verilerine göre 500 bin üretici bulunmaktadır. 2009 yılından itibaren 11 Milyar TL destek vermişiz. Bu fındık üreticisine desteklerde fındığı geliştirmek, kalitesini artırmak için verilen desteklerdir.” Dedi.

 

Fındık fiyatı üzerinden oyunların oynandığına dikkat çeken Milletvekili Gündoğdu, “Dönem dönem fındık fiyatları üzerinden oyunlar oynanmaktadır. Bu oyunlara da iktidar asla seyirci kalmamış, her oyunu bozmuş ve Cumhurbaşkanımız her zaman üreticinin yanında durmuştur. Her dönem üreticinin yanında duran Cumhurbaşkanımız ilk defa ciddi bir adım atarak üreticiler daha fındığını toplamadan fındık fiyatlarını 1 Ağustos’ta açıklamış ve üretici toplayan işçisine ne vereceğini bilmiştir.” Dedi.

TMO’nun piyasayı dengelediğini açıklayan Milletvekili Gündoğdu, “TMO’nun piyasadan çekilmesiyle Doğrudan Gelir Desteği çiftçimize verilmiştir. Ancak 2017 yılında çok yüksek bir verim elde edilmesi ve bu yüzden piyasada fındık fiyatının düşmesi sonucu TMO 2017 yılında tekrar devreye girmiştir. TMO’nun devreye girmesiyle üreticinin fındığı yine desteklenmiştir. 2019 yılında biz fındığa ilk defa vatandaş bahçeye girmeden fiyatını açıkladık ve fındığın değerlenmesini sağladık.” Dedi.

Devletin de kar ettiğini açıklayan Milletvekili Gündoğdu, “Geçtiğimiz yıllarda TMO aldığı fındıktan zarar etmemiş ve devlet ilk defa TMO vasıtasıyla kar elde etmiştir. 270 Trilyon kar elde etmiştir. Bu karla birlikte TMO yeni sezonda üreticimizi yine destekleyerek piyasaya daha da güçlü girecektir.” Dedi. Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli