Fındık hasadı öncesi uzmandan sağlık uyarısı: Koruyucu ekipman, su tüketimi ve güneşten korunma önemli.
Fındık hasat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Ordu Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, üreticileri ve bahçede çalışacak vatandaşları sağlık açısından önemli konularda uyardı. Hasat öncesinde alınması gereken tedbirleri sıralayan Prof. Dr. Enginyurt, özellikle alerjik reaksiyonlar, kene ısırıkları ve sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
KORUYUCU EKİPMAN ŞART!
Prof. Dr. Enginyurt, “Özellikle alerjik reaksiyonlarla çok sık karşılaşıyoruz. Kesilmiş otlardan kaynaklanan bitkilerin sularının vücudumuza sıçraması sonucunda alerjik reaksiyonlar meydana geliyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için bahçede çalışırken koruyucu ekipman giyilmesi gerekiyor. Muhakkak eldiven, bahçe çizmesi ve vücut olabildiğince kapalı kalması gerekir” dedi.
Ayrıca hasat döneminde karşılaşılabilecek ciddi bir sağlık sorunu olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne de dikkat çeken Enginyurt, “Kenelerinde vücudumuza yapışmasını önlemek amacıyla eldiven, çizme giymek kenelerin vücuda yapışmasını önleyebilir” ifadelerini kullandı.
SICAK ÇARPMASI TEHLİKESİNE DİKKAT!
Sıcak havalarda bahçede çalışmanın yol açabileceği su kaybı ve sıcak çarpması tehlikesine de işaret eden Prof. Dr. Enginyurt, “Bunun için yapılması gerekenlerde 2 saat çalıştıktan sonra mola vermek ve bu molalarda bol miktarda su tüketmek gerekir. Güneş altında çalışılıyorsa siperlikli şapka takmak ve mümkün mertebe ekonomik şartlar el veriyorsa güneşten koruyucu kremler de kullanmak gerekir” uyarısında bulundu.
SU İÇMEK ÖNEMLİ!
Su tüketiminin kişiye göre değiştiğini belirten Enginyurt, “İnsanın kilosuna ve boyuna göre içeceği su miktarı da değişiyor. Sağlıklı bir insan ofis ortamında çalışıyorsa tüm diğer sıvılar hariç olmak üzere günde 8 bardak su içmesini öneriyoruz. Eğer ki güneş altında, açık alanda çalışıp terliyorsa günde 14-15 ve 16 bardak suya kadar çıkmalı” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Özel Haber