Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

“HEDEFLERİNE ULAŞAMAZLAR!” ÜRETİCİLER OYUNA GELMEDİ

“HEDEFLERİNE ULAŞAMAZLAR!”  ÜRETİCİLER OYUNA GELMEDİ

​​​​​​​Tekelci firmaların fiyat manipülasyonlarının tutmadığının altını çizen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, üreticilerin artık bu oyunlara gelmediğini açıkladı.

Tekelci firmaların fiyat manipülasyonlarının tutmadığının altını çizen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, üreticilerin artık bu oyunlara gelmediğini açıkladı.

Serbest piyasada 15 gün önce gibi bir zamanda fındık fiyatlarının 26 TL'ye kadar çıktığını hatırlatan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Tekelci firmaların piyasadaki işbirlikçileriyle beraber manipülasyona başladığını açıkladı.

 

“PANİK HAVASI OLUŞMADI”

Fındık fiyatlarının düşmesinin tekelci firmaların bir oyunu olduğunu belirten Başkan Akça, “Bu manipülasyonda Tüccar dediğimiz fındık manavları 24, 25, 26 liraya aldığı fındığı şu anda elinde tutuyor. Fındık fiyatları daha çok yukarı çıkmasın diye Tekelci firma, buradaki işbirlikçileriyle beraber fiyatları önce 24 lira bandına sonra da 23 lira bandına çekti. Ancak piyasada panik havası oluşmadı. Bunlar piyasayı panikleterek vatandaşın ve tüccarın elindeki fındığı bir şekilde almanın hesaplarını yapıyorlar ama yaptıkları hesap tutmadı.” Diyerek yaptıkları hesabın tutmadığını söyledi.

 

“UYARILARIMIZ İTİBAR GÖRDÜ”

Ziraat odalarının yaptığı uyarıların vatandaş nezdinde itibar gördüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Akça, “Şu anda vatandaş zaten ihtiyacı kadar fındığı pazara indiriyor ve emanete fındık bırakmıyor. Bu hakikaten Ziraat odalarının uyarıları vatandaşın nezdinde itibar gördü. Vatandaş artık fındığını piyasaya indirmiyor ve 26 lira fiyatı gören fındığı ne pahasına olursa olsun ‘23, 22 liradan satmayacağım’ diye direniyor.” Dedi.

 

“VATANDAŞIN 30 LİRA BEKLENTİSİ VAR”

Vatandaşın orta vadede 30 lira beklentisi olduğuna da vurgu yapan Başkan Akça, “Vatandaşın kısa vadede 25 lira beklentisi, orta vadede 30 lira beklentisi vardı. 25 lira oluştuğu halde vatandaş fındığını pazara indirmedi zaten. Burada 25 liraya fındığını satmayan üretici 23 liraya zaten satmayacak, öyle görünüyor.” Dedi.

 

“MANİPÜLASYONLAR KARŞILIĞINI BULAMAYACAK”

Manipülasyonun karşılığını bulamayacağını da ifade eden Başkan Akça, “Tekelcilerin yapmış olduğu bu manipülasyon karşılığını bulamayacak. Piyasada bir miktar daha böyle dalgalanma olacağını düşünüyorum. Peşinden tekrar talep arttıkça fındık fiyatları yükselecektir. Kasım ayı döneminde her sene bunu yaşıyoruz zaten, böyle bir manipülasyon yapılıyor. Çünkü tekelciler oyunlarını hiç bırakmıyor. Yani her mevsimde veya her dönemde bir hamleleri var. Bu dönemde de fındığın fiyatlarının düşmesi ile alakalı bir hamle yaptılar ama istediklerine ulaşamazlar.” Dedi.

 

“VATANDAŞIN İSTEKLERİNİ İLETTİK”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a vatandaşın isteklerini de ilettiklerini belirten Başkan Akça, “Geçen cuma günü TMO Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal, Altınordu Ziraat Odası ve diğer Ziraat Odası başkanları ile beraber Perşembe’de Koordinasyon toplantısı yaptı. Burada isteklerimizi ve vatandaşın isteklerini dile getirdik ama şu anda TMO ne fiyatını ve ne de alım süresini uzatabilir. İkisi de Bakanlar Kurulu kararıyla alındığı için bakanlar kurulu kararı alınması gerekiyor. Genel Müdür Ahmet Güldal, isteklerimizi sayın Bakana ileteceklerini söyledi.” Dedi.

 

“DİĞER İKİ KURUM PİYASAYI DENGELER”

Fındık alan diğer iki kurumun fiyat revizesinin piyasayı dengeleyeceğini de açıklayan Başkan Akça, “Burada sevindirici olan Tarım Kredi Kooperatifleri 24,50 liraya fındık alıyor. Fiskobirlik de kendi üyelerinden 24, 25 lira bandında fındık alımına devam ediyor. Burada da iki kurumun yapmış olduğu bu revize zaten piyasanın dengelenmesine yetecektir. Bir karar çıkabilirse bizim en azından TMO’nun fındık alım süresinin Nisan ayına kadar uzatılması ile alakalı bir talebimiz oldu.” Dedi. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı