Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

HER ORGAN BAĞIŞI YENİ BİR HAYAT!

HER ORGAN BAĞIŞI YENİ BİR HAYAT!

HER ORGAN BAĞIŞI YENİ BİR HAYAT!

 

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası” olarak anılmakta ve çeşitli etkinlikler ile farkındalık çalışmaları yürütülerek bağışçı sayısını artırmak hedefleniyor.

 Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Fakat organ bağış oranı düşük olduğundan, tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalar sağlıklarına kavuşamadan hayatını kaybediyor.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı ve nakli konusunda vatandaşları doğru bilgilendirmek ve bağışçı sayısını artırmak amacıyla, Covid-19 pandemisi ve tedbirler de göz önünde bulundurularak, sağlık çalışanlarına ve halka yönelik eğitimleri hızlandırarak devam ettiriyor.

Bu farkındalık çalışmaları kapsamında, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu’nun da katılımıyla Altınordu’da çeşitli noktalarda stantlar kurarak, etkinlik düzenlendi. Vatandaşlara organ bağışının önemi hakkında bilgiler verildi. Bağış yapmak isteyen vatandaşların bağışları kabul edildi. Yine organ bağışı haftasında başta Ordu Devlet Hastanesi ve Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi olmak üzere tüm hastanelerde stantlar kurularak farkındalık çalışmaları yürütüldü. İlçelerde ise İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından çeşitli faaliyetlerle vatandaşlar organ ve doku bağışı konusunda bilgilendirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Organ Bağışı kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Bir başka deyişle ölümsüz olmasıdır. Sizlerde tıbben yaşamınız sona erdiğinde organlarınızı bağışlayarak ölümsüz olmaya ne dersiniz?” denildi.

Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanlığının düzenlediği etkinlik alanını ziyaret ederek vatandaşlara bilgilendirmede bulundu ve bağışlarını kabul ederek organ bağış kartlarını verdi. Kasapoğlu burada yaptığı açıklamada, “ülkemizde 30 binin üzerinde organ bağışı için sıra bekleyen hastamız mevcut ve eğer biz bu insanlara biran önce organ temin edemezsek bu insanlar sıra beklerken vefat ediyorlar. Bu nedenle bizim organ bağışı için uygun olan kişilere ve ailelerine ulaşıp organlarını bağışlamaları için ikna etmemiz gerekiyor. Bu stantları açarken amacımız bir kişi bile olsa bunu anlatmak organ bağışına ikna etmek, organ bağışıyla ilgili bir farkındalık oluşturmaktır.” dedi.

Unutmayalım ki ‘‘Her organ bağışı yeni bir hayattır sizler de organlarınızı bağışlayın… ’’

Haber: Sümeyye ŞAHİN

 



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı