Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

HERKES İŞİNİ YAPSIN!

HERKES İŞİNİ YAPSIN!

 

Başkan Akça’dan görevi olmadığı halde fındık rekoltesi açıklayan TÜİK’e tepki!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, 2020 yılı fındık rekoltesi açıklayan TÜİK’e tepki göstererek resmi rekoltenin fındık sektörü temsilcilerinin oluşturduğu komisyon tarafından 15 – 31 Temmuz tarihleri arasında belirlendiğini açıkladı.

“BUGÜN DE AYNI TEPKİYİ GÖSTERİYORUZ”

Başkan Akça, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)’in 2020 yılı fındık rekoltesini 600 bin ton olarak açıkladığını ve aynı kurumun 2019 sezonunda da 785 bin ton fındık rekoltesi açıkladığını belirterek, “Geçen senede rekolte açıklaması yaptıklarında, biz yapılan rekolte açıklamalarına tepki göstermiştik, bugünde aynı tepkimizi gösteriyoruz. Geçen seneki oluşan rekolte TÜİK’in açıklamış olduğu rekolteden 60-70 bin ton az oluşmuştur, bu bilgiyi de kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.” diyerek tepki gösterdi.

RESMİ REKOLTEYİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI AÇIKLAR
Fındık sektörü temsilcilerinin oluşturduğu komisyon tarafından belirlendiğine dikkat çeken Başkan Akça, “Devletin resmi rekoltesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde kurulan ziraat odalarının, ihracatçı birliklerinin, ticaret borsalarının ve diğer fındık sektörü temsilcilerinin oluşturduğu komisyon tarafından 15 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında belirlenir, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince kamuoyuna açıklanır. Bu rekolte tespiti konunun uzmanları tarafından sahada bire bir yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleşir.” Dedi.

“HANGİ VERİLERLE AÇIKLIYORSUNUZ?”
“Ey fındık rekoltesi açıklayan TÜİK yetkilileri bu rekolteyi açıklarken hangi uzman ekiple, hangi sahada, hangi kriterleri göz önüne alarak belirlediniz?” diyerek TÜİK yetkililerine seslenen Başkan Akça, “Daha fındık toplama sezonunun başlamasına yaklaşık 3-3,5 ay gibi bir süre varken Allah göstermesin ama fındık mahsülünün başına gelmesi muhtemel bir çok doğal felaket oluşması ihtimali varken hangi verilere dayanarak bu rekolteyi açıklama cüretini kendinizde buluyorsunuz?” dedi.

REKOLTE AÇIKLAMA GÖREVİ YOK

TÜİK’in rekolte açıklamasının bazı kesimlere manipülasyon fırsatı verebileceğine dikkat çeken Başkan Akça, “Ayrıca devlet fındık rekoltesini resmi olarak açıklama yetkisini Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine vermişken siz hangi yetki ve hangi sıfatla bu açıklamayı yapıyorsunuz.
TÜİK’in fındıkta olduğu gibi hiç bir tarım ürününde de rekolte açıklama gibi bir görevi yoktur.
Hiç bir kurum ve kuruluşun önceden rekolte tespiti yapmak gibi (yüksek veya düşük) bir görevi yoktur. Kendilerine durumdan vazife çıkararak yapılacak yanlış ve gereksiz açıklamalar bazı kesimleri töhmet altında bırakacak ve bazı kesimlere de manipülasyon fırsatı verebilecektir.” Dedi.

Açıklamasının sonunda Başkan Akça, “Biz çiftçilerimizin ve üreticilerimizin temsilcileri Ziraat Odaları olarak bu asılsız, tutarsız ve gerçeği yansıtmayan bu tür açıklamaları kabul etmiyoruz, Herkesi kendi işini yapmaya davet ediyoruz.” Diyerek gerçeği yansıtmayan TÜİK’in rekolte açıklamasını kabul etmediklerini belirtti. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı