Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

HİV VİRÜSÜNE DİKKAT!

HİV VİRÜSÜNE DİKKAT!

 

Ordu Sağlık İl Müdürlüğü, 1 Aralık Dünya AİDS Günü dolayısıyla AİDS’e dikkat çekerek bir açıklama yaptı.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün, her yılın 1 Aralık gününü Dünya AİDS Günü olarak ilan ettiğini belirten Ordu Sağlık İl Müdürlüğü şu açıklamalarda bulundu:

“Amaç, hastalığa karşı toplumun farkındalığının arttırılması, hastalara karşı toplumun olumsuz tutumunun gereksiz olduğunun vurgulanmasıdır.

AİDS, HİV denilen virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. HİV virüsü, bağışıklık sistemini bozarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini ortadan kaldırır. Böylece kişide birçok enfeksiyon ve çeşitli kanser türleri gelişerek kişiyi ölüme kadar götürür.

Hastalık tüm Dünya'da görülmektedir. Yaş, cins, ırk ayrımı yoktur, tüm insanlar hastalığa duyarlıdır.

3 YOLLA İNSANLARA BULAŞIR

HİV virüsü başlıca 3 yolla sağlam insanlara bulaşır. Bunun başında gelen, en çok görülen bulaşma yolu HİV virüsü bulunan kişiden sağlam kişiye seksüel yolla bulaşmadır. HİV virüsü ile bulaşmış kan ürünleri, ortak enjektör kullanımı gibi kan yoluyla bulaş diğer bir bulaşma yoludur. Ayrıca HİV ile enfekte anneden bebeğe doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğumdan sonra bulaşabilmektedir.

TOPLUMSAL YAŞAM SIRASINDA BULAŞMAZ

Toplumsal yaşam sırasında dokunma, tokalaşma, ortak eşya kullanımı, aynı ortamda bulunma, solunum yoluyla bulaşma gibi yollarla HİV virüsünün bir kişiden diğerine bulaşması söz konusu değildir.

HİV virüsü bir kişiye bulaştığında AİDS hastalığı belirtilerinin ortaya çıkması için 3-15 yıl arasında bir süre geçer. Bu süre içinde kişide herhangi bir şikayet olmasa da, kişinin kanında HİV virüsü bulunduğundan, kişi hastalığı diğer kişilere bulaştırabilmektedir. HİV ile enfekte kişilerde AİDS hastalığı belirtilerinin ortaya çıkması ile hastalık taşıyıcı dönemden, hastalık dönemine geçmiş olur. Bu dönemde kişide çeşitli fırsatçı mikroorganizmalara bağlı enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, tümörler gelişir. İleri derecede bağışıklık sistemi yetersizliği, zayıflama sonucu hastalık ölümle sonlanır.

TEDAVİSİ VE AŞISI YOK

Hastalığın bu gün için tedavisi ve aşısı yoktur. Bu nedenle korunma önlemlerine uyulması hayati derecede öneme haizdir. Korunmada kondom kullanılması ve güvenli olmayan cinsel ilişkiden uzak durulması gerekmektedir. Konu hakkında aile hekimlerinizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Haber: Dilek TİRYAKİ

 



  • Çarşamba 25.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı