Tarih: 15.05.2025 09:58

İHMAL ETMEYİN!

Facebook Twitter Linked-in

 

Don afeti sonrası fındık bahçelerinde bakımı ihmal etmeyin. 

11-12 Nisan 2025 tarihlerinde oluşan düşük sıcaklıklar nedeniyle, Ülkemiz genelinde olduğu gibi, İlimizde de fındık ürünü başta olmak üzere bir çok meyve türünde önemli zararlar oluştu.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta 11-12 Nisan tarihlerinde meydana gelen düşük sıcaklıklar nedeniyle önemli zararlar oluştu. Bilindiği üzere ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin hasarları TARSİM tarafından karşılanacaktır. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimizin ise, hasat tarihinden afet tarihine kadar yaptıkları bakım masraflarının, hasar oranları miktarında karşılanacağı Bakanlığımızca açıklanmıştır. Bu amaçla Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda İl/İlçe Müdürlüklerimiz teknik ekiplerince afet sonrası sahada başlattığımız hasar tespit çalışmaları devam ediyor ve en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayacağız. Ben buradan bir kez daha tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletirken çok önemli bir hususu da özellikle vurgulamak istiyorum. Bazı üreticilerimizin nasıl olsa bu yıl ürün yok, o zaman gübreleme ve bakıma da gerek yok gibi söylemlerde bulunduğunu duymaktayız.  Bu oldukça yanlış bir yaklaşım. Fındık tarımında bakım bu yılın ürününü ve kalitesini artırmak için gerekli olduğu kadar, gelecek yılın ürünü için de gereklidir." dedi.

Fındık bitkisinin şu anda çok önemli bir dönemde olduğunu belirten İl Müdürü Yılmaz; “Hem bu yılki meyvelerin beslenip gelişmesi, hem de gelecek yıl ürün verecek sürgünlerin gelişimi aynı anda gerçekleşiyor. Bu yüzden, yapraklarda, meyvede ya da sürgünlerde don nedeniyle zarar olsa bile, fındığın geleceği için bakım ve beslemeyi mutlaka yapmalıyız. Bulunduğumuz dönem Fındıkta azotlu gübrenin ikinci yarısının uygulanması gereken dönemdir. Bunun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı mücadele için yapılacak ilaçlamalar ile birlikte karışabilirliğine dikkat edilerek yapraktan mikro element (bor, çinko, demir, mangan, v.b.) uygulaması yapılması son derece faydalı olacaktır. İmkanı olan üreticilerimiz organik madde takviyesi de yapabilirler. Yine yabancı ot mücadelesi ve dip sürgünü temizliği de bahçelerimizin verimi için oldukça önemli bakım işlemleridir. Diğer taraftan fındık kurdu ve Kahverengi kokarca zararlısı başta olmak üzere tüm zararlılara karşı etkin mücadele çalışmalarımızı da ihmal etmeyelim" diyerek sözlerine son verdi.

Haber Merkezi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —